Yvonne Wisse: verschil tussen versies
Regel 45: | Regel 45: | ||
=== Focus op Olympische Spelen === | === Focus op Olympische Spelen === | ||
2008 begint goed voor Yvonne Wisse. Tijdens de NK in Gent behaalt ze met 4434 haar 4e titel op de indoormeerkamp. De rest van het (voor)seizoen zet Wisse vooral haar zinnen op deelname aan de Olympische Spelen van Peking. Hiervoor moet ze bij de buiten-meerkamp echter minimaal 6159 punten scoren, 73 punten meer dan haar beste prestatie ooit. Wisse: "Ik heb geproefd aan het WK in Osaka. De Spelen in Peking zullen ongetwijfeld lekkerder smaken."<ref>Uit ''Peking in het vizier'' door Benny Ruff, op 26 mei 2008 gepubliceerd in Dagblad De Telegraaf</ref> Om de OS te halen besluit Wisse eind 2007 dan ook om zich volledig op de topsport te richten. | |||
Het lukt Yvonne Wisse uiteindelijk niet zich te kwalificeren voor de Spelen. Bij twee pogingen behaalt ze net niet genoeg punten en een laatste kans, bij een Europacup-meeting in Hengelo, moet ze noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. | |||
=== Goede start 2009 === | === Goede start 2009 === |
Versie van 11 aug 2016 10:02
Yvonne Wisse | |
---|---|
Anjolie Wisse (2012), fotoarchief PZC (Lex de Meester), bron: PZC, 2 aug. 2012 | |
Geboren | 6 juni 1982 Vlissingen |
Beroep | atlete |
VIAF | [1] |
Yvonne Wisse is een voormalige atlete, geboren en opgegroeid in Vlissingen. Yvonne Wisse was meerkampster en werd in deze discipline acht keer Nederlands kampioene. Op de individuele nummers won zij daarnaast diverse nationale kampioenschappen.
Biografie
Jeugd
Yvonne Wisse begint haar atletiekcarrière op 7-jarige leeftijd bij atletiekvereniging Dynamica in Vlissingen. Binnen de club wordt ze al snel als een multi-talent gezien en het is dan ook logisch dat ze als meerkampster uitkomt.
Yvonne Wisse is al snel succesvol en wint in regionale en landelijke wedstrijden tal van prijzen. Zo wint ze in 1998, als zestienjarige VWO-leerlinge, bij nationale jeugdkampioenschappen 5 keer goud, 3 keer zilver en 1 keer brons. Ze wordt daarna door de nationale atletiekbond uitgenodigd voor een A-interland in en tegen België, waar ze op de 400 meter horden moet uitkomen. Het is een afstand die ze nog nooit heeft gelopen, maar het Multi-talent Wisse weet het winnend af te sluiten. [1]
In 1999 doet Yvonne Wisse haar eerste internationale ervaring op tijdens de Europese Jeugd Olympische Dagen in Esbjerg (Denemarken). Een jaar later is zij, als 1e jaars A-junior, actief op het jeugd WK in Santiago (Chili). In dit toernooi, behaalt Yvonne Wisse een zevende plaats (5371 punten).
Studie
In het najaar van 1999 vertrekt Yvonne Wisse vanwege haar studie naar Noord-Holland en meldt zich aan bij atletiekvereniging De Spartaan in Lisse. Gerard Lenting wordt haar nieuwe trainer, die vooral veel aan haar looptechniek en haar werpnummers schaaft.[2]
2001 is het laatste jaar dat Yvonne Wisse als junior mag uitkomen. Ze wint dat jaar in totaal 6 nationale jeugdtitels, waardoor het totaal aantal jeugdtitels voor haar op 19 uitkomt.
Ook bij de meerkamp is ze dat jaar succesvol. Op het EK in Grosseto behaalt ze een 6e plaats (5507 punten) en op op het NK Meerkamp in Vught wint ze met 5584 punten haar laatste titel bij de jeugd.
Senioren
De overgang naar de senioren verloopt soepel voor Yvonne Wisse. In 2002 en 2003 wint ze beide nationale titels bij de meerkamp. Verder behaalt ze op het EK onder 23 jaar in Bydgoszcz zilver op de zevenkamp (5895 punten).
De goede internationale prestaties van Yvonne Wisse leiden er toe dat ze samen met trainer Lenting een traject uitzet die moet leiden naar de Europese subtop en hoger. [2]
Terugval
Tussen 2004 en 2006 stagneren de atletiekprestaties van Yvonne Wisse enigszins, al is er in 2005 opleving. Dat jaar wordt ze onder andere Nederlands kampioen zevenkamp en passeert ze in Bydgoszcz voor de eerste maal de 6000 puntengrens. Bij de NK wint ze daarnaast goud bij het hoogspringen (1,79 meter). Ook haar vijfde plaats op de zevenkamp tijdens de Universiade in İzmir (Turkije) past in dit rijtje.
In het jaar 2006 presteert Yvonne Wisse minder. Dit hangt waarschijnlijk samen met de afronding van haar studie en de opbouw van een maatschappelijke carrière. Daarnaast hinderde een voetblessure optimaal presteren.
WK
In 2007 won Yvonne Wisse het NK indoor bij de meerkamp met 4219 punten. Nadat ze aanvankelijk niet goed genoeg presteert om naar het WK van Osaka (Japan) afgevaardigd te worden, vecht ze zich toch over deze teleurstelling heen en presteert uiteindelijk toch goed genoeg om naar het WK te mogen.
In Japan presteert Wisse naar behoren. Met 6056 punten behaalt ze als debutante een knappe 16e plaats in het eindklassement.
Focus op Olympische Spelen
2008 begint goed voor Yvonne Wisse. Tijdens de NK in Gent behaalt ze met 4434 haar 4e titel op de indoormeerkamp. De rest van het (voor)seizoen zet Wisse vooral haar zinnen op deelname aan de Olympische Spelen van Peking. Hiervoor moet ze bij de buiten-meerkamp echter minimaal 6159 punten scoren, 73 punten meer dan haar beste prestatie ooit. Wisse: "Ik heb geproefd aan het WK in Osaka. De Spelen in Peking zullen ongetwijfeld lekkerder smaken."[3] Om de OS te halen besluit Wisse eind 2007 dan ook om zich volledig op de topsport te richten.
Het lukt Yvonne Wisse uiteindelijk niet zich te kwalificeren voor de Spelen. Bij twee pogingen behaalt ze net niet genoeg punten en een laatste kans, bij een Europacup-meeting in Hengelo, moet ze noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure.
Goede start 2009
Aan het begin van 2009 bleek Yvonne Wisse alle teleurstelling en frustratie van het afgelopen seizoen van zich te hebben afgeschud. Na in januari zonder blessureproblemen veel werk te hebben verzet op een trainingskamp in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, zette zij al haar kaarten op deelname aan het prestigieuze Reval Hotels Cup meerkampfestijn van Erki Nool in Tallinn op 8 februari. Het bleek een goede keus. Wisse scoorde er een puntentotaal van 4536 en dat was een dik meerkamp-PR. Ze verdiende er niet alleen de tweede plaats mee, maar ook een uitnodiging van de EAA voor deelname aan de Europese indooratletiekkampioenschappen in Turijn in maart. Een prima revanche van de Amsterdamse op het teleurstellende jaar 2008.
Teneinde in Turijn optimaal aan de start te verschijnen, liet zij vervolgens de Nederlandse indoorwedstrijden schieten. Desondanks overheerste na afloop van de meerkamp op de EK indoor de teleurstelling. Weliswaar had Wisse het op het eerste en laatste nummer beter gedaan dan in Tallinn, maar daar tussenin liet ze, met name bij het hoogspringen (1,71 ten opzichte van 1,78 in Tallinn), enkele steken vallen, waardoor ze uiteindelijk de wedstrijd, waarin Jolanda Keizer zilver veroverde, met 4406 punten als achtste beëindigde.
Feestje in Götzis
In een voorjaarsstage op Tenerife in april liet Wisse de Turijnse teleurstelling achter zich en bereidde zij zich voor op het baanseizoen. De volgende uitdaging stond reeds gepland op 9 en 10 mei; in het Italiaanse Desenzano zou zij een eerste poging doen om de WK-limiet te halen. Dat lukte evenwel niet. Hoewel ze er een degelijke meerkamp produceerde, bleven niet alleen de negatieve, maar ook de positieve uitschieters uit, waardoor ze ten slotte uitkwam op 5986 punten. Heimelijk had ze gehoopt op een aantal onderdelen een scherpere prestatie neer te kunnen zetten, al besefte ze wel dat de echte piek later in het jaar moest liggen.
De volgende poging stond gepland op de Hypo-Meeting in het meerkampmekka Götzis, eind mei. Daar dienden de positieve uitschieters zich eindelijk wél aan zodat de Amsterdamse, na zich te hebben hersteld van een struikelstart op de 100 m horden, met PR-prestaties op de 200 m en het kogelstoten en na een zwaar bevochten 800 m precies uitkwam op 6100 punten, 10 meer dan de vereiste WK-limiet. Aangezien ook haar landgenoten op de tienkamp allen de vereiste limietprestatie leverden, was er na afloop in Götzis alle aanleiding voor een klein Nederlands feestje. Vier meerkampatleten die zich in één wedstrijd hadden gekwalificeerd voor de WK, dat was in Nederland nog nooit vertoond.
Titel op 100 m horden
In de aanloop naar Berlijn liet Yvonne Wisse vervolgens de Europacup meerkamp eind juni aan zich voorbijgaan. Begin juli brak ze echter door een ongelukkige aanraking met een salontafel in eigen huis haar teen en moest ze die maand noodgedwongen nog diverse andere wedstrijden laten schieten. Hoewel ze begin augustus weer blessurevrij was en de rust haar op zich ook wel goed had gedaan, was zij in haar voorbereiding op de WK behoorlijk achterop geraakt en die achterstand zou ze niet meer inhalen. Op de Nederlandse baankampioenschappen in Amsterdam in het eerste weekend van augustus leek alles weliswaar nog koek en ei; ze veroverde er zowaar nog een titel op de 100 m horden op ook. Daar moest ze trouwens nog hard voor strijden met Judith Vis, die bezig is aan een opzienbarende comeback na jarenlange blessure-ellende. Wel dient gezegd dat beide dames vermoedelijk niet zover zouden zijn gekomen, als regerend kampioene Femke van der Meij niet voortijdig geblesseerd was uitgevallen.
Enkele weken later bleek echter in Berlijn, dat de opgelopen trainingsachterstand haar qua prestatieniveau behoorlijk had teruggeworpen. Evenaarde zij op het eerste nummer, de 100 m horden, met 13,66 nog haar beste seizoensprestatie, daarna ging het bergafwaarts met Wisse, die na twee dagen zwoegen ten slotte met een puntentotaal van 5704 als twintigste eindigde.
Privé
Wisse studeerde communicatie- en informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2006 rondde zij deze studie af. Vervolgens werkte ze tot december 2007 op parttime basis bij Artsen zonder Grenzen in Nederland en was zij sindsdien fulltime atlete. Eind 2009 trad Yvonne Wisse in het huwelijk met haar partner Pieter van Langen.
Nederlandse kampioenschappen
Outdoor
Onderdeel | Jaar |
---|---|
hoogspringen | 2005 |
verspringen | 2007 |
100 m horden | 2009 |
zevenkamp | 2002, 2003, 2005 |
Indoor
Onderdeel | Jaar |
---|---|
200 m | 2004 |
hoogspringen | 2001 |
vijfkamp | 2002, 2003, 2007, 2008, 2012 |
Statistieken
Persoonlijke records
- Outdoor
Onderdeel | Prestatie | Datum | Plaats |
---|---|---|---|
100 m | 12,03 s | 23 mei 2009 | Hoorn |
200 m | 23,76 s | 30 mei 2009 | Götzis |
400 m | 55,29 s | 27 april 2008 | Krommenie |
800 m | 2.09,16 s | 1 juni 2008 | Götzis |
100 m horden | 13,48 s | 29 mei 2010 | Götzis |
400 m horden | 58,70 s | 27 augustus 2005 | Utrecht |
hoogspringen | 1,81 m | 14 mei 2005 | Emmeloord |
verspringen | 6,41 m | 22 mei 2010 | Hoorn |
kogelstoten | 13,96 m | 30 mei 2009 | Götzis |
speerwerpen | 39,00 m | 27 mei 2007 | Götzis |
zevenkamp | 6100 p | 30/31 mei 2009 | Götzis |
- Indoor
Onderdeel | Prestatie | Datum | Plaats |
---|---|---|---|
60 m | 7,70 s | 31 januari 2009 | Apeldoorn |
200 m | 24,55 s | 21 februari 2004 | Gent |
800 m | 2.11,21 s | 3 februari 2008 | Gent |
50 m horden | 7,43 s | 24 januari 2004 | Zuidbroek (Groningen) |
60 m horden | 8,35 s | 6 maart 2009 | Turijn |
hoogspringen | 1,81 m | 3 februari 2002 | Gent |
verspringen | 6,19 m | 3 februari 2008 | Gent |
kogelstoten | 13,58 m | 8 februari 2009 | Tallinn |
vijfkamp | 4536 p | 8 februari 2009 | Tallinn |
Prestatieontwikkeling meerkamp
Jaar | Zevenkamp | Vijfkamp |
---|---|---|
2000 | 5435 | 4036 |
2001 | 5584 | 3990 |
2002 | 5719 | 4207 |
2003 | 5895 | 4356 |
2004 | 5710 | 4091 |
2005 | 6026 | - |
2006 | 5859 | - |
2007 | 6086 | 4219 |
2008 | 6098 | 4434 |
2009 | 6100 | 4536 |
2010 | - | - |
2011 | - | - |
Opbouw PR meerkamp en potentie op basis van persoonlijk records
In de tabel staat de uitsplitsing van het persoonlijk record op de zevenkamp. In de kolommen ernaast staat ook het potentieel record, met alle persoonlijke records op de losse onderdelen en de bijbehorende punten.
Uitsplitsing PR | Potentieel record | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Onderdeel | Prestatie | Wind (m/s) | Punten | Pers. record | Punten | |
100 m horden | 13,73 | -0,7 | 1017 | 13,34 1 | 1074 | |
hoogspringen | 1,76 | 928 | 1,81 | 991 | ||
kogelstoten | 13,96 | 791 | 13,96 | 791 | ||
200 m | 23,76 | +1,5 | 1004 | 23,76 | 1004 | |
verspringen | 6,07 | +1,2 | 871 | 6,41 | 978 | |
speerwerpen | 34,98 | 571 | 39,00 | 648 | ||
800 m | 2.13,23 | 918 | 2.09,16 | 977 | ||
Puntentotaal | 6100 | 6463 |
1Prestatie met rugwind-voordeel; zonder voordeel 13,48s 1053 punten
Palmares
100 m
- 2003: zilver Arena Games te Hilversum – 12,25 s
- 2005: zilver Papendalgames – 12,14 s
200 m
- 2002: brons NK – 24,29 s (+4,4 m/s)
- 2003: brons Trigallez recordwedstrijden te Hoorn – 24,41 s
- 2004: goud NK indoor – 24,55 s
- 2005: 5e NK – 24,11 s
400 m
- 1999: 6e EYOD – 56,67 s
- 2001: zilver Trigallez Recordwedstrijden – 55,85 s
60 m horden
- 2002: brons NK indoor – 8,87 s
- 2004: 4e NK indoor – 8,55 s
- 2007: DSQ NK indoor
- 2009: zilver NK indoor – 8,45 s
100 m horden
- 1999: 8e EYOD – 14,21 s
- 2002: 4e NK – 14,05 s
- 2003: goud Ter Specke Bokaal te Lisse – 13,69 s
- 2004: zilver Arena Games – 13,30 s
- 2005: goud Ter Specke Bokaal – 13,69 s
- 2005: 7e FBK Games – 13,65 s
- 2005: goud Papendalgames – 13,78 s
- 2005: brons NK – 14,01 s
- 2006: zilver Ter Specke Bokaal – 14,11 s
- 2006: brons Gouden Spike (Nederland) – 13,97 s
- 2006: zilver NK – 13,50 s
- 2006: zilver Arena Games – 14,39 s
- 2007: brons Ter Specke Bokaal – 13,65 s
- 2008: zilver NK – 13,53 s
- 2009: goud NK – 13,86 s
- 2010: zilver Ter Specke Bokaal – 13,48 s
- 2010: goud Flynth recordwedstrijden te Hoorn – 13,60 s
200 m horden
- 2001: zilver Arena Games – 28,52 s
- 2005: goud Arena Games – 26,99 s
400 m horden
- 2005: zilver Rob Druppers Meeting te Utrecht – 58,70 s
hoogspringen
- 2001: goud NK indoor – 1,80 m
- 2001: goud Ter Specke Bokaal – 1,76 m
- 2001: zilver Gouden Spike – 1,75 m
- 2001: goud Arena Games – 1,74 m
- 2002: zilver NK indoor – 1,74 m
- 2003: zilver Trigallez Recordwedstrijden – 1,75 m
- 2005: goud NK – 1,79 m
- 2006: zilver Ter Specke Bokaal – 1,71 m
- 2007: zilver NK indoor – 1,75 m
- 2007: brons Ter Specke Bokaal – 1,73 m
- 2008: zilver NK – 1,76 m
- 2010: zilver Ter Specke Bokaal – 1,65 m
verspringen
- 2002: brons NK – 6,03 m
- 2004: 5e NK indoor – 5,64 m
- 2004: zilver Arena Games – 5,94 m
- 2005: brons Ter Specke Bokaal – 5,77 m
- 2005: zilver Keienmeeting te Uden – 5,82 m
- 2005: zilver Arena Games – 5,71 m
- 2006: zilver LTB-Recordwedstrijden te Hoorn – 5,77 m
- 2007: goud NK – 6,10 m
- 2009: 4e NK indoor – 5,89 m
- 2010: goud Flynth recordwedstrijden – 6,41 m
- 2012: brons NK indoor – 5,78 m
- 2012: brons NK – 5,91 m
vijfkamp
- 2001: 8e Meerkampinterl. te Praag – 3990 p
- 2002: goud NK meerkamp te Gent – 4207 p
- 2003: zilver Meerkampinterl. te Cardiff – 4225 p
- 2003: goud NK meerkamp te Gent – 4356 p
- 2004: 4e Meerkampinterl. te Zuidbroek – 4091 p
- 2007: goud NK meerkamp te Gent – 4219 p
- 2008: goud NK meerkamp te Gent – 4423 p
- 2009: zilver Reval Hotels Cup te Tallinn – 4536 p
- 2009: 8e EK indoor – 4406 p
zevenkamp
- 2000: 5e NK meerkamp – 5435 p
- 2000: 7e WJK – 5371 p
- 2001: 6e EJK – 5507 p
- 2003: goud NK meerkamp te Apeldoorn – 5785 p
- 2003: 11e Europa Cup Meerkamp te Tallinn – 5741 p
- 2003: zilver EK U23 te Bydgoszcz – 5895 p
- 2004: zilver NK meerkamp te Woerden – 5710 p
- 2005: goud NK meerkamp te Emmeloord – 5870 p
- 2005: zilver Europacup meerkamp te Bydgoszcz – 6062 p
- 2006: brons Europacup meerkamp te Yalta – 5859 p
- 2007: zilver Europacup meerkamp te Tallinn – 5974 p
- 2007: 16e WK – 6056 p
- 2008: 17e Hypo-Meeting te Götzis – 6098 p
- 2009: 8e Hypo-Meeting – 6100 p
- 2009: 20e WK – 5704 p
Bronnen, noten en/of referenties
|
Auteur
Wim van Gorsel, 2016
Bronnen
Krantenbank Zeeland