Katja Roose: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(105 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Katja Roose (27 maart 1981 te [[Vlissingen]]) is een professioneel kitesurfer. Ze is meervoudig wereldkampioene in deze sport.
{{InfoboxPersoon
| afbeelding = [[Bestand:Katja Roose1.jpg|250px]]
| naam = Katja Roose
| onderschrift = foto: [http://www.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2014-02-27/edition/null/page/35 Krantenbank Zeeland, in: PZC, 27 febr. 2014, pag. 35]
| geboortedatum = [[27 maart]] [[1981]]
| geboorteplaats = [[Vlissingen]]
| overlijdensdatum =
| overlijdensplaats =
| beroep = kitesurfster
}}
Katja Roose was een professioneel kitesurfer, afkomstig uit Vlissingen. Ze was meervoudig wereldkampioene in deze sport.


==Jeugd==
== Carrière ==


Katja Roose groeit op als enig kind in Zeeland en gaat met haar ouders al mee zeilen als pas drie weken oud is. Ze studeert werktuigbouw in Delft, later Technische Innovatie Wetenschappen in Eindhoven.  
===Begin===
Katja Roose groeide als enig kind op in Vlissingen en ging met haar ouders mee zeilen toen ze pas drie weken oud was.  
Via haar vriend komt Katja Roose op twintigjarige leeftijd voor het eerst in aanraking met het kitesurfen. Omdat kitesurfen nog een jonge sport is en er nog niet zoveel vrouwen deelnemen aan wedstrijden, beslist Katja Roose in 2002 mee te gaan doen aan het Nederlands Kampioenschap. Tot haar verbazing wordt ze tweede. Omdat degene die eerste wordt niet naar de internationale wedstrijd ‘Redbull king of the air’ wilde krijgt zij de kans om mee te doen. Door haar goede prestaties komen er sponsoraanbiedingen binnen. Vanaf dat moment besluit Katja om aan meer wedstrijden op wereldniveau mee te gaan doen.


Via een vriend komt Katja Roose op 20-jarige leeftijd in aanraking met het kitesurfen. Omdat kitesurfen nog een jonge sport is en er nog niet zoveel vrouwen deelnemen aan wedstrijden, beslist Katja Roose in 2003 mee te gaan doen aan het Nederlands Kampioenschap. Tot haar verbazing wordt ze tweede. Omdat degene die eerste werd niet naar de internationale wedstrijd ‘Redbull king of the air’ wilde kreeg zij de kans om mee te doen. Het ging echt heel goed en plotseling kwamen er sponsoraanbiedingen binnen. Vanaf dat moment besloot Katja om aan meer wedstrijden op wereldniveau mee te gaan doen.  
===Nationale titel===
[[Bestand:katjaroose2.JPG|thumb|left|350px|Katja Roose in actie tijdens het WK op Sardinië in 2012, foto:[http://www.katjaroose.com/en/gallery.aspx?series=9&picture=76#picture Katjaroose.com]]]
In 2003 behaalt Katja Roose, intussen getraind door Nederlands kampioen Ruud Overwater, haar eerste nationale titel tijdens de NK aan de Brouwersdam.<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2003-10-27/edition/null/page/22 Krantenbank Zeeland, 'Grabs, rolls, spins en wetlandingen', in: PZC, 27 oktober 2003, pag. 22.]</ref> In de jaren daarna dringt ze geleidelijk door tot de internationale (sub)top.<ref> [https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2005-11-17/edition/null/page/43 Krantenbank Zeeland, 'Roose surft zich bij wereldtop', in: PZC, 17 november 2005, pag. 43.]</ref>


Na haar studie gaat Katja aan de slag als accountmanager bij KPN en groeit door als trade marketeer. Daarna werkt ze als Channel Manager bij Acces4All.  
Ondanks haar puike prestaties krijgt Katja Roose weinig steun uit haar omgeving. Haar eigen gemeente Vlissingen staat kitesurfen niet toe en de topsportstatus van de NOC/NSF is niet van toepassing op kitesurfers. Haar enige inkomsten zijn afkomstig van sponsors.<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2007-01-11/edition/null/page/40 Krantenbank Zeeland, 'Als de bomen bewegen komt Katja niet', in: PZC, 11 januari 2007, pag. 40.]</ref>


Dit jaar wint Katja de Worldcup in Scheveningen. Mede door deze prestatie besluit ze om te stoppen met haar baan en zich fulltime te richten op het kitesurfen.
===Snelheidswedstrijden===
Vanwege haar drukke baan bij KPN stapt Katja Roose in 2007 van de freestyle over naar de snelheidswedstrijden. Ook hierin is ze zeer succesvol. Meteen breekt ze ook het Nederlands snelheidsrecord en brengt het tijdens internationale wedstrijden in Namibië op ruim 73 km. per uur. Later dat jaar behaalt ze ook de nationale titel speedkiten.


==Prive==
Ondanks haar overstap naar de speedkite behaalt Katja Roose ook in het freestyle nog fraaie resultaten. Zo behaalt ze zilver op het NK van 2008.<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2008-11-11/edition/null/page/52 Krantenbank Zeeland, 'Roose kent de trucjes', in: PZC, 11 november 2008, pag. 52.]</ref>
Katja woont samen met haar vriend Rolf van der Vlugt in Scheveningen. Hij is ook professioneel kitesurfer en samen trainen ze veel.
 
===Course racen===
Vanaf 2009 gaat Katja Roose zich meer en meer toeleggen op het course racen, waarbij de kitesurfers zo snel mogelijk om twee ver uit elkaar gelegen boeien moeten varen. Het blijkt een gouden keuze. In 2010 behaalt Katja Roose in Sylt (Dld.) de Europese titel bij het course racen. In een deelnemersveld met ruim 70 concurrentes schrijft zij zes van de veertien races op haar naam. Het is genoeg voor de overwinning.<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2010-06-28/edition/null/page/81 Krantenbank Zeeland, 'Roose pakt titel op EK kitesurfen', in: PZC, 28 juni 2010, pag. 81.]</ref> Deze prestatie weet ze een jaar later in het Poolse Sopot te herhalen. Op het WK course race pakt ze een prachtige zilveren plak. Ook de nationale titel schrijft ze in het topjaar 2011 op haar naam.
 
===Olympische Status?===
In 2012 wordt besloten dat kitesurfen in 2016 (Rio) een olympische sport zal worden.<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2012-05-30/edition/null/page/32 Krantenbank Zeeland, 'Roose kijkt al uit naar Rio', in: PZC, 30 mei 2012, pag. 32.]</ref> Een flinke oppepper voor Katja Roose door te gaan. Ze besluit alles op alles te zetten de Spelen te gaan halen, vermindert haar aantal werkuren bij haar werkgever (KPN) en specialiseert zich in de slalom. Ook dat blijkt een goede keuze, want op het WK in Sylt (Dld.) behaalt ze dat jaar de wereldtitel. Op het WK course race eindigt ze echter op een wat tegenvallende zevende plaats.
 
Een half jaar na de beslissing van het IOC om het kitesurfen de olympische status te geven wordt het besluit onverwachts teruggedraaid. Het windsurfen behoudt wel zijn olympische status en dat gaat ten koste van het kitesurfen. Een enorme teleurstelling voor Katja Roose, die zich al volledig had gefocust op de Spelen van Rio.<ref>[https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2012-11-12/edition/null/page/25 Krantenbank Zeeland, 'Olympische droom Roose spat uiteen', in: PZC, 12 november 2012, pag. 25.]</ref> Ze besluit echter wel door te gaan met kitesurfen.
 
===Nieuwe successen===
Haar besluit door te gaan met het kitesurfen levert Katja Roose nieuwe successen. In 2013 wint ze de Europe Tour en levert haar de nationale titel op in de course race. Bij het EK (course race) behaalt ze zilver.
 
Ook in 2014 en 2015 is Katja Roose succesvol. In 2014 wordt ze opnieuw nationaal kampioene in de course race en wint ze voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel bij de slalom. Op het WK (course race) belandt dat jaar ze op de 6e plaats. In 2015 wint ze de World Tour Champion Slalom.
 
===Einde sportcarrière===
In 2016 zette Katja Roose een punt achter haar surfcarrière. Ze deed daarna onder andere aan bergbeklimmen.
 
==Privé==
Roose studeerde werktuigbouw in Delft en daarna Technische Innovatie Wetenschappen in Eindhoven. Na haar studie ging zij aan de slag als accountmanager bij KPN en groeide door als trade marketeer. Daarna werkte ze als Channel Manager bij Acces4All. Door de steeds betere prestaties besloot Roose om te stoppen met haar baan en zich fulltime te richten op het kitesurfen.
 
Katja woont samen met haar vriend Rolf van der Vlugt in Scheveningen. Hij is eveneens professioneel kitesurfer en samen trainen ze veel. Veel steun ontving Katja Roose ook van haar ouders. Zij hebben hun dochter altijd begeleid bij haar surfwedstrijden in binnen- en buitenland.
 
In 2011 en 2014 werd Katja Roose gekozen tot Zeeuwse sportvrouw van het jaar.


==Erelijst==
==Erelijst==
 
[[Bestand:Katja Roose2.jpg|thumb|350px|right|Katja Roose in actie (2011), bron: [http://zoeken.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2011-07-01/edition/null/page/34 Krantenbank Zeeland, in: PZC, 1 juli 2011, pag. 34.]]]
2003
2003
Dutch Champion Freestyle  
*NK Freestyle  


2004
2004
7th Redbull King of the Air Maui
*7e Redbull King of the Air Maui


2005:
2005:
5th Overall PKRA Freestyle
*5e Overall PKRA Freestyle
Best result: 4th PKRA Brazil
*4e PKRA Brazil
1st Redbull King of the Air Qualifier Netherlands
*1e Redbull King of the Air Qualifier Nederland


2006:
2006:
8th Overall PKRA Freestyle
*8e Overall PKRA Freestyle
2nd Worldcup PKRA Kitecross
*2e Worldcup PKRA Kitecross


2007:
2007:
3rd Overall PKRA Speed
*3e Overall PKRA Speed
Dutch Champion Speed (unofficial)
*Ned. kampioen Speed (onofficieel)


2008:
2008:
3rd Overall PKRA Speed
*3e Overall PKRA Speed
3rd European Championships course race
*3e European Championships course race
2nd Dutch championships freestyle
*2e NK Freestyle


2009:
2009:
4th European Championships course race
*4e EK course race
5th World Championships course race
*5e WK course race
1st Belgium Championships
*1e Belgisch kampioenschap


2010:
2010:
European Champion course race
*Europees kampioen course race
European Tour Champion
*European Tour Champion
1st Belgium Championships (2nd in mens ranking ;-)
*1e Belgisch kampioenschap
2nd PKRA Worldcup Fuerte Ventura
*2e PKRA Worldcup Fuerte Ventura
5th World Championships course race
*5e World Championships course race


2011:
2011:
1st World ranking course race
*World ranking course race
European Champion course race
*Europees kampioen course race
European Tour Champion
*European Tour Champion
Vice World Champion course race (Sylt)
*2e WK course race (Sylt)
Dutch Champion course race (unofficial)
*Nederlands kampioen course race (onofficieel)
1st PKRA Worldcup (St Peter Ording)
*1e PKRA Worldcup (St Peter Ording)
1st North American Championships  
*1e North American Championships  
2nd PKRA Worldcup Thailand
*2e PKRA Worldcup Thailand
1st Belgium Championships (2nd in mens ranking ;-)
*1e Belgisch kampioenschap


2012:
2012:
World Champion Slalom
*Wereldkampioen Slalom
1st World ranking course race
*1e World ranking course race
1st PKRA Worldcup (Mexico)
*1e PKRA Worldcup (Mexico)
1st PKRA Worldcup (Holland)
*1e PKRA Worldcup (Nederland)
1st PKRA Worldcup (Germany)  
*1e PKRA Worldcup (Duitsland)  
2nd PKRA Worldcup (France)
*2e PKRA Worldcup (Frankrijk)
2nd Kitesurf Tour Europe (Germany)
*2e Kitesurf Tour Europe (Duitsland)
3rd World championships Airstyle (Germany)
*3e WK Airstyle (Duitsland)
3rd European Championships (France)
*3e EK Frankrijk)
3rd Kitesurf Tour Europe (Holland)
*3e Kitesurf Tour Europe (Nederland)
7th World Championships (Italy)[http://www.nusport.nl/overig/2928166/kitesurfster-roose-mist-podium-wk.html]
*7e WK (Italië)<ref>[http://www.nusport.nl/overig/2928166/kitesurfster-roose-mist-podium-wk.html Kitesurer Roose mist podium, nusport.nl]</ref>
2013:
*2e EK course race
*Nederlands kampioen course race (onofficieel)
*Kampioen European Tour
*1e Kite Tour Europe (Duitsland)
*1e Kite Tour Asia (China)
*2e Kite Tour Europe (Frankrijk)
*2e Kite Tour Europe (Spanje)
*3e Kite Tour Europe (Nederland)
*4e World Championships (China)
 
2014:
*1e PKRA World cup Slalom (China)
*6e WK course race (Turkije)
*1e PKRA World cup Slalom (Duitsland)
*Nederlands kampioen course race (onofficieel)
*1e PKRA World cup Slalom (Oostenrijk)
*1e Zuid/Midden Amerikaans kampioenschap (Colombia)
 
2015:
*1e World Tour Slalom (VKWC)
*1e Redbull Coast2Coast
 
2016:
*1e World cup foil Germany (WKL)
*1e Redbull Battle of the Sund
 
==Auteur==
Wim van Gorsel, 2015


== Bronnen ==
===Sites===
*[https://krantenbankzeeland.nl/search Krantenbank Zeeland, PZC en De Faam, 2003-2015]


2013:
*[http://www.katjaroose.com Site Katja Roose]
Vice European Champion course race
 
Dutch Champion course race (unofficial)
==Noten==
European Tour Champion
<references/>
1st Kite Tour Europe (Germany)
 
1st Kite Tour Asia (China)
[[Categorie:Sport]]
2nd Kite Tour Europe (France)
[[Categorie:kitesurfen]]
2nd Kite Tour Europe (Spain)
[[Categorie:persoon]]
3rd Kite Tour Europe (Netherlands)
[[Categorie:Zeeuwen]]
4th World Championships (China)


2014:
{{DEFAULTSORT:Roose, Katja}}
1st PKRA World cup Slalom (China)
6th World Championships course race (Turkey)
1st PKRA World cup Slalom (Germany)
Dutch Champion course race (unofficial)
1st PKRA World cup Slalom (Austria)
1st South/Middle American Championships (Colombia)

Huidige versie van 20 jul 2021 om 08:45

Katja Roose

Geboren 27 maart 1981 Vlissingen
Beroep kitesurfster

Katja Roose was een professioneel kitesurfer, afkomstig uit Vlissingen. Ze was meervoudig wereldkampioene in deze sport.

Carrière

Begin

Katja Roose groeide als enig kind op in Vlissingen en ging met haar ouders mee zeilen toen ze pas drie weken oud was. Via haar vriend komt Katja Roose op twintigjarige leeftijd voor het eerst in aanraking met het kitesurfen. Omdat kitesurfen nog een jonge sport is en er nog niet zoveel vrouwen deelnemen aan wedstrijden, beslist Katja Roose in 2002 mee te gaan doen aan het Nederlands Kampioenschap. Tot haar verbazing wordt ze tweede. Omdat degene die eerste wordt niet naar de internationale wedstrijd ‘Redbull king of the air’ wilde krijgt zij de kans om mee te doen. Door haar goede prestaties komen er sponsoraanbiedingen binnen. Vanaf dat moment besluit Katja om aan meer wedstrijden op wereldniveau mee te gaan doen.

Nationale titel

Katja Roose in actie tijdens het WK op Sardinië in 2012, foto:Katjaroose.com

In 2003 behaalt Katja Roose, intussen getraind door Nederlands kampioen Ruud Overwater, haar eerste nationale titel tijdens de NK aan de Brouwersdam.[1] In de jaren daarna dringt ze geleidelijk door tot de internationale (sub)top.[2]

Ondanks haar puike prestaties krijgt Katja Roose weinig steun uit haar omgeving. Haar eigen gemeente Vlissingen staat kitesurfen niet toe en de topsportstatus van de NOC/NSF is niet van toepassing op kitesurfers. Haar enige inkomsten zijn afkomstig van sponsors.[3]

Snelheidswedstrijden

Vanwege haar drukke baan bij KPN stapt Katja Roose in 2007 van de freestyle over naar de snelheidswedstrijden. Ook hierin is ze zeer succesvol. Meteen breekt ze ook het Nederlands snelheidsrecord en brengt het tijdens internationale wedstrijden in Namibië op ruim 73 km. per uur. Later dat jaar behaalt ze ook de nationale titel speedkiten.

Ondanks haar overstap naar de speedkite behaalt Katja Roose ook in het freestyle nog fraaie resultaten. Zo behaalt ze zilver op het NK van 2008.[4]

Course racen

Vanaf 2009 gaat Katja Roose zich meer en meer toeleggen op het course racen, waarbij de kitesurfers zo snel mogelijk om twee ver uit elkaar gelegen boeien moeten varen. Het blijkt een gouden keuze. In 2010 behaalt Katja Roose in Sylt (Dld.) de Europese titel bij het course racen. In een deelnemersveld met ruim 70 concurrentes schrijft zij zes van de veertien races op haar naam. Het is genoeg voor de overwinning.[5] Deze prestatie weet ze een jaar later in het Poolse Sopot te herhalen. Op het WK course race pakt ze een prachtige zilveren plak. Ook de nationale titel schrijft ze in het topjaar 2011 op haar naam.

Olympische Status?

In 2012 wordt besloten dat kitesurfen in 2016 (Rio) een olympische sport zal worden.[6] Een flinke oppepper voor Katja Roose door te gaan. Ze besluit alles op alles te zetten de Spelen te gaan halen, vermindert haar aantal werkuren bij haar werkgever (KPN) en specialiseert zich in de slalom. Ook dat blijkt een goede keuze, want op het WK in Sylt (Dld.) behaalt ze dat jaar de wereldtitel. Op het WK course race eindigt ze echter op een wat tegenvallende zevende plaats.

Een half jaar na de beslissing van het IOC om het kitesurfen de olympische status te geven wordt het besluit onverwachts teruggedraaid. Het windsurfen behoudt wel zijn olympische status en dat gaat ten koste van het kitesurfen. Een enorme teleurstelling voor Katja Roose, die zich al volledig had gefocust op de Spelen van Rio.[7] Ze besluit echter wel door te gaan met kitesurfen.

Nieuwe successen

Haar besluit door te gaan met het kitesurfen levert Katja Roose nieuwe successen. In 2013 wint ze de Europe Tour en levert haar de nationale titel op in de course race. Bij het EK (course race) behaalt ze zilver.

Ook in 2014 en 2015 is Katja Roose succesvol. In 2014 wordt ze opnieuw nationaal kampioene in de course race en wint ze voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel bij de slalom. Op het WK (course race) belandt dat jaar ze op de 6e plaats. In 2015 wint ze de World Tour Champion Slalom.

Einde sportcarrière

In 2016 zette Katja Roose een punt achter haar surfcarrière. Ze deed daarna onder andere aan bergbeklimmen.

Privé

Roose studeerde werktuigbouw in Delft en daarna Technische Innovatie Wetenschappen in Eindhoven. Na haar studie ging zij aan de slag als accountmanager bij KPN en groeide door als trade marketeer. Daarna werkte ze als Channel Manager bij Acces4All. Door de steeds betere prestaties besloot Roose om te stoppen met haar baan en zich fulltime te richten op het kitesurfen.

Katja woont samen met haar vriend Rolf van der Vlugt in Scheveningen. Hij is eveneens professioneel kitesurfer en samen trainen ze veel. Veel steun ontving Katja Roose ook van haar ouders. Zij hebben hun dochter altijd begeleid bij haar surfwedstrijden in binnen- en buitenland.

In 2011 en 2014 werd Katja Roose gekozen tot Zeeuwse sportvrouw van het jaar.

Erelijst

Katja Roose in actie (2011), bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 1 juli 2011, pag. 34.

2003

  • NK Freestyle

2004

  • 7e Redbull King of the Air Maui

2005:

  • 5e Overall PKRA Freestyle
  • 4e PKRA Brazil
  • 1e Redbull King of the Air Qualifier Nederland

2006:

  • 8e Overall PKRA Freestyle
  • 2e Worldcup PKRA Kitecross

2007:

  • 3e Overall PKRA Speed
  • Ned. kampioen Speed (onofficieel)

2008:

  • 3e Overall PKRA Speed
  • 3e European Championships course race
  • 2e NK Freestyle

2009:

  • 4e EK course race
  • 5e WK course race
  • 1e Belgisch kampioenschap

2010:

  • Europees kampioen course race
  • European Tour Champion
  • 1e Belgisch kampioenschap
  • 2e PKRA Worldcup Fuerte Ventura
  • 5e World Championships course race

2011:

  • World ranking course race
  • Europees kampioen course race
  • European Tour Champion
  • 2e WK course race (Sylt)
  • Nederlands kampioen course race (onofficieel)
  • 1e PKRA Worldcup (St Peter Ording)
  • 1e North American Championships
  • 2e PKRA Worldcup Thailand
  • 1e Belgisch kampioenschap

2012:

  • Wereldkampioen Slalom
  • 1e World ranking course race
  • 1e PKRA Worldcup (Mexico)
  • 1e PKRA Worldcup (Nederland)
  • 1e PKRA Worldcup (Duitsland)
  • 2e PKRA Worldcup (Frankrijk)
  • 2e Kitesurf Tour Europe (Duitsland)
  • 3e WK Airstyle (Duitsland)
  • 3e EK Frankrijk)
  • 3e Kitesurf Tour Europe (Nederland)
  • 7e WK (Italië)[8]

2013:

  • 2e EK course race
  • Nederlands kampioen course race (onofficieel)
  • Kampioen European Tour
  • 1e Kite Tour Europe (Duitsland)
  • 1e Kite Tour Asia (China)
  • 2e Kite Tour Europe (Frankrijk)
  • 2e Kite Tour Europe (Spanje)
  • 3e Kite Tour Europe (Nederland)
  • 4e World Championships (China)

2014:

  • 1e PKRA World cup Slalom (China)
  • 6e WK course race (Turkije)
  • 1e PKRA World cup Slalom (Duitsland)
  • Nederlands kampioen course race (onofficieel)
  • 1e PKRA World cup Slalom (Oostenrijk)
  • 1e Zuid/Midden Amerikaans kampioenschap (Colombia)

2015:

  • 1e World Tour Slalom (VKWC)
  • 1e Redbull Coast2Coast

2016:

  • 1e World cup foil Germany (WKL)
  • 1e Redbull Battle of the Sund

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bronnen

Sites

Noten