Johann Heinrich Hartman Bätz: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Francke (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{InfoboxPersoon
{{InfoboxPersoon
| afbeelding = [[Bestand:.jpg|250px]]
| afbeelding =  
| naam = Johann Heinrich Hartman Bätz
| naam = Johann Heinrich Hartman Bätz
| onderschrift =  
| onderschrift =  
Regel 8: Regel 8:
| overlijdensplaats = Utrecht
| overlijdensplaats = Utrecht
| beroep = orgelmaker
| beroep = orgelmaker
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/ ]
}}
}}
Orgelmaker te Utrecht (1709-1770), wiens naam door zijn laatste meesterwerk voor de St.Lievenskerk te Zierikzee voorgoed met Zeeland verbonden is. Bätz werk te in 1742 aan het orgel van de Lutherse Kerk te Middelburg met Albertus van Os uit Vlissingen met wie hij eerder te Utrecht samenwerkte. In 1769 werd hij ontboden voor reparatie van het Niehofforgel in de Grote Kerk te Zierikzee. Toen dit niet wel te herstellen bleek, gaf de magistraat hem opdracht tot de bouw van een nieuw orgel van 46 registers, dat zowel in architectonisch als in orgel bouwkundig opzicht zijn meesterwerk genoemd mocht worden. (Zie voor de dispositie van dit orgel het artikel [[orgelcultuur]]). Bätz overleed enige dagen voor de oplevering. Het prachtige orgel ging bij de brand van de kerk in 1832 verloren.
Orgelmaker te Utrecht (1709-1770), wiens naam door zijn laatste meesterwerk voor de St.Lievenskerk te Zierikzee voorgoed met Zeeland verbonden is. Bätz werkte in 1742 aan het orgel van de Lutherse Kerk te Middelburg met Albertus van Os uit Vlissingen met wie hij eerder te Utrecht samenwerkte. In 1769 werd hij ontboden voor reparatie van het Niehofforgel in de Grote Kerk te Zierikzee. Toen dit niet wel te herstellen bleek, gaf de magistraat hem opdracht tot de bouw van een nieuw orgel van 46 registers, dat zowel in architectonisch als in orgel bouwkundig opzicht zijn meesterwerk genoemd mocht worden. (Zie voor de dispositie van dit orgel het artikel [[orgelcultuur]]). Bätz overleed enige dagen voor de oplevering. Het prachtige orgel ging bij de brand van de kerk in 1832 verloren.


== Tekst Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984 ==
== Tekst Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984 ==
Regel 19: Regel 18:


== Literatuur ==
== Literatuur ==
-Oost, Orgelmakers Bätz.
*Oost, Orgelmakers Bätz.


[[category:persoon]]
[[category:persoon]]
Regel 25: Regel 24:
[[category:muziek]]
[[category:muziek]]
[[category:Kunst & cultuur]]
[[category:Kunst & cultuur]]
{{DEFAULTSORT:Bätz, Johann Heinrich Hartman}}

Huidige versie van 7 nov 2024 om 13:50

Johann Heinrich Hartman Bätz
Geboren 1709 Frankenroda
Overleden 1770 Utrecht
Beroep orgelmaker

Orgelmaker te Utrecht (1709-1770), wiens naam door zijn laatste meesterwerk voor de St.Lievenskerk te Zierikzee voorgoed met Zeeland verbonden is. Bätz werkte in 1742 aan het orgel van de Lutherse Kerk te Middelburg met Albertus van Os uit Vlissingen met wie hij eerder te Utrecht samenwerkte. In 1769 werd hij ontboden voor reparatie van het Niehofforgel in de Grote Kerk te Zierikzee. Toen dit niet wel te herstellen bleek, gaf de magistraat hem opdracht tot de bouw van een nieuw orgel van 46 registers, dat zowel in architectonisch als in orgel bouwkundig opzicht zijn meesterwerk genoemd mocht worden. (Zie voor de dispositie van dit orgel het artikel orgelcultuur). Bätz overleed enige dagen voor de oplevering. Het prachtige orgel ging bij de brand van de kerk in 1832 verloren.

Tekst Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-J.H. Kluiver

Literatuur

  • Oost, Orgelmakers Bätz.