Zeeuwse Babbelaars: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Importing text file
 
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  | above      = Babbelaars, Zeeuwse
  | above      = Babbelaars, Zeeuwse
}}
}}
Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker
[[Bestand:babbelaars_90645.jpg|250px|left|thumb|Nadat de suiker is gekookt wordt deze overgegoten, foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90645]]
[[Bestand:babbelaars_90646.jpg|250px|right|thumb|De gekaramelliseerde suikermassa wordt afgekoeld foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90646]]


'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
== Bereiding ==
 
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.  
 
[[Bestand:babbelaars_90649.jpg|left|250px|thumb|De koude afgekoelde suikermassa wordt uitgerekt om er de gewenste vorm aan te geven,foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90649]]
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr.bruineof witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine.
[[Bestand:babbelaars_112685.jpg|right|250px|thumb|De koude gekaramelliseerde suikermassa wordt in stukken gehakt, foto: Jaap Wolterbeek, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 112685]]
 
Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannekoeksmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.
 
 
AUTEUR
 
v.d. Feen


== Geschiedenis ==
In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht.
[[Bestand:babbelaars_112684.jpg|center|250px|thumb|De staaf suikermassa is op lengte gebracht en wordt in kleine blokjes gehakt en hard verder uit, foto: Jaap Wolterbeek, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 112684]]


== Trivia ==
In Westkapelle worden de babbelaars -naar de vorm- ook wel ''blokjes'' genoemd.


== Auteurs ==
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)


== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
{{GoToOriginal}}


[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]
[[category:Kunst & cultuur]]

Huidige versie van 28 nov 2014 om 16:29

Babbelaars, Zeeuwse

Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker

Nadat de suiker is gekookt wordt deze overgegoten, foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90645
De gekaramelliseerde suikermassa wordt afgekoeld foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90646

Bereiding

Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.

De koude afgekoelde suikermassa wordt uitgerekt om er de gewenste vorm aan te geven,foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90649
De koude gekaramelliseerde suikermassa wordt in stukken gehakt, foto: Jaap Wolterbeek, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 112685

Geschiedenis

In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht.

De staaf suikermassa is op lengte gebracht en wordt in kleine blokjes gehakt en hard verder uit, foto: Jaap Wolterbeek, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 112684

Trivia

In Westkapelle worden de babbelaars -naar de vorm- ook wel blokjes genoemd.

Auteurs

-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984