Champagne Charlie: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
MPolderdijk (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox band
{{Infobox
| band_naam        = Champagne Charlie
| band_naam        = Champagne Charlie
| jaren_actief      = [[1988]] - heden
| jaren_actief      = [[1988]] - heden
Regel 29: Regel 29:
}}
}}
[[Bestand:champagnecharlie.jpg|thumb|300px|right|Champagne Charlie, foto: Anda van Riet, 2011.]]
[[Bestand:champagnecharlie.jpg|thumb|300px|right|Champagne Charlie, foto: Anda van Riet, 2011.]]
Bluesband. Bezetting (2012): Geert de Heer, akoestische steelgitaar, mandoline, mandoline-banjo, plectrum banjo, dobro, lapsteel en elektrische gitaar; Peer Bout, contrabas, akoestische basgitaar en elektrische basgitaar; Peter Lenselink, percussie-instrumenten en achtergrondzang; Gait Kleinkromhof, mondharmonica; Sjef Hermans, zang, akoestische gitaar en banjo; Theo Koning, finger picking- en slide gitaar op zes- en twaalfsnarige Flattops, elektrische gitaar, banjo en zang.
Bluesband. Bezetting (2012):  
*Geert de Heer, akoestische steelgitaar, mandoline, mandoline-banjo, plectrum banjo, dobro, lapsteel en elektrische gitaar
*Peer Bout, contrabas, akoestische basgitaar en elektrische basgitaar
*Peter Lenselink, percussie-instrumenten en achtergrondzang
*Gait Kleinkromhof, mondharmonica
*Sjef Hermans, zang, akoestische gitaar en banjo
*Theo Koning, finger picking- en slide gitaar op zes- en twaalfsnarige Flattops, elektrische gitaar, banjo en zang.


== Algemeen ==
== Algemeen ==
Champagne Charlie is een band die verschillende soorten bluesmuziek speelt uit de periode van 1920 tot 1950. Het repertoire omvat vele sub-genres, waaronder Amerikaanse folk- en rootsmuziek, maar ook rhythm-and-blues en country blues.
Champagne Charlie is een band die verschillende soorten bluesmuziek speelt uit de periode van 1920 tot 1950. Het repertoire omvat vele sub-genres, waaronder Amerikaanse folk- en rootsmuziek, maar ook rhythm-and-blues en country blues.
De band speelt voornamelijk Engelse muziek, maar ook enkele Nederlandstalige nummers. Deze groep mannen vormt een verrassende, vernieuwende wending in de populaire muziek in Zeeland. Met een indrukwekkende discografie lukt het Champagne Charlie om door te breken buiten Zeeland, Nederland en zelfs Europa.  
De band speelt voornamelijk Engelstalige muziek, maar ook enkele Nederlandstalige nummers. Deze groep mannen zorgt voor een verrassende, vernieuwende wending in de populaire muziek in Zeeland. Met een indrukwekkende discografie lukt het Champagne Charlie om door te breken buiten Zeeland, Nederland en zelfs Europa.  


== Ontstaan van Champagne Charlie ==
== Ontstaan van Champagne Charlie ==
In 2013 vierde de band zijn 25-jarig bestaan. Het idee om Afro-Amerikaanse blues te gaan spelen komt van Sjef Hermans, de zanger van de huidige band, die gefascineerd is door de blues als muziekgenre in de jaren ‘60. Hij werkte samen met Theo de Koning, die Hermans een "geestverwant" noemt als het gaat om muzikale smaak. Het duo begon samen muziek te maken en raakte beïnvloed door oude krakende grammofoonplaten.  Ze probeerden hun idolen te imiteren, maar dit bleek moeilijker dan verwacht. Na het beluisteren van andere blanke muzikanten die ook Afro-Amerikaanse blues probeerden te zingen kwamen Hermans en Koning achter een cruciale waarheid: ze moesten hun eigen geluid vinden. Dit besef was heel belangrijk voor de toekomst van de band.
In 2013 vierde de band zijn 25-jarig bestaan. Het idee om Afro-Amerikaanse blues te gaan spelen komt van [[Sjef Hermans]], de zanger van de huidige band, die gefascineerd is door de blues als muziekgenre in de jaren ‘60. Hij werkte samen met [[Theo de Koning]], die Hermans een "geestverwant" noemt als het gaat om muzikale smaak. Het duo begon samen muziek te maken en raakte beïnvloed door oude krakende grammofoonplaten.  Ze probeerden hun idolen te imiteren, maar dit bleek moeilijker dan verwacht. Na het beluisteren van andere blanke muzikanten die ook Afro-Amerikaanse blues probeerden te zingen kwamen Hermans en Koning achter een cruciale waarheid: ze moesten hun eigen geluid vinden. Dit besef was heel belangrijk voor de toekomst van de band.
[[Bestand:champagnecharlie_waitin.jpg|thumb|left|200px|CD cover van Waitin’ On Roosevelt (2008)]]
[[Bestand:champagnecharlie_waitin.jpg|thumb|left|200px|CD cover van Waitin’ On Roosevelt (2008)]]
Na een jaar van intensief oefenen en het geven van verscheidende familie-concerten, vonden de twee mannen dat het tijd was om de bluesgemeenschap te laten oordelen over hun muzikaliteit. Zodra ze begonnen met het optreden in blues clubs - nog niet als Champagne Charlie, maar als de Delta Blue Boys in 1977- en andere cafés, werden mensen enthousiast over hun muziek. Dit alles resulteerde in een aantal belangrijke ontwikkelingen, zowel qua populariteit als qua bandformatie. Door de jaren heen kende de voorloper van Champagne Charlie ups en downs. Het was pas 11 jaar later, op 7 juni 1988, dat de band Champagne Charlie ontstond. De naam werd afgeleid van een oud nummer van gitarist Blind Blake: ‘Champagne Charlie is My Name.De officiële eerste leden van Champagne Charlie waren Sjef Hermans, Geert de Heer, Theo de Koning, Reindert Hofland en Ad Lijnse. Al snel werd Ad Lijnse vervangen door Peter Lenselink, en de band bereidde zich voor op hun eerste cd: een live-opname in Razzmatazz in Souburg. Het was dan ook geen verrassing dat het eerste album Live in Razzmatazz heette. Het debuutalbum werd gepresenteerd op Koninginnedag in 1994. Het publiek en critici waren positief over deze eerste CD. Onder de bewonderaars was Rien Wisse, redacteur van Block, het Nederlandse blues magazine. Hij nodigde Champagne Charlie uit om aan een project mee te werken. Dit resulteerde in het 2de album No Less than Wireless: een verzameling van akoestische blues songs van verschillende Nederlandse blues bands, waaronder Champagne Charlie.
 
Na een jaar van intensief oefenen en het geven van verscheidende familieconcerten, vonden de twee mannen dat het tijd was om de bluesgemeenschap te laten oordelen over hun muzikaliteit. Zodra ze begonnen met het optreden in blues clubs - nog niet als Champagne Charlie, maar als de Delta Blue Boys in 1977- en andere cafés, werden mensen enthousiast over hun muziek. Dit alles resulteerde in een aantal belangrijke ontwikkelingen, zowel qua populariteit als qua bandformatie. Door de jaren heen kende de voorloper van Champagne Charlie ups en downs. Het was pas 11 jaar later, op 7 juni 1988, dat de band Champagne Charlie ontstond. De naam werd afgeleid van een oud nummer van gitarist Blind Blake: ''Champagne Charlie is My Name''. De officiële eerste leden van Champagne Charlie waren Sjef Hermans, Geert de Heer, Theo de Koning, Reindert Hofland en Ad Lijnse. Al snel werd Ad Lijnse vervangen door Peter Lenselink, en de band bereidde zich voor op hun eerste cd: een live-opname in Razzmatazz in Souburg. Het was dan ook geen verrassing dat het eerste album ''Live in Razzmatazz'' heette. Het debuutalbum werd gepresenteerd op Koninginnedag in 1994. Het publiek en critici waren positief over deze eerste CD. Onder de bewonderaars was Rien Wisse, redacteur van Block, het Nederlandse blues magazine. Hij nodigde Champagne Charlie uit om aan een project mee te werken. Dit resulteerde in het tweede album ''No Less than Wireless'': een verzameling van akoestische blues songs van verschillende Nederlandse blues bands, waaronder Champagne Charlie.


== Samenwerking met RSC en Four Freedom Awards ==
== Samenwerking met RSC en Four Freedom Awards ==
[[Bestand:champagnecharlie_14688.jpg|thumb|right|200px|Theatertour van Champagne Charlie in 2003, Affiche 9 februari 2003, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 14688]]
[[Bestand:champagnecharlie_14688.jpg|thumb|right|200px|Theatertour van Champagne Charlie in 2003, Affiche 9 februari 2003, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 14688]]
De band trad op bij de viering van het 25-jarig jubileum van het [[Roosevelt Study Centre]] (RSC). Champagne Charlie is ook te vinden in brochures van het [[RSC]]. Deze interessante relatie tussen de onderzoeksinstelling en de band begon in 2008 toen de band werd gevraagd een cd te maken over Franklin Delano Roosevelt: Waitin’ On Roosevelt en op te treden bij de Four Freedom Awards. Deze samenwerking verliep zo vlot dat de band ook mocht optreden op de 25ste verjaardag van de onderzoeksinstelling. De band produceerde zelfs een tweede cd in samenwerking met het Roosevelt Study Centre: Hobo Signs and Railroad Lines.
De band trad op bij de viering van het 25-jarig jubileum van het [[Roosevelt Study Centre]] (tegenwoordig Roosevelt Institute voor American Studies, ook wel RIAS). Champagne Charlie is ook te vinden in brochures van het RIAS. Deze interessante relatie tussen de onderzoeksinstelling en de band begon in 2008 toen de band werd gevraagd een cd te maken over Franklin Delano Roosevelt: ''Waitin’ On Roosevelt'' en op te treden bij de ''Four Freedom Awards''. Deze samenwerking verliep zo vlot dat de band ook mocht optreden op de 25ste verjaardag van de onderzoeksinstelling. De band produceerde zelfs een tweede cd in samenwerking met het Roosevelt Study Centre: ''Hobo Signs and Railroad Lines''.
Champagne Charlie kreeg lovende reacties. Voorbeelden daarvan waren folktijdschrift Dirty Linen en de Amerikaanse musicoloog Dr. David Evans.
Champagne Charlie kreeg lovende reacties. Voorbeelden daarvan zijn door folktijdschrift Dirty Linen en de Amerikaanse musicoloog Dr. David Evans geschreven.


== Discografie ==
== Discografie ==
*Live in Razzmatazz (1994)
*''Live in Razzmatazz'' (1994)
*No Less Than Wireless (1995)
*''No Less Than Wireless'' (1995)
*Round ’n’ Round (1997)  
*''Round ’n’ Round'' (1997)  
*Volle Maan ( 2001)
*''Volle Maan'' ( 2001)
*Laatste Afvaart (2002)
*''Laatste Afvaart'' (2002)
*Allemaal Anders (2002)
*''Allemaal Anders'' (2002)
*Tkanookanders (2004)
*''Tkanookanders'' (2004)
*De Ramp (2005) cd single
*''De Ramp'' (2005) cd single
*Mr Charlie’s Blues (2005)
*''Mr Charlie’s Blues'' (2005)
*Down The Road (2007)  
*''Down The Road'' (2007)  
*Waitin’ On Roosevelt (2008)
*''Waitin’ On Roosevelt'' (2008)
*Hobo Signs and Railroad Lines (2011)
*''Hobo Signs and Railroad Lines'' (2011)
*America through the eyes of Woody (2013)
*''America through the eyes of Woody'' (2013)


== Auteur ==
== Auteur ==
Regel 68: Regel 75:
-Interview met Sjef Hermans door Marlin Wagtmans, 6 maart 2012.
-Interview met Sjef Hermans door Marlin Wagtmans, 6 maart 2012.


-[http://www.tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/zej/2002-01-01/edition/0/page/181?query= Hermans, Sjef, ‘Van de Mississippi  Delta naar de Westerschelde De Zeeuwse blues van Champagne Charlie’, in: Zeelandboek (Lente 2002) 179 - 198.]
-[http://www.tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/zej/2002-01-01/edition/0/page/181?query= Hermans, Sjef, ‘Van de Mississippi  Delta naar de Westerschelde De Zeeuwse blues van Champagne Charlie’, in: ''Zeelandboek'' (Lente 2002) 179 - 198.]


[[category:muziek]]
[[category:muziek]]
[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:Kunst & cultuur]]

Versie van 30 nov 2017 21:18

Champagne Charlie (1988 – Heden)
Champagne Charlie, foto: Anda van Riet, 2011.

Bluesband. Bezetting (2012):

  • Geert de Heer, akoestische steelgitaar, mandoline, mandoline-banjo, plectrum banjo, dobro, lapsteel en elektrische gitaar
  • Peer Bout, contrabas, akoestische basgitaar en elektrische basgitaar
  • Peter Lenselink, percussie-instrumenten en achtergrondzang
  • Gait Kleinkromhof, mondharmonica
  • Sjef Hermans, zang, akoestische gitaar en banjo
  • Theo Koning, finger picking- en slide gitaar op zes- en twaalfsnarige Flattops, elektrische gitaar, banjo en zang.

Algemeen

Champagne Charlie is een band die verschillende soorten bluesmuziek speelt uit de periode van 1920 tot 1950. Het repertoire omvat vele sub-genres, waaronder Amerikaanse folk- en rootsmuziek, maar ook rhythm-and-blues en country blues. De band speelt voornamelijk Engelstalige muziek, maar ook enkele Nederlandstalige nummers. Deze groep mannen zorgt voor een verrassende, vernieuwende wending in de populaire muziek in Zeeland. Met een indrukwekkende discografie lukt het Champagne Charlie om door te breken buiten Zeeland, Nederland en zelfs Europa.

Ontstaan van Champagne Charlie

In 2013 vierde de band zijn 25-jarig bestaan. Het idee om Afro-Amerikaanse blues te gaan spelen komt van Sjef Hermans, de zanger van de huidige band, die gefascineerd is door de blues als muziekgenre in de jaren ‘60. Hij werkte samen met Theo de Koning, die Hermans een "geestverwant" noemt als het gaat om muzikale smaak. Het duo begon samen muziek te maken en raakte beïnvloed door oude krakende grammofoonplaten. Ze probeerden hun idolen te imiteren, maar dit bleek moeilijker dan verwacht. Na het beluisteren van andere blanke muzikanten die ook Afro-Amerikaanse blues probeerden te zingen kwamen Hermans en Koning achter een cruciale waarheid: ze moesten hun eigen geluid vinden. Dit besef was heel belangrijk voor de toekomst van de band.

CD cover van Waitin’ On Roosevelt (2008)

Na een jaar van intensief oefenen en het geven van verscheidende familieconcerten, vonden de twee mannen dat het tijd was om de bluesgemeenschap te laten oordelen over hun muzikaliteit. Zodra ze begonnen met het optreden in blues clubs - nog niet als Champagne Charlie, maar als de Delta Blue Boys in 1977- en andere cafés, werden mensen enthousiast over hun muziek. Dit alles resulteerde in een aantal belangrijke ontwikkelingen, zowel qua populariteit als qua bandformatie. Door de jaren heen kende de voorloper van Champagne Charlie ups en downs. Het was pas 11 jaar later, op 7 juni 1988, dat de band Champagne Charlie ontstond. De naam werd afgeleid van een oud nummer van gitarist Blind Blake: Champagne Charlie is My Name. De officiële eerste leden van Champagne Charlie waren Sjef Hermans, Geert de Heer, Theo de Koning, Reindert Hofland en Ad Lijnse. Al snel werd Ad Lijnse vervangen door Peter Lenselink, en de band bereidde zich voor op hun eerste cd: een live-opname in Razzmatazz in Souburg. Het was dan ook geen verrassing dat het eerste album Live in Razzmatazz heette. Het debuutalbum werd gepresenteerd op Koninginnedag in 1994. Het publiek en critici waren positief over deze eerste CD. Onder de bewonderaars was Rien Wisse, redacteur van Block, het Nederlandse blues magazine. Hij nodigde Champagne Charlie uit om aan een project mee te werken. Dit resulteerde in het tweede album No Less than Wireless: een verzameling van akoestische blues songs van verschillende Nederlandse blues bands, waaronder Champagne Charlie.

Samenwerking met RSC en Four Freedom Awards

Theatertour van Champagne Charlie in 2003, Affiche 9 februari 2003, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 14688

De band trad op bij de viering van het 25-jarig jubileum van het Roosevelt Study Centre (tegenwoordig Roosevelt Institute voor American Studies, ook wel RIAS). Champagne Charlie is ook te vinden in brochures van het RIAS. Deze interessante relatie tussen de onderzoeksinstelling en de band begon in 2008 toen de band werd gevraagd een cd te maken over Franklin Delano Roosevelt: Waitin’ On Roosevelt en op te treden bij de Four Freedom Awards. Deze samenwerking verliep zo vlot dat de band ook mocht optreden op de 25ste verjaardag van de onderzoeksinstelling. De band produceerde zelfs een tweede cd in samenwerking met het Roosevelt Study Centre: Hobo Signs and Railroad Lines. Champagne Charlie kreeg lovende reacties. Voorbeelden daarvan zijn door folktijdschrift Dirty Linen en de Amerikaanse musicoloog Dr. David Evans geschreven.

Discografie

  • Live in Razzmatazz (1994)
  • No Less Than Wireless (1995)
  • Round ’n’ Round (1997)
  • Volle Maan ( 2001)
  • Laatste Afvaart (2002)
  • Allemaal Anders (2002)
  • Tkanookanders (2004)
  • De Ramp (2005) cd single
  • Mr Charlie’s Blues (2005)
  • Down The Road (2007)
  • Waitin’ On Roosevelt (2008)
  • Hobo Signs and Railroad Lines (2011)
  • America through the eyes of Woody (2013)

Auteur

-Marlin Wagtmans (UCR), 2012.

Bronnen

-Champagne Charlie – Homepage (S.l., s.a.) 15 maart 2012.

-Interview met Sjef Hermans door Marlin Wagtmans, 6 maart 2012.

-Hermans, Sjef, ‘Van de Mississippi Delta naar de Westerschelde De Zeeuwse blues van Champagne Charlie’, in: Zeelandboek (Lente 2002) 179 - 198.