Klapbank: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Klapbank
  | above      = Klapbank
}}
}}
De dorpsbank die op een centrale plaats in een dorp of bij de haven staat. Meestal rondom een boom op het dorpsplein. Hier kwamen overwegend oudere mannen samen om met elkaar te praten ('klappen') over alledaagse zaken. Op Zuid-Beveland ook ontmoetingsplaats van de [[jonge]] jongens. Het woord wordt vooral gebruikt in het midden en noorden van Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen kennen ze wel het woord klapkot. Een andere naam is leugenbank: verwijzend naar het feit dat er veel roddel en achterklap werd verteld en niet alles dus waar was. De website over dialecten in Zeeland van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is er naar vernoemd: www.zeeuwseklapbank.nl.  
[[Bestand:klapbank_1550.jpg|right|thumb|250px|Prent van een Zeeuwse klapbank door A. Dillens in C.T.H. Coster, ''la Zélande'', 1874, tekeningen en prenten, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 1550]]
[[Bestand:klapbank_5671.jpg|left|thumb|300px|De klapbank in de duinen van Zoutelande ter plaatse van de kerk, foto: K. Tinnegieter (1968), Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 5671]].
De dorpsbank die op een centrale plaats in een dorp of bij de haven staat. Meestal rondom een boom op het dorpsplein. Hier kwamen overwegend oudere mannen samen om met elkaar te praten ('klappen') over alledaagse zaken. Op Zuid-Beveland ook ontmoetingsplaats van de [[jonge jongens]]. Het woord wordt vooral gebruikt in het midden en noorden van Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen kennen ze wel het woord klapkot. Een andere naam is leugenbank: verwijzend naar het feit dat er veel roddel en achterklap werd verteld en niet alles dus waar was.  
De website over dialecten in Zeeland van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is eveneens naar de [http://www.zeeuwseklapbank.nl klapbank] vernoemd.  


== Auteur ==
== Auteur ==
Regel 9: Regel 12:
== Bronnen ==
== Bronnen ==
-[http://www.zeeuwseklapbank.nl zeeuwseklapbank.nl].  
-[http://www.zeeuwseklapbank.nl zeeuwseklapbank.nl].  
De klapbank, dorpsbank, te Zoutelande (1968).


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
{{GoToOriginal}}
{{GoToOriginal}}
De dorpsbank, meestal rondom een boom op het dorpsplein; ontmoetingspunt van de bejaarde mannen, maar op Zuid-Beveland ook van de [[jonge jongens]].


[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]

Huidige versie van 13 nov 2024 om 09:49

Klapbank
Prent van een Zeeuwse klapbank door A. Dillens in C.T.H. Coster, la Zélande, 1874, tekeningen en prenten, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 1550
De klapbank in de duinen van Zoutelande ter plaatse van de kerk, foto: K. Tinnegieter (1968), Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 5671

.

De dorpsbank die op een centrale plaats in een dorp of bij de haven staat. Meestal rondom een boom op het dorpsplein. Hier kwamen overwegend oudere mannen samen om met elkaar te praten ('klappen') over alledaagse zaken. Op Zuid-Beveland ook ontmoetingsplaats van de jonge jongens. Het woord wordt vooral gebruikt in het midden en noorden van Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen kennen ze wel het woord klapkot. Een andere naam is leugenbank: verwijzend naar het feit dat er veel roddel en achterklap werd verteld en niet alles dus waar was. De website over dialecten in Zeeland van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is eveneens naar de klapbank vernoemd.

Auteur

-P.J. Meertens, herz. J. Dekker (2012)

Bronnen

-zeeuwseklapbank.nl.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984