Nieuwe Groedsche Of Oude Ijvepolder: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Polder in de gemeente [[Oostburg]]; opgenomen in het [[Waterschap]] Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlak te ca. 778 ha, hoogteligging 0,6 tot 1,4 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis [[Jong]]-Breskens polder). In de polder loopt de [[Nieuwkerksche]] Kreek; in het zuidoosten ligt de buurtschap [[Marolleput]] (gedeeltelijk). De polder kwam in 1613 als herdijking van overstroomd gebied tot stand, als onderdeel van de bedijkingsactiviteiten van de gebroeders Jacob en Cornelis [[Cats]]. De namen Nieuwkerksche Kreek en van de in de polder gelegen Torenhoeve en Torenweg herinneren aan de omstreeks 1583 verdronken parochie Nieuwerkerk. De noordelijke poldergrens werd gevormd door de Barendijk, die thans grotendeels geslecht is; thans wordt de noordgrens gevormd door de Schoondijkseweg. De Ba(e)rendijk (deel van de oude Yevendijk) vormde voor de overstromingen van ca. 1583 de noordelijke grens van het waterschap [[Oude]] Yevene. De Nieuwe Groedsche of Oude IJvepolder werd, na doorgestoken te zijn, herdijkt in 1623. Hij was opgenomen in het waterschap Groede en Baanst [[Oude]] Groedsche Polder) en viel binnen de voormalige gemeente Groede.
Polder in de gemeente [[Oostburg]]; opgenomen in het [[Waterschap]] Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlak te ca. 778 ha, hoogteligging 0,6 tot 1,4 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis ([[Jong-breskenspolder]]). In de polder loopt de [[Nieuwkerksche Kreek]]; in het zuidoosten ligt de buurtschap [[Marolleput]] (gedeeltelijk). De polder kwam in 1613 als herdijking van overstroomd gebied tot stand, als onderdeel van de bedijkingsactiviteiten van de gebroeders [[Jacob Cats]] en [[Cornelis Cats]]. De namen Nieuwkerksche Kreek en van de in de polder gelegen Torenhoeve en Torenweg herinneren aan de omstreeks 1583 verdronken parochie Nieuwerkerk. De noordelijke poldergrens werd gevormd door de Barendijk, die thans grotendeels geslecht is; thans wordt de noordgrens gevormd door de Schoondijkseweg. De Ba(e)rendijk (deel van de oude Yevendijk) vormde voor de overstromingen van ca. 1583 de noordelijke grens van het waterschap [[Oude Yevene (oude Hevine)|Oude Yevene]]. De Nieuwe Groedsche of Oude IJvepolder werd, na doorgestoken te zijn, herdijkt in 1623. Hij was opgenomen in het waterschap Groede en Baanst ([[Oude Groedsche Polder]]) en viel binnen de voormalige gemeente Groede.


==Auteur==
==Auteur==

Huidige versie van 12 mrt 2025 om 09:08

Polder in de gemeente Oostburg; opgenomen in het Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlak te ca. 778 ha, hoogteligging 0,6 tot 1,4 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis (Jong-breskenspolder). In de polder loopt de Nieuwkerksche Kreek; in het zuidoosten ligt de buurtschap Marolleput (gedeeltelijk). De polder kwam in 1613 als herdijking van overstroomd gebied tot stand, als onderdeel van de bedijkingsactiviteiten van de gebroeders Jacob Cats en Cornelis Cats. De namen Nieuwkerksche Kreek en van de in de polder gelegen Torenhoeve en Torenweg herinneren aan de omstreeks 1583 verdronken parochie Nieuwerkerk. De noordelijke poldergrens werd gevormd door de Barendijk, die thans grotendeels geslecht is; thans wordt de noordgrens gevormd door de Schoondijkseweg. De Ba(e)rendijk (deel van de oude Yevendijk) vormde voor de overstromingen van ca. 1583 de noordelijke grens van het waterschap Oude Yevene. De Nieuwe Groedsche of Oude IJvepolder werd, na doorgestoken te zijn, herdijkt in 1623. Hij was opgenomen in het waterschap Groede en Baanst (Oude Groedsche Polder) en viel binnen de voormalige gemeente Groede.

Auteur

J. Kuipers

Literatuur

  • Wilderom, Tussen afsluitdammen IV.
  • Gottschalk, Historische geografie.
  • Roos, Woordenboek.
  • Van Empel en Pieters, Zeeland.