Van den Abeele (2): verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Regel 15: Regel 15:


== Auteur ==
== Auteur ==
-A.M. Lauret
A.M. Lauret


== Literatuur ==
== Literatuur ==

Versie van 12 mei 2021 07:40

Abeele, Van Den (2)

Familie van apothekers en medici w.o.:

1. Lambertus

Apotheker, toegelaten in1799, had een zaak te Middelburg in de Vlissingsestraat I 173. Leefde ouderwets als Stastok sr., zuinig, huiselijk, a-politiek, met hart en ziel bij de zaak, totdat hij op zijn 80ste ging rentenieren. Zijn vrije tijd besteedde hij aan kerkelijke zaken. Bovendien waagde hij zich aan de wijsbegeerte van Kant en Spinoza. Zijn medicijnen waren van de ouderwetse soort bijv.: olie, waarin meikevers waren uitgetrokken, welk brouwsel vermengd werd met gedroogd mensenbloed.

2. Martinus

(Middelburg 28 maart 1804 - Middelburg 25 mei 1874). Studeerde pharmacie aan de Geneeskundige School en had een opvallend aardje naar zijn vaartje. Met een schortje voor en een Duits pijpje in de mond liep hij door huis en winkel. Een jaar lang diende hij bij de mobiele schutterij te Vlissingen, maar hij ging even ingetogen naar zijn huis als hij het verlaten had. Zijn studiezin richtte zich meer op natuurkunde dan op filosofie. Bij zijn dood werd de zaak opgeheven. Uit zijn twee, op latere leeftijd gesloten huwelijken, stammen geen kinderen.

3. Lambertus

(Middelburg 12 jan 1816 – Oost- en West Souburg 23 april 1863). Medicus. Zoon van de apotheker Lambertus, even oppassend en ingetogen als zijn vader.Vestigde zich te Oost-Souburg, waar hij intens leed onder de plagerijen van de oude geneesheer H.F. Haman, vermogend wethouder en bezitter van een prachtige equipage. Lambertus daarentegen bezocht zijn patiënten te voet. Hij was een selfmade 'filosoof'. Uit demonstraties met de slingerproef van Foucault te Middelburg, om te bewijzen dat de aarde van west naar oost draaide, concludeerde hij, dat zijn vermoeidheid veroorzaakt werd door wandelen 'tegen de loop der aarde in'. De ware reden was echter een ongeneeslijke tering.

Auteur

A.M. Lauret

Literatuur

  • J .C. de Man, Geneeskundige school I en II.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984