Paul Uyterlinde

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Uyterlinde, Paul

(Middelburg, 18 mei 1961 - heden)

Cellist en docent aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.
Optreden van Trio Scherzando met Paul Uyterlinde op 19 juli 2009, affiche, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 23651

Jeugd en studie

Paul Uyterlinde groeide op in Middelburg; zijn vader was internist en zijn moeder trad als pianiste regelmatig op in de Zeeuwse Concertzaal. Zijn ouders organiseerden vaak huisconcerten en tijdens deze concerten werd Uyterlinde zich bewust van zijn liefde voor de cello. Vanaf zijn twaalfde jaar kreeg hij celloles van de solocellist van Het Residentie Orkest en het Zeeuws Orkest, Martin Zagwijn. Als leerling van Jean Decroos behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus (met onder andere een uitvoering van het eerste celloconcert van Shostakovitch) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn opleiding nam hij deel aan masterclasses van Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov, en bovenal Maurice Gendron.

In 1979 soleerde Uyterlinde bij het Zeeuws Jeugdorkest, waar hij het concert voor cello en orkest van Lalo speelde. In 1983 soleerde hij bij het Zeeuws Orkest met het celloconcert van Saint-Saens. Ondanks het feit dat hij al enkele keren eerder soleerde, beschouwde hij naar eigen zeggen deze reeks concerten met het Zeeuws Orkest als zijn eerste grote optreden met orkest. In een krantenbericht op 22 maart 1983 werd Uyterlinde’s spel beschreven als ‘soepel van techniek, warm van toon, gaaf van articulatie.’ In 1986 drong hij door tot de halve finale van het Rostropovich-concours in Parijs, een opmerkelijke prestatie.

Solocellist en conservatoriumdocent

Paul Uyterlinde heeft veelvuldig gesoleerd met verschillende orkesten in uitvoeringen van zowel de celloconcerten van Schumann, Elgar, Lalo, Dvorak, Saint-Saëns en Haydn als het dubbel concert van Brahms. Vanaf 1991 is hij solocellist van Het Brabants Orkest en heeft hij sindsdien ook minder bekende concerten zoals die van Frank Martin, Tristan Keuris (voor twee celli), Jo van den Booren (viool en cello) en Henriëtte Bosmans (Poème) plus Don Quichotte van Richard Strauss ten gehore gebracht. Als solist heeft hij onder andere gewerkt met dirigenten als Eri Klas, Libor Pesek, Lucas Vis, Jacques Mercier, Michel Tabachnik en Marc Soustrot.

Enkele jaren is Paul Uyterlinde als hoofdvakdocent cello verbonden geweest aan het Saxion Conservatorium in Enschede. Tegenwoordig is hij als hoofdvakdocent cello verbonden aan het Conservatorium van de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij bespeelt een door de meester Lorenzo Guadagnini gemaakte cello uit 1742 en geeft regelmatig masterclasses aan andere conservatoria onder meer in Brno, Lodz, Biel, Gent en Wroczlaw. Uyterlinde is getrouwd met Odile van Eck, met wie hij een dochter en twee zonen kreeg.

Taneyev String Trio

In 2008 werkte hij mee aan de tiende editie van het Internationaal Muziekfestival Middelburg, georganiseerd door de Stichting Kamermuziek Zeeland. Sinds 2009 maakt hij deel uit van het Taneyev String Trio, opgericht door leden van Het Brabants Orkest, samen met violiste Orsolya Horvat en altist Marc Tooten. Ook is hij medeoprichter van het Ayur Trio, met pianiste Hülya Keser en violiste Adelina Hasani. Verder geeft hij regelmatig recitals met diverse pianisten en word hij regelmatig gevraagd als inval-solocellist bij diverse orkesten. Hij heeft zich niet gespecialiseerd in een bepaalde soort klassieke muziek; zijn concerten bevatten muziek van barokmuziek tot moderne klassieke muziek. In juli 2009 gaf hij met het Taneyev String Trio een concert in de Grote Kerk in Veere, op uitnodiging van de Stichting Muziek Podium Zeeland. Af en toe worden er in Zeeland ook try-outs georganiseerd voor andere concerten, zoals de try-out op 15 april 2012 met het Ayur Trio in Vlissingen.

Auteur

-Marya Heij (UCR), 2012

Bronnen

-Krantenbank Zeeland.nl, PZC, Zierikzeesche Nieuwsbode (1979-2009).

-P. Uyterlinde, persoonlijk interview, 15 april 2012.

-Paul Uyterlinde - Fontys Hogeschool

-Taneyev String Trio (2010).