Profetenbrood: verschil tussen versies
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting |
kGeen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 5: | Regel 5: | ||
== Ingrediënten == | == Ingrediënten == | ||
[[Bestand:profetenbrood_4863.jpg|thumb|right| | [[Bestand:profetenbrood_4863.jpg|thumb|right|325px|Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863]] | ||
*250 gram bloem | *250 gram bloem | ||
*250 gram zelfrijzend bakmeel | *250 gram zelfrijzend bakmeel |
Versie van 30 dec 2014 12:04
Profetenbrood |
---|
Ruitvormig roomboter-zandkoekje, dat werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten: bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- half zakje bakpoeder
- 375 gram roomboter
- 300 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- zout
- poedersuiker
Auteurs
-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
Literatuur
-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:De Wete, 11/4 (1982) 3-4.