Vosse soppen: verschil tussen versies
kGeen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 2: | Regel 2: | ||
| above = Vosse soppen, vossesoppen | | above = Vosse soppen, vossesoppen | ||
}} | }} | ||
[[Bestand: | [[Bestand:Vossesoppen_42992.jpg|thumb|right|250px|Het slachten van een varken leverde zoveel restproducten op dat deze voor een speciale maaltijd werden gebruikt op Walcheren: het vossesoppen. Slager W. van Male (met pet) is hier aan het slachten bij de familie Dekker in de Cappele-polder in Zuidzande, foto: 1952, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 42992]] | ||
Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel' | Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel.' | ||
== AUTEUR == | == AUTEUR == |
Huidige versie van 19 mrt 2018 om 08:23
Vosse soppen, vossesoppen |
---|
Feestmaal op Walcheren. Werd op Walcheren de avond na de slachtdag van het zware wintervarken gehouden. Viel altijd in november. Het werd gevierd met het eigen gezin, de naaste familie en een paar goede buren. De maaltijd begon met koffie. Daarna werd in schalen de eigenlijke vosse soppen opgediend: gekookte, kruimige aardappelen, gekookte rapen, ongeschilde, gekookte peren en tenslotte een schaal met geweekt brood dat geruime tijd in het hete varkensvet had gelegen en daarvan geheel doortrokken was. Ook de rapen en peren waren in het varkensvet gaar gekookt. Na deze ronde kwam er een grote schotel op tafel met het 'afval' van het varken: een deel van de kop, een stuk van de rug, hart, tong, nieren, lever, oren en poten. De traditie van het vosse soppen eten behoorde in de jaren 1960 nagenoeg tot het verleden. Op Tholen kende men een schotel van pekelvlees met peren onder de naam 'Om de schuttel.'
AUTEUR
-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
BRONNEN
-Vader, J., 'Vossesoppen', in: Neerlands volksleven, 13 (1963) 2, 193-200.