Johan Somer (Zomer): verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
 
(7 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{InfoboxPersoon
| above      = Somer (zomer), Johan
| afbeelding = [[Bestand:Jan_Somer_Reyse.jpg|200px]]
| naam = Johan Somer; Johan Zomer; Jan Somer
| onderschrift = Titelpagina van het reisjournaal van Jan Somers, foto: J. Francke, juni 2017
| geboortedatum = vóór [[1570]]
| geboorteplaats = ?
| overlijdensdatum = begin [[17de eeuw]]
| overlijdensplaats = ?
| beroep = reiziger en reisboekenschrijver
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/309669015 J. Somer]
}}
}}
== Leven en werk ==
Jan Somer (voor ca. 1570 – begin 17de eeuw) is met David Baute een vroege Middelburgse reiziger en schrijver van reisjournalen. Zodanig eigenlijk alleen bekend door het verslag van zijn laatste tocht. Op 10 november 1590 vertrok hij met schipper Simon Tack voor een reis naar de Levant die op 18 oktober 1592 weer in Middelburg eindigde en resulteerde in Jan Somers zee en landt reyse, gedaen naer de Levante, als Italiën, Candiën, Cypres, Egypten, Rhodes, Archipelago, Turckyen, en wederom door Duytslant ... Dit boek moet veel belangstelling hebben getrokken want in 1661 verscheen daarvan nog een derde druk
In het reisjournaal beschreef hij onder meer de ‘maniere van leven ... der Turcken; en hoe wreet sij met de slaven handelen’<ref>Barth. Georgiewitz., Jan Somers zee en landt reyse, gedaen naer de Levante, als Italiën, Candiën, Cypres, Egypten, Rhodes, Archipelago, Turckyen, en wederom door Duytslant ... (Amsterdam, 1649).</ref> Hij vergeleek Livorno als een stad ter grootte van Arnemuiden, Pisa als iets groter dan Veere en een paleis te Florence als zo groot en lang als de Dam in Middelburg. Hij bezocht de pyramiden in Egypte en ontmoette een krokodil. Dat zullen niet veel Middelburgers hem toen hebben kunnen navertellen.


'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
== Bibliografie ==
*Barth. Georgiewitz., Jan Somers zee en landt reyse, gedaen naer de Levante, als Italiën, Candiën, Cypres, Egypten, Rhodes, Archipelago, Turckyen, en wederom door Duytslant ... (Amsterdam, 1649).
*Jan Somers Zee En Landt Reyse, Gedaen Naer De Levante (1661) (Whitefish (Montana): Kessinger Publishing, co., 2009).


(Middelburg, eind 16<sup>de</sup> begin 17<sup>de</sup> eeuw). Vermaard reiziger. Als zodanig eigenlijk alleen bekend door het verslag van zijn laatste tocht. welke in 1592 eindigde. Dit boek moet veel belangstelling hebben getrokken want in 1661 verscheen daarvan nog een derde druk onder de titel 'Zee- en landreize gedaan door de Levant, Candia, Cypres, Egypte, Rhodes, (den) Archipelago, Turkije en wederom door Duitschland.'
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
 
{{GoToOriginal}}
 
= AUTEUR =
= L. Hageman =


== Auteur ==
L. Hageman, herzien J. Francke, 2017


== Noten ==
<references/>


[[category:Maritiem]]
[[category:Zeeuwen]]
[[category:persoon]]
[[category:persoon]]
{{DEFAULTSORT:Somer (Zomer), Johan}}

Huidige versie van 21 apr 2021 om 08:34

Johan Somer (Zomer)

Titelpagina van het reisjournaal van Jan Somers, foto: J. Francke, juni 2017
Geboren vóór 1570 ?
Overleden begin 17de eeuw ?
Beroep reiziger en reisboekenschrijver
VIAF J. Somer

Leven en werk

Jan Somer (voor ca. 1570 – begin 17de eeuw) is met David Baute een vroege Middelburgse reiziger en schrijver van reisjournalen. Zodanig eigenlijk alleen bekend door het verslag van zijn laatste tocht. Op 10 november 1590 vertrok hij met schipper Simon Tack voor een reis naar de Levant die op 18 oktober 1592 weer in Middelburg eindigde en resulteerde in Jan Somers zee en landt reyse, gedaen naer de Levante, als Italiën, Candiën, Cypres, Egypten, Rhodes, Archipelago, Turckyen, en wederom door Duytslant ... Dit boek moet veel belangstelling hebben getrokken want in 1661 verscheen daarvan nog een derde druk In het reisjournaal beschreef hij onder meer de ‘maniere van leven ... der Turcken; en hoe wreet sij met de slaven handelen’[1] Hij vergeleek Livorno als een stad ter grootte van Arnemuiden, Pisa als iets groter dan Veere en een paleis te Florence als zo groot en lang als de Dam in Middelburg. Hij bezocht de pyramiden in Egypte en ontmoette een krokodil. Dat zullen niet veel Middelburgers hem toen hebben kunnen navertellen.

Bibliografie

  • Barth. Georgiewitz., Jan Somers zee en landt reyse, gedaen naer de Levante, als Italiën, Candiën, Cypres, Egypten, Rhodes, Archipelago, Turckyen, en wederom door Duytslant ... (Amsterdam, 1649).
  • Jan Somers Zee En Landt Reyse, Gedaen Naer De Levante (1661) (Whitefish (Montana): Kessinger Publishing, co., 2009).

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

L. Hageman, herzien J. Francke, 2017

Noten

  1. Barth. Georgiewitz., Jan Somers zee en landt reyse, gedaen naer de Levante, als Italiën, Candiën, Cypres, Egypten, Rhodes, Archipelago, Turckyen, en wederom door Duytslant ... (Amsterdam, 1649).