Maartje Boudeling: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
|||
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 18: | Regel 18: | ||
Terug in Yerseke nam Maartje Boudeling vanaf 1977 langzaam de leiding in de keuken over en specialiseerde het restaurant zich met name op visgerechten, een product waar Maartje als dochter van een mossel- en oesterkweker altijd al vertrouwd mee was. Aangezien Maartje Boudeling geloofde in versheid, weigerde zij ingrediënten te importeren om exclusieve gerechten op de kaart te kunnen zetten. In plaats daarvan betrok zij al haar vis en schelpdieren en het merendeel van haar groente en fruit van lokale vissers en boeren. Teneinde de versheid te garanderen werd er soms meerdere keren per dag besteld en (dagvers) geleverd. | Terug in Yerseke nam Maartje Boudeling vanaf 1977 langzaam de leiding in de keuken over en specialiseerde het restaurant zich met name op visgerechten, een product waar Maartje als dochter van een mossel- en oesterkweker altijd al vertrouwd mee was. Aangezien Maartje Boudeling geloofde in versheid, weigerde zij ingrediënten te importeren om exclusieve gerechten op de kaart te kunnen zetten. In plaats daarvan betrok zij al haar vis en schelpdieren en het merendeel van haar groente en fruit van lokale vissers en boeren. Teneinde de versheid te garanderen werd er soms meerdere keren per dag besteld en (dagvers) geleverd. | ||
[[Bestand: | [[Bestand:Boudeling2.jpg|thumb|left|300px| Echtpaar Kees en Maartje Boudeling van Inter Scaldes met personeel wordt ontvangen door het provinciaal bestuur, links Commissaris der Koningin dr. C. Boertien en rechts op de bank gedeputeerde J.B. Ventevogel; op trap 2e van links Ronnie Hendrikse die later het restaurant Het Groot Paradijs in Middelburg zou beginnen. Foto: J. Wolterbeek, ca. 1988. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 25259]] | ||
==Michelinsterren== | ==Michelinsterren== | ||
Regel 32: | Regel 32: | ||
*Nederlandse Gastronomieprijs NCK Uncle Ben’s Ring, 1999 | *Nederlandse Gastronomieprijs NCK Uncle Ben’s Ring, 1999 | ||
*‘Ladychef of the year’, 2000 | *‘Ladychef of the year’, 2000 | ||
*Lady Chef of the Century, 2000 | *Lady Chef of the Century, 2000 <ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2000-02-11/edition/null/page/20 Krantenbank Zeeland, 'Lady Chef of the century geëerd', in: PZC, 11 februari 2002, pag. 20]</ref> | ||
*Escoffier Prijs Alliance Gastronomique Néerlandaise, 2002 | *Escoffier Prijs Alliance Gastronomique Néerlandaise, 2002 | ||
==Bibliografie== | ==Bibliografie== | ||
*Koken tussen de Scheldes. Recepten Maartje Boudeling, tekst Fon Zwart, | *Koken tussen de Scheldes. Recepten Maartje Boudeling, tekst Fon Zwart, Haarlem, 1987, ISBN 90-6020-526-X | ||
*Zilt en Zoet. Zeeuwse zaligheden uit de keuken van Inter Scaldes. Recepten Maartje Boudeling, tekst Jan Lagrouw, foto's Kees Hageman, Warnsveld, 1998, ISBN 90-6255-847-X | *Zilt en Zoet. Zeeuwse zaligheden uit de keuken van Inter Scaldes. Recepten Maartje Boudeling, tekst Jan Lagrouw, foto's Kees Hageman, Warnsveld, 1998, ISBN 90-6255-847-X | ||
Huidige versie van 20 feb 2024 om 08:55
Maartje Boudeling | |
---|---|
Maartje Boudeling van het restaurant Inter Scaldes met haar boek "Koken tussen de Scheldes" dat in 1987 verscheen. Foto: J. Wolterbeek, ca. 1988. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 118590 | |
Geboren | 29 januari 1939 Yerseke |
Beroep | chef-kok en restauranthoudster |
VIAF | Maartje Boudeling |
Achtergrond
Maartje Boudeling groeide op samen met vijf broertjes en zusjes op in Yerseke als dochter van oester- en mosselkweker Hoogstrate. Zij volgde in haar woonplaats de mulo, waarna ze, net als haar zus, naar Rotterdam trok voor een opleiding tot kapster. Na afronding van deze opleiding keerde zij terug naar Yerseke en opende daar samen met haar twee zussen de kapsalon Beauté. De kapsalon liep uitstekend, maar ze stopte ermee na haar huwelijk met Kees Boudeling in 1962.
Na haar huwelijk ging zij aan de slag in het familiehotel-wegrestaurant (‘De Uitkijk’) van haar echtgenoot, gelegen aan de Rijksweg in Kruiningen. Voortbouwend op wat zij geleerd had van haar moeder, nam zij de keuken over. Door het succes van Boudelings kookkunst werd restaurant ‘De Uitkijk’ echter te klein en ging het echtpaar op zoek naar iets groters. Bij toeval besloot de Koninklijke Marechaussee in dezelfde periode Kruiningen te verlaten en bood zij de villa die zij in gebruik had (bouwjaar: 1927) te koop aan. De Boudelings hapten toe en openden hier in 1968 restaurant Inter Scaldes (vertaling: tussen de Scheldes), gelegen aan de Zandweg. Rond het restaurant legden ze een tuin in Engelse stijl aan.
Moeizame start
Het echtpaar Boudelings kende een moeizame start in het nieuwe restaurant en moest het vooral hebben van Belgische gasten. Kees en Maartje Boudelings realiseerden zich dat Maartje meer kookkennis moest hebben om hun droom van een specialiteitenrestaurant te kunnen realiseren. En dus begon Maartje Boudeling Frans te leren alvorens naar Frankrijk te trekken om de Nouvelle Cuisine te leren kennen. Aldaar liep zij stages in verschillende goed aangeschreven restaurants, zoals Du Chef (Marlesheim, Elzas) tot in Normandië, Bretagne, België en Duitsland. Terug in Yerseke nam Maartje Boudeling vanaf 1977 langzaam de leiding in de keuken over en specialiseerde het restaurant zich met name op visgerechten, een product waar Maartje als dochter van een mossel- en oesterkweker altijd al vertrouwd mee was. Aangezien Maartje Boudeling geloofde in versheid, weigerde zij ingrediënten te importeren om exclusieve gerechten op de kaart te kunnen zetten. In plaats daarvan betrok zij al haar vis en schelpdieren en het merendeel van haar groente en fruit van lokale vissers en boeren. Teneinde de versheid te garanderen werd er soms meerdere keren per dag besteld en (dagvers) geleverd.
Michelinsterren
In 1978 kreeg Maartje Boudeling voor het eerst een Michelinster voor haar koken, exact tien jaar na de opening van Inter Scaldes. Het leidde ertoe dat er een andere categorie gasten, vaak van heinde en ver (tot in Rusland toe), naar het restaurant kwam. Om de dure gasten een comfortabele overnachtingsmogelijkheid te bieden werd het restaurant ook uitgebreid met hotelaccommodatie. Het echtpaar Boudeling liet zich op culinair gebied nog steeds inspireren door de Franse keuken en liep in de vakanties in Frankrijk vele sterrenrestaurants af. Zij behield de ster tot 1984, waarna zij twee sterren kreeg toegekend. De twee sterren heeft zij vervolgens weten te behouden tot het echtpaar Boudeling het restaurant in 2001 verkocht aan Claudia en Jannis Brevet, tot dan toe eigenaars en uitbaters van Helianthushof in Uden. In 1999 werd Inter Scaldes, waar zelfs op een eigen helicopterplatform kon worden geland, uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland.
Les Patron Cuisiniers
Maartje Boudeling trad in 1992 als enige vrouwelijk patroon-cuisinier toe tot Les Patrons Cuisiniers (LPC). Eerder al, in 1980, was het restaurant toegetreden tot de Alliance Gastronomique Néerlandaise. Na de interne scheuring waaruit de LPC ontstond, vertrokken zij bij de Alliance. Boudeling is de initiatiefnemer en naamgever van de culinaire competitie om De Zilveren Oester/Maartje Boudeling Trofee, die sinds 2006 wordt georganiseerd. In 2007 eindigde Boudeling als negende in de lijst "Meest inspirerende chef-koks van de afgelopen 30 jaar", samengesteld door het tijdschrift Lekker. Haar bijnaam: ‘Moeder van de Nederlandse haute cuisine’.
Prijzen/eretekens
- 1 Michelinster, 1978-1983
- 2 Michelinsterren, 1984-2001
- Nederlandse Gastronomieprijs NCK Uncle Ben’s Ring, 1999
- ‘Ladychef of the year’, 2000
- Lady Chef of the Century, 2000 [1]
- Escoffier Prijs Alliance Gastronomique Néerlandaise, 2002
Bibliografie
- Koken tussen de Scheldes. Recepten Maartje Boudeling, tekst Fon Zwart, Haarlem, 1987, ISBN 90-6020-526-X
- Zilt en Zoet. Zeeuwse zaligheden uit de keuken van Inter Scaldes. Recepten Maartje Boudeling, tekst Jan Lagrouw, foto's Kees Hageman, Warnsveld, 1998, ISBN 90-6255-847-X
Bronnen
Auteur
-W. van Gorsel, 2024
Noten