Leonardus Marius

Uit Wiki ZB
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2021 om 10:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Leonardus Marius
L Marius.jpg
Leonardus Marius was onder andere leider van het Begijnhof in Amsterdam. Illustratie 'Bagynhof' (1926) door Fré Cohen. Bron: Wikimedia Commons.
Geboren 12 juni 1588 Goes
Overleden 18 oktober 1658 Amsterdam
Beroep Priester
VIAF Leonardus Marius

Biografie

Priester. Heette eigenlijk Leonardus Klaaszoon, maar gaf de voorkeur aan het Latijnse Marius = de Zeeuw. Studeerde op het seminarie van Amsterdam, maar ging later naar Keulen en werd opgenomen in het Hollands seminarie 'de Hoge Heuvel'. Zijn oversten noemden hem 'zeer jeugdig van leeftijd en zeer klein van gestalte, maar zeer groot van verstand, ontwikkeling en eruditie'. Aan de universiteit van Keulen behaalde hij het doctoraal in de theologie en hij werd, nauwelijks 24 jaar oud, tot priester gewijd. Daarna werd hij leraar in de H. Schrift aan het Keulse college en in 1621 verscheen van hem een uitvoerige verklaring van de Pentateuch. In 1630 werd hij vicaris van het verweesde bisdom Haarlem, 'titulair' pastoor van de Oude Kerk en leider van het Begijnhof in Amsterdam. Zijn grote tijd ligt in deze steden. Zijn 22-jarig verblijf aldaar is een weldaad geweest voor de herbouw van het vervallen bisdom Haarlem en voor de missie in Amsterdam. Door zijn werk 'Amstelredams eer ende opcomen' over de geschiedenis van de H. Stede (Nieuwe-Zijdskapel) heeft hij het fundament gelegd voor 'den Stillen Omgang'. Marius was een vriend van Vondel. Het is echter de vraag of hij de overgang van Vondel tot het katholicisme heeft bewerkstelligd.

Vondel schreef een lijkdicht op Marius:

'Wij volgen 't lijk met staatsie een arrem loon voor gulden predikatie gedienstigheen en deugd het paradijs beloon hem in Gods vreugd'.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

C.P.M. Holtkamp

Literatuur

  • Bijdrage Bisdom Haarlem LXII, 225-305.
  • N. N. B. W. VII.