Rammekens, Slag Bij: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
(Importing text file)
 
k
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
 
  | above      = Rammekens, Slag Bij
 
  | above      = Rammekens, Slag Bij
 
}}
 
}}
 +
[[Bestand:Rammekens_Slagbij.jpg|thumb|right|400px|Slag bij Rammekens in 1573 zoals verbeeld op het wandtapijt van De Maecht uit 1596, collectie [http//:www.zeeuwsmuseum.nl Zeeuws Museum]]]
 +
== De zeeslag ==
 +
In januari 1573 zond Alva een 15-tal assabres (Sp. hazabra), die deel hadden uitgemaakt van de vloot van Medina Celi, van Sluis naar Walcheren. Bij Vlissingen werd een viertal van de scheepjes door de Zeeuwen genomen; de overige bereikten behouden Rammekens (Zeeburg). Daar lagen een tweetal lichte oorlogsschepen gereed die te Middelburg waren uitgerust. Het plan was met de verenigde scheepsmacht de vloot van de opstandelingen te Vlissingen aan te tasten. Admiraal [[Ewout Pieterszoon Worst]] was de Spanjaarden echter voor. Met zijn smakschepen viel hij op de vijand aan, terwijl hij vanuit Rammekens hevig werd beschoten. De assabres kapten hun ankertouwen en dreven door de wind en de stroom tegen het land. De bemanning sprong over boord, redde zich zwemmend of werd door de Zeeuwen afgemaakt. De assabres werden verbrand, op twee na die te Vlissingen werden binnengebracht. De Zeeuwen verloren in dit gevecht acht schepen. De slag is te zien op een tapijt van [[de Maecht]], naar een ontwerp van [[Hendrick Cornelisz. Vroom]] dat deel uitmaakt van de collectie van het Zeeuws Museum.
  
In januari 1573 zond Alva een 15-tal assabres (Sp. hazabra), die deel hadden uitgemaakt van de vloot van Medina Celi, van Sluis naar Walcheren. Bij Vlissingen werd een viertal van de scheepjes door de Zeeuwen genomen; de overige bereikten behouden Rammekens (Zeeburg). Daar lagen een tweetal lichte oorlogsschepen gereed die te Middelburg waren uitgerust. Het plan was met de verenigde scheepsmacht de vloot van de opstandelingen te Vlissingen aan te tasten. Admiraal Wout [[Worst]] was de Spanjaarden echter voor. Met zijn smaken razeilen viel hij op de vijand aan, terwijl hij vanuit Rammekens hevig werd beschoten. De assabres kapten hun ankertouwen en dreven door de wind en de stroom tegen het land. De bemanning sprong over boord, redde zich zwemmend of werd door de Zeeuwen afgemaakt. De assabres werden verbrand, op twee na die te Vlissingen werden binnengebracht. De Zeeuwen verloren in dit gevecht acht schepen. De slag is te zien op een tapijt van de [[Maecht]], dat deel uitmaakt van de collectie van het Zeeuws Museum.
+
== Auteur ==
 
 
 
 
= AUTEUR =
 
 
?
 
?
  
 
+
[[category:Maritiem]]
 
+
[[category:Geschiedenis]]
 
 
 
 
 
[[category:krijgswetenschap]]
 
[[category:krijgswetenschap]]

Huidige versie van 11 dec 2017 om 12:30

Rammekens, Slag Bij
Slag bij Rammekens in 1573 zoals verbeeld op het wandtapijt van De Maecht uit 1596, collectie [http//:www.zeeuwsmuseum.nl Zeeuws Museum]

De zeeslag

In januari 1573 zond Alva een 15-tal assabres (Sp. hazabra), die deel hadden uitgemaakt van de vloot van Medina Celi, van Sluis naar Walcheren. Bij Vlissingen werd een viertal van de scheepjes door de Zeeuwen genomen; de overige bereikten behouden Rammekens (Zeeburg). Daar lagen een tweetal lichte oorlogsschepen gereed die te Middelburg waren uitgerust. Het plan was met de verenigde scheepsmacht de vloot van de opstandelingen te Vlissingen aan te tasten. Admiraal Ewout Pieterszoon Worst was de Spanjaarden echter voor. Met zijn smakschepen viel hij op de vijand aan, terwijl hij vanuit Rammekens hevig werd beschoten. De assabres kapten hun ankertouwen en dreven door de wind en de stroom tegen het land. De bemanning sprong over boord, redde zich zwemmend of werd door de Zeeuwen afgemaakt. De assabres werden verbrand, op twee na die te Vlissingen werden binnengebracht. De Zeeuwen verloren in dit gevecht acht schepen. De slag is te zien op een tapijt van de Maecht, naar een ontwerp van Hendrick Cornelisz. Vroom dat deel uitmaakt van de collectie van het Zeeuws Museum.

Auteur

?