Eiers en beiers: verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
|||
Regel 5: | Regel 5: | ||
== Bereiding == | == Bereiding == | ||
Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna worden opgediend | Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden gewassen en met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna in een vlaschaal of -schotel worden opgediend. Garneren met kaneel. Dit kan bijvoorbeeld door met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen. | ||
== Gerecht bestaande uit (in verhouding) == | == Gerecht bestaande uit (in verhouding) == | ||
Regel 12: | Regel 12: | ||
*100 gram suiker | *100 gram suiker | ||
*2 theelepels kaneel | *2 theelepels kaneel | ||
== Auteur == | == Auteur == | ||
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) | -v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) |
Versie van 5 dec 2014 10:56
Eiers en beiers |
---|
Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen
Bereiding
Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden gewassen en met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna in een vlaschaal of -schotel worden opgediend. Garneren met kaneel. Dit kan bijvoorbeeld door met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
Gerecht bestaande uit (in verhouding)
- 1 pond onrijpe kruisbessen
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
Auteur
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
Literatuur
-Zeeuwse pot, van mosselsoep en kaneelpap (Soest 2008) 33.