Eiers en beiers: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 2: | Regel 2: | ||
| above = Eiers en beiers | | above = Eiers en beiers | ||
}} | }} | ||
[[Bestand:eiersenbeiers_58921.jpg|right|thumb|200px|Het machinaal oogsten van kruisbessen te Ovezande, nodig voor de bereiding van eiers en beiers, 1968, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 58921]] | |||
Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen | Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen | ||
== Bereiding == | == Bereiding == | ||
Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna worden opgediend | Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden gewassen en met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna in een vlaschaal of -schotel worden opgediend. Garneren met kaneel. Dit kan bijvoorbeeld door met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen. | ||
== Gerecht bestaande uit (in verhouding) == | == Gerecht bestaande uit (in verhouding) == | ||
Regel 12: | Regel 13: | ||
*100 gram suiker | *100 gram suiker | ||
*2 theelepels kaneel | *2 theelepels kaneel | ||
== Auteur == | == Auteur == | ||
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) | -v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) | ||
Regel 24: | Regel 24: | ||
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | == Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | ||
{{GoToOriginal}} | {{GoToOriginal}} | ||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] | ||
Huidige versie van 8 nov 2024 om 09:48
Eiers en beiers |
---|
Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen
Bereiding
Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden gewassen en met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna in een vlaschaal of -schotel worden opgediend. Garneren met kaneel. Dit kan bijvoorbeeld door met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
Gerecht bestaande uit (in verhouding)
- 1 pond onrijpe kruisbessen
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
Auteur
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
Literatuur
-Zeeuwse pot, van mosselsoep en kaneelpap (Soest 2008) 33.