Pierre Loyseleur de Villiers

Uit Wiki ZB
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2021 om 13:49 (Literatuur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pierre Loyseleur de Villiers
PL de Villiers.jpg
Pierre Loyseleur de Villiers woonde de laatste jaren van zijn leven meestal op het door hem gekochte kasteel van Westhove nabij Domburg. Tekening H. Spilman, 1743. Collectie Jan Anderson. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 2418.
Geboren ca. 1530 Rijssel
Overleden 24 november 1590 Westhove bij Domburg
Beroep Jurist en theoloog
VIAF Pierre Loyseleur de Villiers

Biografie

Jurist en theoloog. Promoveerde in de rechten aan de universiteit van Orleans en werd advocaat bij het Parlement van Parijs. Studeerde vervolgens -hij was een overtuigd, maar gematigd calvinist- theologie bij Beza in Genève. Had in Rouaan een eigen gemeente, maar vluchtte na de Bartholomeusnacht naar Engeland. Bezorgde daar een Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament en werkte er bij de protestantse vluchtelingen-gemeenten. Daardoor kwam hij voor het eerst in contact met Willem van Oranje, die hij waarschuwde niet teveel op Elisabeth te vertrouwen. Nam in 1575 een beroep aan naar Vlissingen. Probeerde hij Oranje iets te doen voor de Engelse kooplieden, die door de 'troebelen' moeilijkheden ondervonden bij hun vaart op de Schelde en werd in nov. 1576 door Oranje met een speciale missie dienaangaande naar Londen gezonden.

In februari 1577 was hij weer in Zeeland terug, waar Oranje hem vervolgens in dienst nam als adviseur in zijn Raad en als hofprediker. Loyseleur ontpopte zich toen als een briljant pamflettist, die vele malen het standpunt van Oranje in pamtletvorm onder de bevolking bracht. Niet alleen tegen Don Juan, maar ook over de religievrede, de onderhandelingen met Anjou en het optreden van Dathenus in Vlaanderen. Zo werd hij ook de auteur van 's prinsen magistrale Apologie en na de moordaanslag van Jaureguy van het Discours sur la Blessure de Mgr le Prince d'Orange. Na de moord op de Prins schreef hij in opdracht van de Staten-Generaal een Discours de l'Assassinat. Na de dood van Oranje bleef Loyseleur in dienst van het Hof. Voor Louise de Coligny, die van 1585 tot 1591 in Vlissingen woonde was hij de hofprediker, voor prins Maurits de raadsman, die hij voortdurend tegen Elisabeth en Leycester waarschuwde. Loyseleur had inmiddels Westhove gekocht en de Engelsen kregen zo genoeg van wat zij als geïntrieeer zagen, dat de Engelse gouverneur van de pandstad Vlissingen, Russell, zelfs een poging deed hem van Westhove te ontvoeren. Loyseleur ontsnapte echter naar Middelburg en reisde sindsdien tussen Westhove en Middelburg op en neer.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

A. Teunis

Literatuur

  • Fruin, Verspreide Geschriften III, VII, VIII.
  • Blok, Prins Willems Apolologie.
  • Boer, Hofpredikers van Prins Willem.
  • Pamflettencatalogus Knuttel.