St.-Jacobsgilde: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Marja heeft pagina St.-jacobsgilde hernoemd naar St.-Jacobsgilde: hernoemd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 28 aug 2014 om 09:57

St.-Jacobsgilde

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


In de 16de eeuw, werd te St.-Maartensdijk het St.-Jacobsgilde of de Broederschap van St.-Jacob opgericht genoemd naar de apostel Jacobus de Oudere. Enige leden maakten pelgrimstochten naar Santiago di Compostella (Spanje), in de middeleeuwen en lang daarna een der meest bezochte bedevaartplaatsen, waar relikwieën van de apostel bewaard worden. In 1594 besloten de gildebroeders voor gezamenlijke rekening een zilveren beker met deksel te laten maken, waarop ieders naam en wapen: onder hen ook drie die Compostella hadden

bezocht, hetgeen blijkt uit de bijvoeging (in het Latijn) 'dezen waren te Compostella'. De beker is 28 cm hoo g in 1595 vervaardigd te Breda en bevindt zich thans in het Zeeuws Museum. De knop van het deksel stelt een pelgrim voor. Op de omhooggeslagen rand van de hoed is een St.-Jacobsschelp bevestigd. Deksel en beker zijn verder rijk versierd met gedreven lofwerk. Behalve deze beker bezat het gilde nog no een kleinere kelk zonder deksel, 14 cm hoog met het jaartal 1613, en een zilveren lepel (thans in het Zeeuws museum). Verder had het gilde landerijen in eigendom en hield het jaarlijks een gezamenlijke maaltijd. Het stadsbestuur van St.-Maartensdijk maakte herhaaldelijk bezwaar tegen de katholieke invloed die van het eilde uitging. Het gilde heeft bestaan tot 1754. toen het laatste lid overleed en de stad zich de eigendommen van het gilde toeëigende. Het archief van het gilde berust thans in het Zeeuws Archief te Middelburg. Het oudst bewaarde gildeboek begint met het jaar 1579.


AUTEUR

W.S.S. van der Feen

LITERATUUR

Was, St. Jacobs Gilde. Meerkamp van Embden, Jaarverslag 1922-1923, in Archief Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, V-IX. De Ia Coste-Messelière, Pèlerins.