Cornelis Claesz: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{InfoboxPersoon
| above      = Claesz, Cornelis
| afbeelding = [[Bestand:slagReimerswaal_048.jpg|350px]]
| naam = Cornelis Claesz
| onderschrift = Claesz nam deel aan de slag bij Reimerswaal, 1574, KZGW, ZI III 0048
| geboortedatum = ca. [[1546]]?
| geboorteplaats = ?
| overlijdensdatum = ca. [[1609]]?
| overlijdensplaats = wateren rond Canarische Eilanden?
| beroep = marineofficier
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/71443015 C. Claesz]
}}
}}
==Biografie==
Cornelis Claesz speelde als marineofficier een niet onbelangrijke rol in de strijd in Zeeland tegen de Spanjaarden en op de Noordzee tegen de Duinkerkers. Op 28 augustus 1572 sloeg hij voor Vlissingen een Spaans eskader terug, werd vervolgens tot vice-admiraal van Vlissingen benoemd (1573) en nam onder [[Lodewijk van Boisot, heer van Ruart|Lodewijk van Boisot]] deel aan de gevechten; eerst bij Reimerswaal (29 januari 1574), waar een schitterende overwinning op de vloot van Requesens werd behaald, zodat Mondragon te Middelburg moest capituleren, en later dat jaar bij het ontzet van het belegerde Leiden. In 1599 diende hij op de vloot onder Piet van der Does, die de Spaans-Portugese kust trachtte te blokkeren. Omdat La Coruna versterkt was, besloot men tot een expeditie naar de westkust van Afrika, waarbij de Canarische eilanden, Gomera en St.Thomas, werden geplunderd. Claesz schijnt toen aan een epidemie op de vloot te zijn overleden.


Marineofficier. Speelde een niet onbelangrijke rol in de strijd in Zeeland tegen de Spanjaarden en op de Noordzee tegen de Duinkerkers. Op 28 augustus 1572 sloeg hij voor Vlissingen een Spaans eskader terug, werd vervolgens tot vice-admiraal van Vlissingen benoemd (1573) en nam onder L. van [[Boisot]] deel aan de gevechten eerst bij Reimerswaal (29 januari 1574), waar een schitterende overwinning op de vloot van Requesens werd behaald, zodat Mondragon te Middelburg moest capituleren, en later dat jaar bij het ontzet van het belegerde Leiden. In 1599 diende hij op de vloot onder Piet van der Does, die de Spaans-Portugese kust trachtte te blokkeren. Omdat La Coruna versterkt was, besloot men tot een expeditie naar de westkust van Afrika, waarbij de Canarische eilanden, Gomera en St.Thomas, werden geplunderd. Claesz schijnt toen aan een epidemie op de vloot te zijn overleden.
== Auteur ==
 
 
AUTEUR
 
L. Hageman
L. Hageman


== Literatuur ==
*N.N.B.W. VIII.


LITERATUUR
[[category:Maritiem]]
 
[[category:Zeeuwen]]
N.N.B.W. VIII.
 
 
 
 
 
[[category:persoon]]
[[category:persoon]]
{{DEFAULTSORT:Claesz, Cornelis}}

Huidige versie van 10 jun 2021 om 07:16

Cornelis Claesz

Claesz nam deel aan de slag bij Reimerswaal, 1574, KZGW, ZI III 0048
Geboren ca. 1546? ?
Overleden ca. 1609? wateren rond Canarische Eilanden?
Beroep marineofficier
VIAF C. Claesz

Biografie

Cornelis Claesz speelde als marineofficier een niet onbelangrijke rol in de strijd in Zeeland tegen de Spanjaarden en op de Noordzee tegen de Duinkerkers. Op 28 augustus 1572 sloeg hij voor Vlissingen een Spaans eskader terug, werd vervolgens tot vice-admiraal van Vlissingen benoemd (1573) en nam onder Lodewijk van Boisot deel aan de gevechten; eerst bij Reimerswaal (29 januari 1574), waar een schitterende overwinning op de vloot van Requesens werd behaald, zodat Mondragon te Middelburg moest capituleren, en later dat jaar bij het ontzet van het belegerde Leiden. In 1599 diende hij op de vloot onder Piet van der Does, die de Spaans-Portugese kust trachtte te blokkeren. Omdat La Coruna versterkt was, besloot men tot een expeditie naar de westkust van Afrika, waarbij de Canarische eilanden, Gomera en St.Thomas, werden geplunderd. Claesz schijnt toen aan een epidemie op de vloot te zijn overleden.

Auteur

L. Hageman

Literatuur

  • N.N.B.W. VIII.