Pieter de Zeeuw Jgzn.: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Regel 32: Regel 32:


===Overlijden===
===Overlijden===
OP 76-jarige leeftijd werd Pieter De Zeeuw Jgzn. getroffen door een beroerte. Hij herstelde hiervan enigszins, maar kon niet goed meer schrijven.  
Op 76-jarige leeftijd werd Pieter De Zeeuw Jgzn. getroffen door een beroerte. Hij herstelde hiervan enigszins, maar kon niet goed meer schrijven. Op 1 augustus 1968 overleed hij enigszins onverwacht. Hij werd begraven in zijn woonplaats Nijkerk.
 
 
 


===Na zijn overlijden===
===Na zijn overlijden===

Versie van 16 okt 2018 07:37

Pieter de Zeeuw Jgzn.
300px
tekst, jaar, foto: Archief Pontes Scholengroep, in: Zeeland 14/2 (2005) omslag
Geboren 7 maart 1890 Rijsoord
Overleden 1 augustus 1968 Nijkerk
Beroep onderwijzer en schrijver
VIAF de Zeeuw Jgzn.


Biografie

Leven

Pieter de Zeeuw, die ter onderscheiding van naamgenoten altijd 'Jgzn.' achter zijn naam liet zetten was de zoon van een vlasboer. Zijn ouders waren gereformeerd en lid van de ARP. Naast Pieter kreeg het gezin nog tien kinderen, waarvan er twee vroegtijdig overleden. Zijn ouders zagen zich geconfronteerd met toenemende concurrentie van Egyptisch katoen. Toen zijn vader de mogelijkheid kreeg burgemeester van Ridderkerk te worden aanvaardde hij deze functie, die hij tot zijn overlijden bleef uitoefenen.

Zoon Pieter was de enige in het gezin die zich aangetrokken voelde tot het (christelijk) onderwijs. Op zijn veertiende ging hij daarvoor naar de Normaalschool, de destijdse opleiding voor onderwijzers. Al op jonge leeftijd stond hij voor een klas met veertig leerlingen. Nadat hij zijn studie had afgerond kwam hij terecht op het twemansschooltje in Holk bij Nijkerk, waar hij tot zijn pensionering bleef.

Pieter de Zeeuw Jgzn. trouwde op 27-jarige leeftijd met Henrietta Geerdina Voogel, dochter van predikant A. Voogel. Uit het huwelijk kwamen drie kinderen: Jan Gerrit, Arend en Gerardus.

Schrijven

Pieter de Zeeuw Jgzn. voelde zich al snel geroepen tot het schrijversschap. Het eerste boek van zijn hand, 'Om de bruid' (1918), droeg hij op aan zijn vrouw. Het zou het begin worden van een zeer uitgebreid ouevre, meestal in een historische context, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ook werkte hij mee aan verschillende jeugdbladen zoals 'Vrij en Blij', dat tot 1963 verscheen, en 'Voor de jeugd'.

Pieter de Zeeuw Jgzn. was zeer koningsgezind en was redacteur van het blad 'De Paleispost' wat uitgegeven werd door 'De Branding' in De Bilt. Ook schreef hij 19 boeken over de Oranjes. Naast het Oranjehuis was ook het protestantisme bij hem een geliefd onderwerp. Naast zondagsschoolboekjes ging het hier om studies over Calvijn, De Bres en de zendeling Wijnveldt.

Zijn grootste bekendheid bereikte Pieter de Zeeuw Jgzn. met de serie 'De Bonte Bloemen', die in vele Christelijke scholen een plaatsje kregen en vaak werden herdrukt. Ook met de serie 'Oud Goud' was hij zeer succesvol.

Een aantal boekjes van de Zeeuw werden in het Engels vertaald en in Canada uitgegeven. Ook kwamen er vertalingen in het Afrikaans.

Naast zijn schrijversschap was Pieter de Zeeuw Jgzn. ook actief als ouderling in de gereformeerde kerk, voorzitter van de kiesvereniging van de ARP, voorzitter van het Nijkerkse Rode Kruis, voorzitter van de Oranjevereniging en lid van het Historisch Genootschap in Utrecht.

Overlijden

Op 76-jarige leeftijd werd Pieter De Zeeuw Jgzn. getroffen door een beroerte. Hij herstelde hiervan enigszins, maar kon niet goed meer schrijven. Op 1 augustus 1968 overleed hij enigszins onverwacht. Hij werd begraven in zijn woonplaats Nijkerk.

Na zijn overlijden

Na zijn overlijden bleven zijn boeken herdrukt. Eerst door zijn oorspronkelijke uitgevers, later door Christelijke uitgever De Banier. Zijn boeken worden door een klein publiek nog steeds gelezen.

Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

AUTEUR

- P.J. Meertens

- W. van Gorsel, 2018

Literatuur

Bronnen

-Achterderug.nl