Profetenbrood: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Profetenbrood
  | above      = Profetenbrood
}}
}}
[[Bestand:profetenbrood_4863.jpg|thumb|right|350px|Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863]]
Ruitvormig roomboter-zandkoekje
Ruitvormig roomboter-zandkoekje
== Bereiding ==
Het koekje werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten zijn bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.


== Ingrediënten ==
== Ingrediënten ==
[[Bestand:profetenbrood_4863.jpg|thumb|right|350px|Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863]]
*250 gram bloem
*250 gram bloem
*250 gram zelfrijzend bakmeel
*250 gram zelfrijzend bakmeel
Regel 18: Regel 15:
*zout
*zout
*poedersuiker
*poedersuiker
== Bereiding ==
Het koekje werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten zijn bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.


== Auteurs ==
== Auteurs ==
Regel 28: Regel 28:
{{GoToOriginal}}
{{GoToOriginal}}


[[category:gastronomie]]
[[category:Eten en drinken]]
[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]

Huidige versie van 20 nov 2024 om 11:13

Profetenbrood
Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863

Ruitvormig roomboter-zandkoekje

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • half zakje bakpoeder
  • 375 gram roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • zout
  • poedersuiker

Bereiding

Het koekje werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten zijn bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.

Auteurs

-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Literatuur

-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:De Wete, 11/4 (1982) 3-4.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984