Profetenbrood: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
(Importing text file)
 
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
 
  | above      = Profetenbrood
 
  | above      = Profetenbrood
 
}}
 
}}
 +
Ruitvormig roomboter-zandkoekje
  
Ruitvormig roomboter-zandkoekje. bestrooid met kristalsuiker (soms wordt er door het deeg fijne foelie gemengd); het recept is geheim.
+
== Ingrediënten ==
 +
[[Bestand:profetenbrood_4863.jpg|thumb|right|350px|Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863]]
 +
*250 gram bloem
 +
*250 gram zelfrijzend bakmeel
 +
*half zakje bakpoeder
 +
*375 gram roomboter
 +
*300 gram witte basterdsuiker
 +
*1 zakje vanillesuiker
 +
*1 theelepel kaneel
 +
*zout
 +
*poedersuiker
  
 +
== Bereiding ==
 +
Het koekje werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten zijn bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.
  
= AUTEUR =
+
== Auteurs ==
= P.J. v.d. Feen =
+
-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
  
 +
== Literatuur ==
 +
-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:[http://www.tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/wet/1982-10-01/edition/0/page/5 De Wete, 11/4 (1982) 3-4.]
  
 +
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
 +
{{GoToOriginal}}
  
 +
[[category:gastronomie]]
 +
[[category:Kunst & cultuur]]
 
[[category:volkskunde]]
 
[[category:volkskunde]]

Huidige versie van 30 dec 2014 om 14:48

Profetenbrood

Ruitvormig roomboter-zandkoekje

Ingrediënten

Koningin Wilhelmina krijgt op 6 augustus 1924 door een meisje een profetenbrood aangeboden in Middelburg, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4863
  • 250 gram bloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • half zakje bakpoeder
  • 375 gram roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • zout
  • poedersuiker

Bereiding

Het koekje werd geserveerd bij de koffie of thee. Ingrediënten zijn bloem, roomboter, witte basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en wat zout. Na het bakken werden de koekjes bestrooid met poedersuiker. Soms werd door het deeg fijne foelie gemengd. Het recept was lang geheim, maar werd in 1982 gepubliceerd in De Wete. In dit recept werd ook zelfrijzend bakmeel en bakpoeder gebruikt.

Auteurs

-P.J. v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Literatuur

-Sinke-Boone, L., ‘Zeeuws profetenbrood’, in:De Wete, 11/4 (1982) 3-4.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984