Boekweit: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3: Regel 3:
}}
}}


Heer Joos van [[Ghistele]], de grote Vlaamse reiziger, smokkelde boekweit (uitvoer was streng verboden) uit Constantinopel naar Europa. Hij zou de zaden tussen de bladen van zijn gebedenboek gelegd hebben, vandaar de naam, hoewel volgens anderen de naam verband houdt met het feit dat de zaadjes op beukenootjes lijken (boekweit = beuk-tarwe). Hij plantte ze op 'Ter Moere', Zuiddorpe, 1485) en nog vindt men in het wapen van die gemeente de boekweitbloem. Boekweitmeel werd en wordt vooral gebruikt voor brij, pap, pannekoeken e.d. De verbouw, in hoofdzaak aan de Oost-Zeeuwsvlaamse grens, verdween in de loop van de 19e eeuw.
Heer [[Joos van Ghistele]], de grote Vlaamse reiziger, smokkelde boekweit (uitvoer was streng verboden) uit Constantinopel naar Europa. Hij zou de zaden tussen de bladen van zijn gebedenboek gelegd hebben, vandaar de naam, hoewel volgens anderen de naam verband houdt met het feit dat de zaadjes op beukenootjes lijken (boekweit = beuk-tarwe). Hij plantte ze op 'Ter Moere', Zuiddorpe, 1485) en nog vindt men in het wapen van die gemeente de boekweitbloem. Boekweitmeel werd en wordt vooral gebruikt voor brij, pap, pannekoeken e.d. De verbouw, in hoofdzaak aan de Oost-Zeeuwsvlaamse grens, verdween in de loop van de 19e eeuw.
 
 
= AUTEUR =
= M.A. Geuze =
 


==Auteur==
M.A. Geuze


[[category:landbouw]]
[[category:landbouw]]

Huidige versie van 26 feb 2021 om 08:05

Boekweit (fagopýrum Esculéntum)

Heer Joos van Ghistele, de grote Vlaamse reiziger, smokkelde boekweit (uitvoer was streng verboden) uit Constantinopel naar Europa. Hij zou de zaden tussen de bladen van zijn gebedenboek gelegd hebben, vandaar de naam, hoewel volgens anderen de naam verband houdt met het feit dat de zaadjes op beukenootjes lijken (boekweit = beuk-tarwe). Hij plantte ze op 'Ter Moere', Zuiddorpe, 1485) en nog vindt men in het wapen van die gemeente de boekweitbloem. Boekweitmeel werd en wordt vooral gebruikt voor brij, pap, pannekoeken e.d. De verbouw, in hoofdzaak aan de Oost-Zeeuwsvlaamse grens, verdween in de loop van de 19e eeuw.

Auteur

M.A. Geuze