Overslag

Uit Wiki ZB
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 27 jan 2022 om 13:08 (Geschiedenis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Overslag
Gapinge: Dorpshuis De Spil. Foto: W. van Gorsel, 28-3-2021. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 187129

Het dorp: kenmerken

Dorp en voormalige gemeente in Oost Zeeuws-Vlaanderen; sedert 1 april 1970 binnen de gemeente Axel; 205 inw. (1980). Tot de opgeheven gemeente behoorden de buurtschappen Berdelé-Gebuurte, Bontekoe, Roode Sluis en Varempé. Overslag is het zuidelijkst gelegen grensdorp in Zeeuws-Vlaanderen. De landsgrens verdeelt het in een Nederlands en een Belgisch gedeelte; de beide delen vormen een hechte gemeenschap van meer dan duizend zielen.

Wapen

Dit wapen, dat heraldisch weinig fraai is, geeft een naturalistisch plaatje van de overslag, waaraan het dorp zijn ontstaan en naam te danken heeft (ter plaatse werden eertijds de schepen, die via de 'Axelsche Soetevaart' of het 'Axels Vaardeken', in de richting van het Belgische Wachtebeke naar Gent voeren, overgehaald). Het wapen werd op 31 juli 1817 bevestigd in ‘’s-Koningskleuren': goud en blauw.

Vlag

Het dorp Overslag gebruikte wel een driebanige vlag in de wapenkleuren: blauw-geel-blauw. Varia: Kermis op de 2e zondag en maandag in mei en in september.

Monumenten

Geschiedenis

In de middeleeuwen lag Overslag langs een kreek die via vanuit de Honte diep landinwaarts liep en via kanalen met Gent verbonden was. Om overstromingen te vermijden werd de kreek afgedamd ter hoogte van Overslag. Nu moesten de goederen ter hoogte van deze dam overgeslagen worden van de ene boot in de andere, vandaar de naam. In die tijd behoorde Overslag bij de parochie Zuiddorpe. Met de voltooiing van de Sassevaart in 1547, die grotere schepen toeliet om rechtstreeks naar Gent te varen, ging het snel bergaf met Overslag. Na de vrede van Münster in 1648 en het sluiten van de grens tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spaanse Nederlanden verloor Overslag zijn handelsfunctie volledig. Een groot deel van de bebouwing van Overslag bevindt zich in België, waar zich tevens de parochiekerk bevindt.

Auteur

J.A. Trimpe Burger

Literatuur

Wilderom, Tussen afsluitdammen

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984