Karwij: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacqueline (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox | above = Karwij }} ==Karwij (Cárum carvi)== Een sterk op wilde peen gelijkende plant, echter zonder omwindselbladen en eerder in bloei; in juni k...'
 
Jacqueline (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Karwij
  | above      = Karwij
}}
}}
[[Bestand:Karwij.jpg|thumb|right300px|Karwij, bron: H. Zell, Wikimedia]]
==Karwij (Cárum carvi)==
Een sterk op wilde [[peen]] lijkende plant, echter zonder omwindselbladen en eerder in bloei; in juni kan ze wegbermen geheel wit kleuren. Komt in het wild voor in kleistreken; wordt gekweekt voor het oliehoudend zaad. Omstreeks 1870 is het als twee-jarig landbouwgewas geïntroduceerd en uitgezaaid onder dek vrucht (paardebonen), wellicht mede ter vervanging van meekrap. Het is een sterk speculatief gewas op de zwaardere kleigronden en levert onder andere specerij, etherische olie en kummel. In Zeeland werd in 1979 554 hectare geoogst.


==Karwij (Cárum carvi)==
==Auteur==
Een sterk op wilde peen gelijkende plant, echter zonder omwindselbladen en eerder in bloei; in juni kan ze wegbermen geheel wit kleuren. Komt in het wild voor in kleistreken; wordt gekweekt voor het oliehoudend zaad. Omstreeks 1870 is het als twee-jarig landbouwgewas geïntroduceerd en uitgezaaid onder dek vrucht (paardebonen), wellicht mede ter vervanging van meekrap. Het is een sterk speculatief gewas op de zwaardere kleigronden en levert o.a. specerij, aetherische olie en kummel. In Zeeland werd in 1979 554 ha geoogst.
-A.M.M. van Haperen, M.A. Geuze


AUTEUR
[[Category:Flora]]
A.M.M. van Haperen ?, M.A. Geuze
[[category:landbouw]]

Huidige versie van 7 feb 2022 om 08:15

Karwij
Karwij, bron: H. Zell, Wikimedia

Karwij (Cárum carvi)

Een sterk op wilde peen lijkende plant, echter zonder omwindselbladen en eerder in bloei; in juni kan ze wegbermen geheel wit kleuren. Komt in het wild voor in kleistreken; wordt gekweekt voor het oliehoudend zaad. Omstreeks 1870 is het als twee-jarig landbouwgewas geïntroduceerd en uitgezaaid onder dek vrucht (paardebonen), wellicht mede ter vervanging van meekrap. Het is een sterk speculatief gewas op de zwaardere kleigronden en levert onder andere specerij, etherische olie en kummel. In Zeeland werd in 1979 554 hectare geoogst.

Auteur

-A.M.M. van Haperen, M.A. Geuze