Meerkoet: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
Jacqueline (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{Infobox
  | above      = Meerkoet (fúlica átra)
  | above      = Meerkoet  
}}
}}
[[Bestand:Meerkoet8.jpg|thumb|right300px|Meerkoet, bron:Harry Kramer, Wikimedia]]
== Meerkoet (Fúlica átra)==
Gedrongen geheel zwarte watervogel met wit voorhoofd en snavel. Buiten de broedtijd in grote groepen op binnenwateren, maar bijvoorbeeld ook talrijk op Grevelingen en Veerse Meer. Graast dan ook vaak op graslanden. De meerkoet is in Zeeland een vrij talrijke broedvogel van wat grotere binnenwateren en brede sloten. Doortrekker en wintergast in zeer grote aantallen. Wordt soms verward met [[waterhoen]].
* Dialect: Walcheren, Zuid-Beveland: merteko; Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen: marolle, merol; Zeeuws-Vlaanderen: mjerkoot.


(W., Z.B.: merteko; W., Z.VI.: marolle, merol; Z.Vl.: mjerkoot). Gedrongen geheel zwarte watervogel met wit voorhoofd en snavel. Buiten de broedtijd in grote groepen op binnenwateren, maar bijv. ook talrijk op Grevelingen en Veerse Meer. Graast dan ook vaak op graslanden. De meerkoet is in Zeeland een vrij talrijke broedvogel van wat grotere binnenwateren en brede sloten. Doortrekker en wintergast in zeer grote aantallen. Wordt soms verward met [[waterhoen]].
==Auteur==
 
-K.F. Vaas  
 
= AUTEUR =
= K.F. Vaas =
= AFBEELDING =
= Groep meerkoeten. Op de achtergrond enige dodaarsen. =
 
 


[[category:Fauna]]
[[category:vogels]]
[[category:vogels]]

Huidige versie van 15 nov 2022 om 09:09

Meerkoet
Meerkoet, bron:Harry Kramer, Wikimedia

Meerkoet (Fúlica átra)

Gedrongen geheel zwarte watervogel met wit voorhoofd en snavel. Buiten de broedtijd in grote groepen op binnenwateren, maar bijvoorbeeld ook talrijk op Grevelingen en Veerse Meer. Graast dan ook vaak op graslanden. De meerkoet is in Zeeland een vrij talrijke broedvogel van wat grotere binnenwateren en brede sloten. Doortrekker en wintergast in zeer grote aantallen. Wordt soms verward met waterhoen.

  • Dialect: Walcheren, Zuid-Beveland: merteko; Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen: marolle, merol; Zeeuws-Vlaanderen: mjerkoot.

Auteur

-K.F. Vaas