Zeeuwse Babbelaars: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
kGeen bewerkingssamenvatting |
||
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 3: | Regel 3: | ||
}} | }} | ||
Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker | Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker | ||
[[Bestand:babbelaars_90645.jpg|250px|left|thumb|Nadat de suiker is gekookt wordt deze overgegoten, foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90645]] | |||
[[Bestand:babbelaars_90646.jpg|250px|right|thumb|De gekaramelliseerde suikermassa wordt afgekoeld foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90646]] | |||
== Bereiding == | == Bereiding == | ||
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van. | Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van. | ||
[[Bestand:babbelaars_90649.jpg|left|250px|thumb|De koude afgekoelde suikermassa wordt uitgerekt om er de gewenste vorm aan te geven,foto: J. Midavaine, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 90649]] | |||
[[Bestand:babbelaars_112685.jpg|right|250px|thumb|De koude gekaramelliseerde suikermassa wordt in stukken gehakt, foto: Jaap Wolterbeek, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 112685]] | |||
== Geschiedenis == | == Geschiedenis == | ||
In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht. | In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht. | ||
[[Bestand:babbelaars_112684.jpg|center|250px|thumb|De staaf suikermassa is op lengte gebracht en wordt in kleine blokjes gehakt en hard verder uit, foto: Jaap Wolterbeek, 1961, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 112684]] | |||
== Trivia == | == Trivia == | ||
Regel 15: | Regel 20: | ||
== Auteurs == | == Auteurs == | ||
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) | -v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012) | ||
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | == Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 == | ||
{{GoToOriginal}} | {{GoToOriginal}} | ||
[[category:volkskunde]] | [[category:volkskunde]] | ||
[[category:Kunst & cultuur]] |
Huidige versie van 28 nov 2014 om 16:29
Babbelaars, Zeeuwse |
---|
Zeeuws snoepje bereid uit gekaramelliseerde suiker
Bereiding
Lekkernij, bereid uit (naar verhouding) 150 gr. bruine of witte basterdsuiker, 2 lepels water, 1 lepel azijn, klontje boter of margarine. Smelt de suiker in de vloeistof tot ze geheel is opgelost (kleine pit, gesloten pan). Kook de suikerstroop zachtjes in open pan tot deze een lange draad trekt en een druppeltje in koud water hard wordt. Giet de massa dan uit op een stenen, ingevet aanrecht. Schep de massa een paar maal om met een ingevet pannenkoekmes, totdat ze iets is afgekoeld. Trek de massa enige keren tot een lange sliert en vouw deze weer samen. Rol er dan een lange rol van, voordat ze geheel koud is. Verdeel de rol snel in stukjes met een hakmes of knip er kussentjes van.
Geschiedenis
In 1892 startte suikerbakker J.B. Diesch uit Middelburg een bakkersbedrijf in boterbabbelaars. Volgens de overlevering begon de productie in een koperen pan met 3 kilo inhoud en op een kolenvuurtje. Het bedrijf werd in 1923 uitgebreid en gemoderniseerd. De blauwe blikjes met boterbabbelaars van Diesch zijn nog altijd bekend. Thans geven Zeeuwse volksdansverenigingen nog demonstraties babbelaars bakken, veelal op seizoensmarkten en folkloristische dagen. De deelnemers hullen zich daarbij in streekdracht.
Trivia
In Westkapelle worden de babbelaars -naar de vorm- ook wel blokjes genoemd.
Auteurs
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)