Hijlikmakers (heiligmakers): verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 4: | Regel 4: | ||
Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant. | Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant. | ||
[[Bestand: | [[Bestand:toondag_60231.jpg|right|250px|thumb|'''Ielikmaeker'' in de vorm van een koe, november 1979, foto: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 60231]] | ||
== Ingrediënten == | == Ingrediënten == | ||
Bereid uit: | Bereid uit: | ||
Regel 23: | Regel 23: | ||
== Literatuur == | == Literatuur == | ||
-Ghijsen, H.C.M., (red.), Woordenboek der Zeeuwse dialecten (Krabbendijke, 2002) 335. | -[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|125758 Ghijsen, H.C.M., (red.), ''Woordenboek der Zeeuwse dialecten'' (Krabbendijke, 2002) 335.] | ||
-Vader, J., Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd (Middelburg, 1965) 123. | -[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|42240 Vader, J., ''Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd'' (Middelburg, 1965) 123.] | ||
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | == Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | ||
{{GoToOriginal}} | {{GoToOriginal}} | ||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] |
Huidige versie van 12 nov 2024 om 11:17
Hijlikmakers (heiligmakers), 'ielikmaekers |
---|
Gekruide koek, soort taaitaai, groot en plat, ca. 25 cm in het vierkant.
Ingrediënten
Bereid uit:
- 300 gr bloem
- 175 gr honing
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 20 gr sucade
- 20 gr oranjesnippers
- theelepel kaneel
- theelepel nootmuskaat
- 1 ei.
Bereiding
De honing met de suiker verwarmen, enigszins laten bekoelen en de bloem erdoor mengen, de specerijen en de oranjesnippers toevoegen. Het deeg enige tijd afgedekt laten rusten en uitrollen tot een lap van 1 cm. dikte. Deze lap op een ingevet bakblik leggen, met losgeklopt ei bestrijken en de in plakjes gesneden sukade erin drukken. Bakken in een vrij warme oven (175 °C) gedurende 30 minuten; de koek als ze nog warm is in grote vierkanten snijden. Gegeten op boerenbruiloften, de kermis en op het ijs. Bezoekers van boerenkoopdagen kochten de koeken ter plekke en namen ze mee voor de thuisblijvers. (Zie ook Koopdagen).
Auteur
-v.d. Feen, gecontroleerd redactie 2013
Literatuur
-Ghijsen, H.C.M., (red.), Woordenboek der Zeeuwse dialecten (Krabbendijke, 2002) 335.
-Vader, J., Oud Walcheren; van mensen en dingen uit grootvaders tijd (Middelburg, 1965) 123.