Zeeuws Orkest: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Johan Francke (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3: Regel 3:
}}
}}
== Oprichting en geschiedenis ==
== Oprichting en geschiedenis ==
Ontstaan in 1970 door het in elkaar doen op gaan van de Vereniging voor Instrumentale Muziek, gevestigd te Middelburg, en het Zeeuws Kamerorkest, gevestigd te Goes. De historie van het Zeeuws Orkest gaat terug tot het jaar 1888. Toen verzamelde de Middelburgse muziekleraar en dirigent Johan Cleuver onder de naam 'Vereniging voor Instrumentale Muziek een aan tal amateur-musici rond zich. Het eerste openbare concert van 'De Instrumentale' had plaats op 8 februari 1889 in de Concertzaal aan de Groenmarkt in Middelburg (de tegenwoordige vergaderzaal van de Staten van Zeeland). In 1921 kwam 'De Instrumentale' onder leiding van de Middelburgse musicus Joh. H. Caro te staan. Caro leidde het orkest tot zijn dood in 1954. Zijn opvolger werd Henk Stam, de eerste directeur van de toen pas opgerichte [[Zeeuwse]] Muziekschool. Met de benoeming van Jan Out (1960) trad een fase in het bestaan van 'De Instrumentale' in, in welke amateurs en professionele musici elkaar aan de orkestlessenaars vonden. Na de samensmelting met het Zeeuws Kamerorkest, evenals de Vereniging voor Instrumentale Muziek een amateurensemble, was een volledig symfonisch ensemble ontstaan: het Zeeuws Orkest. Na de dood van Jan Out in 1977 zette Louis Stotijn diens werk voort. Het orkest verzorgt in het voorjaar en najaar een serie concerten in de grote steden van de provincie.
Ontstaan in 1970 door het in elkaar doen op gaan van de Vereniging voor Instrumentale Muziek, gevestigd te Middelburg, en het Zeeuws Kamerorkest, gevestigd te Goes. De historie van het Zeeuws Orkest gaat terug tot het jaar 1888. Toen verzamelde de Middelburgse muziekleraar en dirigent [[Johan Cleuver]] onder de naam '[[Vereniging voor Instrumentale Muziek]] een aan tal amateur-musici rond zich. Het eerste openbare concert van 'De Instrumentale' had plaats op 8 februari 1889 in de Concertzaal aan de Groenmarkt in Middelburg (de tegenwoordige vergaderzaal van de Staten van Zeeland). In 1921 kwam 'De Instrumentale' onder leiding van de Middelburgse musicus [[Joh. H. Caro]] te staan. Caro leidde het orkest tot zijn dood in 1954. Zijn opvolger werd [[Henk Stam]], de eerste directeur van de toen pas opgerichte [[Zeeuwse Muziekschool]]. Met de benoeming van [[Jan Out]] (1960) trad een fase in het bestaan van 'De Instrumentale' in, in welke amateurs en professionele musici elkaar aan de orkestlessenaars vonden. Na de samensmelting met het Zeeuws Kamerorkest, evenals de Vereniging voor Instrumentale Muziek een amateurensemble, was een volledig symfonisch ensemble ontstaan: het Zeeuws Orkest. Na de dood van Jan Out in 1977 zette [[Louis Stotijn]] diens werk voort. Het orkest verzorgt in het voorjaar en najaar een serie concerten in de grote steden van de provincie.


== Tekst uit Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984 ==
== Tekst uit Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984 ==

Huidige versie van 15 sep 2017 om 10:26

Zeeuws Orkest

Oprichting en geschiedenis

Ontstaan in 1970 door het in elkaar doen op gaan van de Vereniging voor Instrumentale Muziek, gevestigd te Middelburg, en het Zeeuws Kamerorkest, gevestigd te Goes. De historie van het Zeeuws Orkest gaat terug tot het jaar 1888. Toen verzamelde de Middelburgse muziekleraar en dirigent Johan Cleuver onder de naam 'Vereniging voor Instrumentale Muziek een aan tal amateur-musici rond zich. Het eerste openbare concert van 'De Instrumentale' had plaats op 8 februari 1889 in de Concertzaal aan de Groenmarkt in Middelburg (de tegenwoordige vergaderzaal van de Staten van Zeeland). In 1921 kwam 'De Instrumentale' onder leiding van de Middelburgse musicus Joh. H. Caro te staan. Caro leidde het orkest tot zijn dood in 1954. Zijn opvolger werd Henk Stam, de eerste directeur van de toen pas opgerichte Zeeuwse Muziekschool. Met de benoeming van Jan Out (1960) trad een fase in het bestaan van 'De Instrumentale' in, in welke amateurs en professionele musici elkaar aan de orkestlessenaars vonden. Na de samensmelting met het Zeeuws Kamerorkest, evenals de Vereniging voor Instrumentale Muziek een amateurensemble, was een volledig symfonisch ensemble ontstaan: het Zeeuws Orkest. Na de dood van Jan Out in 1977 zette Louis Stotijn diens werk voort. Het orkest verzorgt in het voorjaar en najaar een serie concerten in de grote steden van de provincie.

Tekst uit Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-G.W. Bergman

Tijdens het spelen van de ouverture 'De Hebriden', door het Zeeuws Orkest in het nog niet geheel winddichte bedieningsgebouw op het werkeiland 'Neeltje Jans’ van de Oosterscheldedam, zorgde de storm voor de juiste sfeer (3 sept 1983).