Landbouwhuishoudonderwijs: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Landbouwhuishoudonderwijs
  | above      = Landbouwhuishoudonderwijs
}}
}}
[[Bestand:landbouwhuishoudonderwijs_.jpg|thumb|right|200px|Finale Zeeuwse kampioenschap koken in de hal van de ambachtsschool: 18 leerlingen van negen Z.L.M.-huishoudscholen traden in het strijdperk in de jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd o.l.v. Mej. A. van der Leeden, Z.L.M.-consulente voor het landbouwhuishoudonderwijs, foto, 5 april 1962, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 131896]]
== Scholen in Zeeland ==
Onderwijs in de toepassing van de huishoudkunde voor agrarische gebieden. In 1909 zond de Zeeuwse Landbouw Maatschappij mej. Jacoba van Prooije, later [[Jacoba van Dijk-van Prooije]] naar België, om zich op kosten van die Mij. op de hoogte te stellen van de wijze waarop daar lessen in landbouwhuishoudkunde werden gegeven. Zij volgde er de opleiding die haar in staat stelde de opgedane kennis in praktijk te brengen. Vanaf 1911 gaf zij overal in Zeeland zogenaamde ambulante landbouwhuishoudcursussen, die als de voorloper van het geregelde landbouwhuishoudonderwijs kunnen worden beschouwd.


Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984
De [[ZLM]] richtte achtereenvolgens landbouwhuishoudscholen op in Zierikzee (1926), Terneuzen (1938), Tholen (1939), Kortgene (1939), Schoondijke (1941), Kruiningen (1949), Axel (1951), Haamstede (1953) en Oostkapelle (1957). De school in Kortgene werd wegens gebrek aan leerlingen in 1967 opgeheven. Door de vaste oeververbinding werden de busdiensten van de dorpen op Noord-Beveland met Goes zodanig verbeterd, dat leerlingen gemakkelijker het onderwijs daar konden volgen dan in Kortgene. De school in Haamstede werd in 1974 samengevoegd met Zierikzee. De school te Schoondijke was een zogenaamde `samenwerkingsschool', de [[CBTB]] had twee vertegenwoordigers in het bestuur. De CBTB richtte landbouwhuishoudscholen op in Middelburg (1949), ’s-Heer Arendskerke (1954) en Bruinisse (1957). De school in 's Heer Arendskerke werd in 1966 naar Goes verplaatst; de school te Bruinisse werd in 1978 ondergebracht in een scholengemeenschap met de Protestants Christelijke Mavo te Zierikzee.


== Diplomering ==
De [[NCB]] richtte landbouwhuishoudscholen op in IJzendijke (1949) en Aardenburg, welke laatste wegens onderbezetting werd opgeheven. Sinds de invoering van de Mammoetwet in 1968 bestaat er geen onderscheid meer tussen het landbouwhuishoudonderwijs en het `stads'-onderwijs. De officiële naam luidde in 1982 Lager Huishouden Nijverheidsonderwijs (LHNO). Er waren destijds diploma's LHNO en I(individueel)HNO te behalen, terwijl in de sector Middelbaar Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (MHNO) opleidingen bestonden in de richtingen INAS (Interim Algemene Schakelklas) 1 en 2-jarig Kinder- en Jeugdverzorging 2 en 3-jarig, Vormingsklas, Huishoudkunde en Kostuumnaaien (de zogenaamde N-diploma's), MBO-CD.


Onderwijs in de toepassing van de huishoudkunde voor agrarische g ebieden. In 1909 zond de Zeeuwse Landbouw Maatschappij mej. J. van Prooye  [[Dijkvan]] Prooye, J. van) naar België, om zich op kosten van die Mij. op de hoogte te stellen van de wijze waarop daar lessen in landbouwhuishoudkunde werden gegeven. Zij volgde er de opleiding die haar in staat stelde de opgedane kennis in praktijk te brengen. Vanaf 1911 gaf zij overal in Zeeland zg. ambulante landbouwhuishoudcursussen, die als de voorloper van het geregelde landbouwhuishoudonderwijs kunnen worden beschouwd.
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
{{GoToOriginal}}


De Z.L.M. richtte achtereenvolgens landbouwhuishoudscholen op in Zierikzee (1926), Terneuzen (1938), Tholen (1939), Kortgene (1939), Schoondijke (1941), Kruiningen (1949), Axel (1951), Haamstede (1953) en Oostkapelle (1957). De school in Kortgene werd wegens gebrek aan leerlingen in 1967 opgeheven. Door de vaste oeververbinding werden de busdiensten van de dorpen op Noord-Beveland met Goes zodanig verbeterd, dat leerlingen gemakkelijker het onderwijs daar konden volgen dan in Kortgene. De school in Haamstede werd in 1974 samengevoegd met Zierikzee. De school te Schoondijke is een zgn. `samenwerkingsschool', de CBTB heeft twee vertegenwoordigers in het bestuur. De CBTB richtte landbouwhuishoudscholen op in Middelburg (1949), ’s-Heer Arendskerke (1954) en Bruinisse (1957). De school in 's Heer Arendskerke werd in 1966 naar Goes verplaatst; de school te Bruinisse werd in 1978 ondergebracht in een scholengemeenschap met de Prot. Chr. Mavo te Zierikzee.
== Auteur ==
-M.A. Geuze


De N.C.B. richtte landbouwhuishoudscholen op in IJzendijke (1949) en Aardenburg, welke laatste wegens onderbezetting werd opgeheven. Sinds de invoering van de Mammoetwet in 1968 bestaat er geen onderscheid meer tussen het landbouwhuishoudonderwijs en het `stads'-onderwijs. De officiële naam luidt nu Lager Huishouden Nijverheidsonderwijs (LHNO). Momenteel zijn diploma's LHNO en I(individueel)HNO te behalen, terwijl in de sector Middelbaar Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (MHNO) opleidingen bestaan in de richtingen INAS (Interim Algemene Schakelklas) 1en 2-jarig Kinder- en Jeugdverzorging 2 en 3-jarig, Vormingsklas, Huishoudkunde en Kostuumnaaien (de zg. N-diploma's), MBO-CD.
[[category:onderwijs]]
 
[[category:landbouw]]
 
[[category:Bevolking]]
= AUTEUR =
= M.A. Geuze =

Versie van 30 aug 2016 09:40

Landbouwhuishoudonderwijs
Bestand:Landbouwhuishoudonderwijs .jpg
Finale Zeeuwse kampioenschap koken in de hal van de ambachtsschool: 18 leerlingen van negen Z.L.M.-huishoudscholen traden in het strijdperk in de jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd o.l.v. Mej. A. van der Leeden, Z.L.M.-consulente voor het landbouwhuishoudonderwijs, foto, 5 april 1962, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 131896

Scholen in Zeeland

Onderwijs in de toepassing van de huishoudkunde voor agrarische gebieden. In 1909 zond de Zeeuwse Landbouw Maatschappij mej. Jacoba van Prooije, later Jacoba van Dijk-van Prooije naar België, om zich op kosten van die Mij. op de hoogte te stellen van de wijze waarop daar lessen in landbouwhuishoudkunde werden gegeven. Zij volgde er de opleiding die haar in staat stelde de opgedane kennis in praktijk te brengen. Vanaf 1911 gaf zij overal in Zeeland zogenaamde ambulante landbouwhuishoudcursussen, die als de voorloper van het geregelde landbouwhuishoudonderwijs kunnen worden beschouwd.

De ZLM richtte achtereenvolgens landbouwhuishoudscholen op in Zierikzee (1926), Terneuzen (1938), Tholen (1939), Kortgene (1939), Schoondijke (1941), Kruiningen (1949), Axel (1951), Haamstede (1953) en Oostkapelle (1957). De school in Kortgene werd wegens gebrek aan leerlingen in 1967 opgeheven. Door de vaste oeververbinding werden de busdiensten van de dorpen op Noord-Beveland met Goes zodanig verbeterd, dat leerlingen gemakkelijker het onderwijs daar konden volgen dan in Kortgene. De school in Haamstede werd in 1974 samengevoegd met Zierikzee. De school te Schoondijke was een zogenaamde `samenwerkingsschool', de CBTB had twee vertegenwoordigers in het bestuur. De CBTB richtte landbouwhuishoudscholen op in Middelburg (1949), ’s-Heer Arendskerke (1954) en Bruinisse (1957). De school in 's Heer Arendskerke werd in 1966 naar Goes verplaatst; de school te Bruinisse werd in 1978 ondergebracht in een scholengemeenschap met de Protestants Christelijke Mavo te Zierikzee.

Diplomering

De NCB richtte landbouwhuishoudscholen op in IJzendijke (1949) en Aardenburg, welke laatste wegens onderbezetting werd opgeheven. Sinds de invoering van de Mammoetwet in 1968 bestaat er geen onderscheid meer tussen het landbouwhuishoudonderwijs en het `stads'-onderwijs. De officiële naam luidde in 1982 Lager Huishouden Nijverheidsonderwijs (LHNO). Er waren destijds diploma's LHNO en I(individueel)HNO te behalen, terwijl in de sector Middelbaar Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (MHNO) opleidingen bestonden in de richtingen INAS (Interim Algemene Schakelklas) 1 en 2-jarig Kinder- en Jeugdverzorging 2 en 3-jarig, Vormingsklas, Huishoudkunde en Kostuumnaaien (de zogenaamde N-diploma's), MBO-CD.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-M.A. Geuze