Henk Don: verschil tussen versies

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
W. van Gorsel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Wim van Gorsel (overleg | bijdragen)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 42: Regel 42:


== Bronnen ==
== Bronnen ==
*https://CPB.nl
[https://CPB.nl CPB.nl]
*https://krantenbankzeeland.nl
 
[https://krantenbankzeeland.nl Krantenbank Zeeland]


==Auteur==
==Auteur==

Huidige versie van 17 okt 2024 om 08:38

Henk Don

Henk Don, 2020. Bron: ESB.
Geboren 1954 Middelburg
Beroep econoom, directeur van het Centraal Planbureau, hoogleraar

Achtergrond

Henk Don’s opa was predikant die vanuit Vlaardingen naar Zeeland verhuisde. Samen met zijn echtgenote en tien kinderen vestigde hij zich in Middelburg. Wim Don, de vader van Henk Don, startte in de Zeeuwse hoofdstad een verzekeringskantoor. Later zou Wim Don overigens een bekende gedeputeerde voor de PvdA worden in de Staten van Zeeland.

Opleiding

Hij behaalde in 1972 het gymnasium-β-diploma aan het Stedelijk Gymnasium Middelburg. Daarna studeerde hij econometrie aan de Universiteit van Amsterdam (UVA). In 1986 promoveerde hij hier cum laude met een proefschrift getiteld Linear methods in non-linear models (Lineaire methoden in niet-lineaire modellen).

Centraal Planbureau

Na zijn studie solliciteerde Henk Don bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij zocht daar een baantje om zijn vervangende dienstplicht te vervullen. Daar kreeg hij uiteindelijk een vaste baan bij de afdeling Conjunctuur analyse.

Met een onderbreking van één jaar (1984 - 1985, toen Henk Don werkzaam was aan de Universiteit van Pennsylvania) is Don vanaf 1978 steeds verbonden geweest aan het Centraal Planbureau (CPB). Tot 1984 was hij betrokken bij de ontwikkeling van modellen voor de nationale en wereldeconomie. In 1984 en 1985 doceerde hij aan de University of Pennsylvania (V.S.). Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten werd hij bij het CPB afdelingshoofd en in 1989 onderdirecteur. In 1994 volgde hij Gerrit Zalm op als directeur van het Centraal Planbureau. [1] Hij bekleedde deze functie tot 1 februari 2006.

Hoogleraar en andere functies

Henk Don was van 1990 tot 1999 ook parttime hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1 mei 2006 tot 1 oktober 2009 was hij bijzonder hoogleraar Econometrie en Economisch Beleid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Van 1 september 2005 tot 1 september 2013 was Henk Don ook lid van de Raad van Toezicht van de Technische Universiteit Eindhoven. In deze functie werd hij opgevolgd door Coen Teulings, die hem ook opgevolgd was als directeur van het Centraal Planbureau. Per 1 oktober 2009 werd hij daarnaast benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA); sinds de fusie in april 2013 van de NMA met de Consumentenautoriteit en de OPTA werd Don bestuurslid van de ACM. Deze bestuursfunctie vervulde hij tot 1 februari 2020.

Pensioen en daarna

Per 1 februari 2020 is Henk Don gepensioneerd. Hij werd opgevolgd door Manon Leijten. Sindsdien was hij onder andere voorzitter van het tijdelijke Adviescollege verdeling frequentieruimte commerciële radio en van de werkgroep Discontovoet. Sinds 1 juni 2020 is hij lid van de Raad van Advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 1 oktober 2021 is hij ook lid van de Raad van Toezicht van het Expertisecentrum Euthanasie.

Betekenis

In zijn functies bij het CPB heeft Henk Don veel bijgedragen aan dit instituut scherpzinnig en onafhankelijk econoom. Onder zijn leiding werd het werkterrein van het planbureau sterk verbreed, van vooral op het macro-economisch beleid gericht onderzoek tot (ook) economisch onderzoek vanuit een micro-economische invalshoek. De verbreding van thema's en aanpakken tijdens het directeurschap van Henk Don was evident: kosten-batenanalyses, marktwerkingsvraagstukken en institutionele vragen - bijvoorbeeld op het terrein van onderwijs, innovatie, zorg, sociale zekerheid en pensioenen - stonden vanaf Don's directeurschap prominent op de CPB-agenda. Voorts heeft het planbureau op initiatief van Henk Don veel energie gestoken in het gestructureerd opzetten van externe kwaliteitscontrole op het CPB-werk. Naast het toezicht hierop door de onafhankelijke Centrale Plancommissie (CPC) en de toetsing van afzonderlijke onderzoeksprojecten licht nu elke vijf tot zes jaar een wetenschappelijke visitatiecommissie het planbureau stevig door. Met eenzelfde frequentie vindt een meer beleidsgeoriënteerde toetsing van het planbureauwerk plaats.

Overige bestuursfuncties (selectie)

  • Bestuurslid Stichting Mr. N.G. Pierson Fonds (doel: de beoefening van de economische wetenschap bevorderen en aanmoedigen)
  • Voorzitter werkgroep Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Gezonde Leefstijl

Publicaties

  • Henk Don, Forecasting in macroeconomics: a practitioner's view, De Economist 149 (2001), 155-175.
  • Henk Don, How econometric models help policy makers: theory and practice, De Economist 152 (2004), 177-195.
  • Henk Don & Johan Verbruggen, Models and methods for economic policy, CPB 2006.
  • Henk Don, Agenda for the housing market, De Economist 157 (2009), 251-264.
  • Henk Don, Financial policy for schools and universities, De Economist 158 (2010), 323-335.
  • Henk Don, The influence of Jan Tinbergen on Dutch Economic Policy, De Economist 167 (2019), 259-282.

Bronnen

CPB.nl

Krantenbank Zeeland

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten