De Zeeuwse Verzekeringen: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wimg (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
| above      =De Zeeuwse Verzekeringen
}}
Zeeuwse verzekeringsmaatschappij in Middelburg. Vanuit het kantoor in Middelburg werken zij samen met onafhankelijke verzekeringsadviseurs. De Zeeuwse Verzekeringen bieden verzekeringen voor zowel ondernemers als particulieren. Het werkgebied  is vooral Zuidwest-Nederland, maar zij zijn ook in andere regio’s actief, met name voor agrarische verzekeringen.
Zeeuwse verzekeringsmaatschappij in Middelburg. Vanuit het kantoor in Middelburg werken zij samen met onafhankelijke verzekeringsadviseurs. De Zeeuwse Verzekeringen bieden verzekeringen voor zowel ondernemers als particulieren. Het werkgebied  is vooral Zuidwest-Nederland, maar zij zijn ook in andere regio’s actief, met name voor agrarische verzekeringen.


Regel 42: Regel 38:


[[category:Economie en bedrijven]]
[[category:Economie en bedrijven]]
[[category:industrie]]

Huidige versie van 3 jan 2025 om 10:27

Zeeuwse verzekeringsmaatschappij in Middelburg. Vanuit het kantoor in Middelburg werken zij samen met onafhankelijke verzekeringsadviseurs. De Zeeuwse Verzekeringen bieden verzekeringen voor zowel ondernemers als particulieren. Het werkgebied is vooral Zuidwest-Nederland, maar zij zijn ook in andere regio’s actief, met name voor agrarische verzekeringen.

Zeeuwse Verzekeringen, 1959 foto: A.P. Maas, 1959, ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 94054

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin: 1939

De Algemene Zeeuwse Verzekering Maatschappij werd op 27 november 1939 opgericht door jonkheer mr. T.A.J.W. Schorer. De ondertekening vond plaats in een pand waarin ook partner ‘Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij’ was gevestigd, aan de Lange Burg in Middelburg. De oprichter van de maatschappij, jonkheer Schorer, zou overigens een belangrijk man worden voor Zeeland. Naast zijn lidmaatschap voor de Eerste Kamer en Gedeputeerde en Provinciale Staten was hij ook gemeenteraadslid en wethouder van Middelburg. ‘Last but not least’ was hij ook ontwerper van de Zeeuwse vlag. Over de Zeeuwse Verzekeringen zou hij meer dan 40 jaar aan de verzekeringsmaatschappij verbonden blijven. Tot 1974 was hij directeur, van 1974 tot 1988 commissaris.

Houtkaai in Middelburg, omstreeks 1910. Het derde en vierde huis van links werden omstreeks 1929 samengetrokken tot één gebouw; het kantoor Houtkaai 11. In latere jaren volgde nog een uitbreiding met de aankoop van het vijfde pand van links foto: C. v.d. Kleijn, ca. 1910, ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 13016

Op 17 mei 1940 werd de binnenstad van Middelburg als gevolg van de oorlogshandelingen zwaar verwoest. Voor de ‘Algemene Zeeuwse’ betekende dit het einde van haar verblijf aan de Lange Burg. Het oude kantoorpand was zwaar verwoest en zou later als gevolg van een tekort aan bouwmateriaal nooit meer worden hersteld. De maatschappij vond echter een nieuw onderkomen aan de Houtkaai 11, waar een huurpand in gebruik werd genomen. Dit pand deelde ‘de Algemene Zeeuwse’ aanvankelijk met de eigenaar, de Incassobank.

Het pand

Het nieuwe pand aan de Houtkaai was in 1929 ontstaan door de samenvoeging van twee woonhuizen – bekend onder de namen ‘Noortzee’ en ‘Londen’. In 1949 werd het gebouw door de ‘Algemene Zeeuwse’ voor 75.000 gulden overgenomen van de Incassobank. In 1956 werd door de ‘Algemene Zeeuwse’ ook het ernaast gelegen (dubbele) woonhuis Houtkaai 13-15 aangekocht. Dit pand diende als conciërgewoning.

Sinds de Tweede wereldoorlog heeft het kantoorgebouw van de ‘Algemene Zeeuwse’ een aantal verbouwingen verricht. In 1975 werd de kluis uitgebreid en drie jaar later werd een lunchkamer voor het personeel in gebruik genomen. Tijdens de laatste verbouwing, in 1987/88 werd de indeling van de werkruimten gewijzigd. De ideeën over enkele zeer grote werkruimtes werden losgelaten. In plaats daarvan werd het pand in kleinere ruimtes verdeeld, waardoor het personeel in alle rust kon werken. Op zolder ontstond ook kantoorruimte en een leslokaal. Ook werd het pand op moderne wijze heringericht. Op 4 maart 1988 vond een feestelijke heropening plaats.[1]

Aandelen

Vanaf de oprichting waren de aandelen in het bezit van Tiel Utrecht Schadeverzekering N.V. Deze maatschappij, opgericht in 1811, werd in 1975 overgenomen door Nationale-Nederlanden. In 1991 werd de ING Groep gevormd. Tiel Utrecht en Algemene Zeeuwse behoorden tot de verzekeringstak van dit concern. Op 17 januari 2001 vond er een fusie plaats tussen Tiel Utrecht en De Goudse N.V. Sindsdien is het bedrijf onderdeel van De Goudse N.V.

Op 16 september 2009 is de handelsnaam gewijzigd in De Zeeuwse verzekeringen. Per 1 maart 2012 is de N.V. opgeheven en wordt het bedrijf voortgezet als handelsnaam van De Goudse.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Sites

Website De Zeeuwse Verzekeringen

Krantenbank Zeeland

Aanvullende literatuur

P.R.M. Kroes, Algemene Zeeuwse Verzekering Maatschappij, Geen risico!; geschiedenis van de Algemene Zeeuwse Verzekering Maatschappij N.V., 1939-1989, (Middelburg, 1989)

Noten