Andries Minderhout

Uit Wiki ZB
(Doorverwezen vanaf Minderhout, Andries)
Ga naar: navigatie, zoeken
Andries Minderhout
Minderhout 50806.jpg
Minderhout geeft schilderles, foto: J. Sinke, 30 oktober 1970, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 50806
Geboren 10 december 1920 Oost-Souburg
Overleden 8 oktober 2014 Middelburg?
Beroep beeldend kunstenaar (schilderijen)
VIAF [1]

Levensloop

Zeeuwse kunstenaars exposeren in de Vleeshal in Middelburg, staand v.l.n.r.: Antoine Mes, Leonard Maas, Peter de Jong, Andries Minderhout en Jan van Leeuwen; gehurkt Jan Haas, foto: E. Brinkman, 23 mei 1975, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 69360

Minderhoud werkte voor de oorlog in de fabriek Focus te Middelburg, waar lasbrillen werden gemaakt. Tijdens de oorlog reisde hij vanuit Utrecht door de linies heen naar België toen de Canadezen daar in september 1944 oprukten; om zich vervolgens bij hen aan te sluiten. Zo maakte hij als soldaat de bevrijding van Zuid-Beveland mee. Van 1948-1952 volgde Minderhout de opleiding schilderen en grafiek aan de Vrije Academie te Den Haag. Na de voltooiing daarvan vertrok hij met zijn vrouw naar Zuid-Frankrijk. Het echtpaar woonde en werkte er vijf jaar. Na terugkeer in Nederland vestigden de Minderhouts zich in Middelburg, waar Andries tekenleraar werd. Samen met beeldhouwer Peter de Jong ging hij les geven in de Kuiperspoort. Dat vormde het begin van het Zeeuws Instituut voor Kunstzinnige Vorming.

Inspiratie en werk

Mozaïek gemaakt door Minderhoud, fotoarchief PZC, 1959, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 121766

Minderhout schilderde aanvankelijk figuratief, maar later (vanaf eind jaren vijftig) verabstraheerde zijn werk. Hoewel hij ook figuratief werk bleef maken was hij een van de eerste Zeeuwse kunstenaars die abstract ging werken. Een bepaald thema of vast onderwerp heeft Minderhout niet. Wel staat de mens in zijn verschillende vormen en gedaanten centraal in zijn werk. Ook valt een zekere surrealistische of magisch realistische ondertoon waar te nemen. Hij voerde diverse monumentale opdrachten uit, zoals glas-in-lood ramen in de Technische School in Goes en het raadhuis in Westkapelle; glas- en keramische mozaïeken en talrijke wandschilderingen in scholen en openbare gebouwen. Minderhout had veel solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Tekst Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bibliografie

F.H. Jilleba, 'Jonge Zeeuwse schilders (2): Andries Minderhout, veelzijdig kunstenaar met cubistische oriëntatie', in: Zeeuws Tijdschrift 8/1 (1958) 25-29.

Auteur

-Peter Sijnke (2012).

Literatuur

  • Scheen, Lexicon II. Kunst uit Zeeland.
  • Minderhout, Andries (Documentatiemap) (Middelburg: ZB, 2010).