Paulus de Vos: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 10: Regel 10:
 
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/ Paulus de Vos]
 
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/ Paulus de Vos]
 
}}
 
}}
 
+
Schilder. Broer van [[Cornelis de Vos]], werkte evenals deze in Antwerpen. Hij was in de eerste plaats dierenschilder. Zijn belangrijkste werken zijn jachttaferelen op zeer groot formaat, die met hun dynami sche compositie tot de bloeitijd van de barok behoren. Deze enorme doeken waren in de eerste plaats bestemd voor vorstenpaleizen en zijn dan ook over heel Europa verspreid. De hertog van Aarschot, die in Madrid woonde, was zijn beschermer en voornaamste opdrachtgever. Ook voor koning Philips IV en de Spaanse grandes werkte hij, zodat veel van zijn werk zich nog in Spanje bevindt.
Schilder. Broer van Cornelis de [[Vos]], werkte evenals deze in Antwerpen. Hij was in de eerste plaats dierenschilder. Zijn belangrijkste werken zijn jachttaferelen op zeer groot formaat, die met hun dynami sche compositie tot de bloeitijd van de barok behoren. Deze enorme doeken waren in de eerste plaats bestemd voor vorstenpaleizen en zijn dan ook over heel Europa verspreid. De hertog van Aarschot, die in Madrid woonde, was zijn beschermer en voornaamste opdrachtgever. Ook voor koning Philips IV en de Spaanse grandes werkte hij, zodat veel van zijn werk zich nog in Spanje bevindt.
 
  
 
==Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984==
 
==Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984==

Versie van 6 jan 2020 om 12:36

Paulus de Vos
300px
tekst
Geboren 1591 Hulst
Overleden 30 juni 1678 Antwerpen
Beroep Schilder
VIAF Paulus de Vos

Schilder. Broer van Cornelis de Vos, werkte evenals deze in Antwerpen. Hij was in de eerste plaats dierenschilder. Zijn belangrijkste werken zijn jachttaferelen op zeer groot formaat, die met hun dynami sche compositie tot de bloeitijd van de barok behoren. Deze enorme doeken waren in de eerste plaats bestemd voor vorstenpaleizen en zijn dan ook over heel Europa verspreid. De hertog van Aarschot, die in Madrid woonde, was zijn beschermer en voornaamste opdrachtgever. Ook voor koning Philips IV en de Spaanse grandes werkte hij, zodat veel van zijn werk zich nog in Spanje bevindt.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Literatuur

  • Manneback, Paulus de Vos.
  • Catalogus tentoonstelling Cornelis en Paulus de Vos, Hulst 1960