Poskop: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
{{Infobox
  | above      =Pokop
  | above      =Poskop
}}
}}
== 1. [[Zeevissen]] ==  
== 1.Zie: [[Zeevissen]] ==


== 2. Hoofdkaas. ==
== 2. Hoofdkaas. ==
Product van de slacht, bereid uit 1 varkenskop, desgewenst bovendien 4 varkenspootjes, azijn, 1 ui, zout, peper, nootmuskaat, gemalen kruidnagelen, gemalen foelie, 2 laurierblaadjes, zure uitjes en augurken. Was de kop en de poten en zet ze op het vuur met zoveel kokend water dat ze bijna onder staan, voeg gesnipperde ui, zout en laurierblaadjes toe. Laat alles koken tot het vlees makkelijk van de beentjes los laat (1½ à 2 uur). Neem het vlees van de kop en de poten en hak of maal dit fijn. Voeg zo veel gezeefde bouillon toe dat een smeuïg geheel ontstaat. Maak de massa op smaak af met de specerijen, azijn en gehakte uitjes en augurken. Laat alles nog 20 minuten zachtjes stoven en doe de poskop dan over in stenen kommetjes of puddingvormen, die met water of azijn zijn omgespoeld. Laat ze koud worden, bedek de vormen met stukjes wit papier en schenk hier wat azijn op, als ze wat langer bewaard moeten worden, maar maak de massa dan in het begin wat minder zuur. Op een koele plaats kan de poskop ± 5 weken bewaard worden ([[keutjesdag]]).
Product van de slacht, bereid uit 1 varkenskop, desgewenst bovendien 4 varkenspootjes, azijn, 1 ui, zout, peper, nootmuskaat, gemalen kruidnagelen, gemalen foelie, 2 laurierblaadjes, zure uitjes en augurken.  
[[Bestand:Poskop1.jpg|thumb|right|200px|Fabrieksmatig gemaakte zure zult op brood. Bron: Wikimedia Commons]]
 
===Bereidingswijze===
Was de kop en de poten en zet ze op het vuur met zoveel kokend water dat ze bijna onder staan, voeg gesnipperde ui, zout en laurierblaadjes toe. Laat alles koken tot het vlees makkelijk van de beentjes los laat (1½ à 2 uur). Neem het vlees van de kop en de poten en hak of maal dit fijn. Voeg zo veel gezeefde bouillon toe dat een smeuïg geheel ontstaat. Maak de massa op smaak af met de specerijen, azijn en gehakte uitjes en augurken. Laat alles nog 20 minuten zachtjes stoven en doe de poskop dan over in stenen kommetjes of puddingvormen, die met water of azijn zijn omgespoeld. Laat ze koud worden, bedek de vormen met stukjes wit papier en schenk hier wat azijn op, als ze wat langer bewaard moeten worden, maar maak de massa dan in het begin wat minder zuur. Op een koele plaats kan de poskop ± 5 weken bewaard worden ([[keutjesdag]]).


== Auteur ==
== Auteur ==
-P.J. v.d. Feen
-P.J. v.d. Feen


[[category: Kunst & cultuur]]
[[category:volkskunde]]
[[category:volkskunde]]
[[category:fauna]]
[[category:fauna]]
[[category:veeteelt]]
[[category:Eten en drinken]]

Huidige versie van 20 nov 2024 om 10:49

Poskop

1.Zie: Zeevissen

2. Hoofdkaas.

Product van de slacht, bereid uit 1 varkenskop, desgewenst bovendien 4 varkenspootjes, azijn, 1 ui, zout, peper, nootmuskaat, gemalen kruidnagelen, gemalen foelie, 2 laurierblaadjes, zure uitjes en augurken.

Fabrieksmatig gemaakte zure zult op brood. Bron: Wikimedia Commons

Bereidingswijze

Was de kop en de poten en zet ze op het vuur met zoveel kokend water dat ze bijna onder staan, voeg gesnipperde ui, zout en laurierblaadjes toe. Laat alles koken tot het vlees makkelijk van de beentjes los laat (1½ à 2 uur). Neem het vlees van de kop en de poten en hak of maal dit fijn. Voeg zo veel gezeefde bouillon toe dat een smeuïg geheel ontstaat. Maak de massa op smaak af met de specerijen, azijn en gehakte uitjes en augurken. Laat alles nog 20 minuten zachtjes stoven en doe de poskop dan over in stenen kommetjes of puddingvormen, die met water of azijn zijn omgespoeld. Laat ze koud worden, bedek de vormen met stukjes wit papier en schenk hier wat azijn op, als ze wat langer bewaard moeten worden, maar maak de massa dan in het begin wat minder zuur. Op een koele plaats kan de poskop ± 5 weken bewaard worden (keutjesdag).

Auteur

-P.J. v.d. Feen