Hijlikmakers (heiligmakers): verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{Infobox
  | above      = Hijlikmakers (heiligmakers)
  | above      = Hijlikmakers (heiligmakers), 'ielikmaekers
}}
}}


Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant. Bereid uit 300 gr bloem, 175 gr honing, 125 gr bruine basterdsuiker, 20 gr sucade, 20 gr oranjesnippers, theelepel kaneel, 7, theelepel nootmuskaat, 1 ei. De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sukade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 min.; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. Gegeten op boerenbruiloften, de kermis en op het ijs. Bezoekers van boerenkoopdagen kochten de koeken ter plekke en namen ze mee voor de thuisblijvers. (Zie ook [[Koopdagen]]).
Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.  
[[Bestand:toondag_60231.jpg|right|250px|thumb|'''Ielikmaeker'' in de vorm van een koe, november 1979, foto: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 60231]]
== Ingrediënten ==
Bereid uit:
*300 gr bloem
*175 gr honing
*125 gr bruine basterdsuiker
*20 gr sucade
*20 gr oranjesnippers
*theelepel kaneel
*theelepel nootmuskaat
*1 ei.  


== Bereiding ==
De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm. dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sukade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 minuten; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. Gegeten op boerenbruiloften, de kermis en op het ijs. Bezoekers van boerenkoopdagen kochten de koeken ter plekke en namen ze mee voor de thuisblijvers. (Zie ook [[Koopdagen]]).


AUTEUR
== Auteur ==
 
-v.d. Feen, gecontroleerd redactie 2013
v.d. Feen, gecontroleerd redactie 2013
 
 
LITERATUUR
 
Ghijsen, H.C.M., (red.), Woordenboek der Zeeuwse dialecten (Krabbendijke, 2002) 335.
 
Vader, J., Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd (Middelburg, 1965) 123.
 
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
 
 
Gekruide koek, bereid uit 300 gr bloem, 175 gr honing, 125 gr bruine basterdsuiker, 20 gr sucade, 20 gr oranjesnippers, theelepel kaneel, 7, theelepel nootmuscaat, 1 ei. De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sucade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 min.; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. (Zie verder [[Koopdagen]]).
 


== Literatuur ==
-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|125758 Ghijsen, H.C.M., (red.), ''Woordenboek der Zeeuwse dialecten'' (Krabbendijke, 2002) 335.]


-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|42240 Vader, J., ''Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd'' (Middelburg, 1965) 123.]


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
{{GoToOriginal}}


[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]

Huidige versie van 12 nov 2024 om 11:17

Hijlikmakers (heiligmakers), 'ielikmaekers

Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.

'Ielikmaeker in de vorm van een koe, november 1979, foto: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 60231

Ingrediënten

Bereid uit:

  • 300 gr bloem
  • 175 gr honing
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 20 gr sucade
  • 20 gr oranjesnippers
  • theelepel kaneel
  • theelepel nootmuskaat
  • 1 ei.

Bereiding

De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm. dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sukade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 minuten; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. Gegeten op boerenbruiloften, de kermis en op het ijs. Bezoekers van boerenkoopdagen kochten de koeken ter plekke en namen ze mee voor de thuisblijvers. (Zie ook Koopdagen).

Auteur

-v.d. Feen, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

-Ghijsen, H.C.M., (red.), Woordenboek der Zeeuwse dialecten (Krabbendijke, 2002) 335.

-Vader, J., Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd (Middelburg, 1965) 123.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984