Engel Hoogerheyden: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{InfoboxPersoon
{{InfoboxPersoon
| afbeelding =  
| afbeelding = [[Bestand:Emgel Hoogerheyden.jpg| naam = Engel Hoogerheyden|300px]]
| naam = Engel Hoogerheyden
| onderschrift = Scheepsportret van driemasthoeker "Brandenburg", 1779 van de Middelburgse Commercie Compagnie als slavenhaler, op de rede van Vlissingen. Schilderij van Engel Hoogerheyden. Zeeuws Maritiem MuZEEum, Vlissingen. Bron: Wikimedia Commons.
| onderschrift =
| geboortedatum = [[3 oktober]] [[1740]]  
| geboortedatum = [[3 oktober]] [[1740]]  
| geboorteplaats = Middelburg  
| geboorteplaats = Middelburg  
Regel 10: Regel 9:
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/43046776 Engel Hoogerheyden]
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/43046776 Engel Hoogerheyden]
}}
}}
Schilder. Ging jong naar zee, maar verloor op 18-jarige leeftijd door een ongeluk een been waarna hij ging tekenen en schilderen. Zijn nauwkeurige scheepsportretten geven een goed beeld van de schepen van zijn tijd. Hij maakte geregeld tekeningen en schilderijen van actuele gebeurtenissen ter zee, zoals de schipbreuk van de `Woestduin' in 1779 en de slag bij de Doggersbank in 1781, die ook in kopergravure werden gebracht. Jacob *Schwartzenbach schilderde veelal de figuren op zijn schilderijen. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bezit verscheidene van zijn belangrijkste werken. Ook bevinden zich schilderijen van Hoogerheyde in de collecties van de gemeenten Middelburg en Veere.  
==Biografie==
Schilder. Ging jong naar zee, maar verloor op 18-jarige leeftijd door een ongeluk een been waarna hij ging tekenen en schilderen. Zijn nauwkeurige scheepsportretten geven een goed beeld van de schepen van zijn tijd. Hij maakte geregeld tekeningen en schilderijen van actuele gebeurtenissen ter zee, zoals de schipbreuk van de `Woestduin' in 1779 en de slag bij de Doggersbank in 1781, die ook in kopergravure werden gebracht. [[Jacob Schwartzenbach]] schilderde veelal de figuren op zijn schilderijen. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bezit verscheidene van zijn belangrijkste werken. Ook bevinden zich schilderijen van Hoogerheyde in de collecties van de gemeenten Middelburg en Veere.  


==Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984==
==Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984==
Regel 19: Regel 19:


==Literatuur==
==Literatuur==
Victor Enthoven, Remmelt Daalder, Peter Blom, Een Zeeuwse zeeschilder: Engel Hoogerheyden (1740-1807) (Vlissingen 2007)
*Victor Enthoven, Remmelt Daalder, Peter Blom, Een Zeeuwse zeeschilder: Engel Hoogerheyden (1740-1807) (Vlissingen 2007)


[[category:persoon]]
[[category:persoon]]
[[category:Zeeuwen]]
[[category:Zeeuwen]]
[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:Schilderkunst]]


{{DEFAULTSORT: Hoogerheyden, Engel}}
{{DEFAULTSORT: Hoogerheyden, Engel}}

Huidige versie van 12 nov 2024 om 13:35

Engel Hoogerheyden
naam = Engel Hoogerheyden
Scheepsportret van driemasthoeker "Brandenburg", 1779 van de Middelburgse Commercie Compagnie als slavenhaler, op de rede van Vlissingen. Schilderij van Engel Hoogerheyden. Zeeuws Maritiem MuZEEum, Vlissingen. Bron: Wikimedia Commons.
Geboren 3 oktober 1740 Middelburg
Overleden 11 mei 1807 Middelburg
Beroep Schilder
VIAF Engel Hoogerheyden

Biografie

Schilder. Ging jong naar zee, maar verloor op 18-jarige leeftijd door een ongeluk een been waarna hij ging tekenen en schilderen. Zijn nauwkeurige scheepsportretten geven een goed beeld van de schepen van zijn tijd. Hij maakte geregeld tekeningen en schilderijen van actuele gebeurtenissen ter zee, zoals de schipbreuk van de `Woestduin' in 1779 en de slag bij de Doggersbank in 1781, die ook in kopergravure werden gebracht. Jacob Schwartzenbach schilderde veelal de figuren op zijn schilderijen. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bezit verscheidene van zijn belangrijkste werken. Ook bevinden zich schilderijen van Hoogerheyde in de collecties van de gemeenten Middelburg en Veere.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

A.J. Beenhakker, herz. Peter Sijnke (2011).

Literatuur

  • Victor Enthoven, Remmelt Daalder, Peter Blom, Een Zeeuwse zeeschilder: Engel Hoogerheyden (1740-1807) (Vlissingen 2007)