John Cage: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 8: Regel 8:
 
| overlijdensplaats = New York (New York)
 
| overlijdensplaats = New York (New York)
 
| beroep = Componist en Schrijver uit de Verenigde Staten van Amerika. Actief in Zeeland van circa 1981 tot 1992.
 
| beroep = Componist en Schrijver uit de Verenigde Staten van Amerika. Actief in Zeeland van circa 1981 tot 1992.
| VIAF = [https://viaf.org/viaf/]
+
| VIAF = [https://viaf.org/viaf/71577292 J. Cage]
 
}}
 
}}
 
== Levensloop ==
 
== Levensloop ==

Huidige versie van 17 jul 2019 om 15:24

John Cage
Cage3.jpg
John Cage in 1988 bij de Kloveniersdoelen voor het bijwonen van het Festival Nieuwe Muziek, bron: PZC, 1 juli 1988, pag. 22.
Geboren 5 September 1912 Los Angeles (Californië)
Overleden 12 Augustus 1992 New York (New York)
Beroep Componist en Schrijver uit de Verenigde Staten van Amerika. Actief in Zeeland van circa 1981 tot 1992.
VIAF J. Cage

Levensloop

John Cage kan binnen de muziekwereld hoogstwaarschijnlijk een van de meest belangrijke personen van de 20ste eeuw worden genoemd. Hij was naast componist en muziektheoreticus ook schrijver, beeldend kunstenaar en filosoof. Voordat Cage als kind in contact kwam met muziek had hij de wens om schrijver te worden en hij overtuigde zijn ouders dat een rondreis door Europa uiterst belangrijk zou zijn voor zijn academische studies. Zijnde een student van grote namen als Arnold Schönberg en Henry Cowel, is Cage meerdere malen ‘meester van hedendaagse kunst’ en katalysator van muzikale ‘avant garde’ genoemd. Zijn meest vermaarde werken zijn 3’44 en zijn composities geschreven voor de geprepareerde piano. De eerste keer dat Cage de aandacht trok van Zeeuwse kranten was in het jaar 1958: De Provinciale Zeeuwse Courant schreef toen over de wereldpremière van de compositie Music Walk in Düsseldorf, Duitsland. Dankzij het Festival Nieuwe Muziek, dat startte in 1976, bracht Cage meerdere malen een bezoek aan Zeeland.

Festival Nieuwe Muziek 1988

Een initiatief van Ad van ’t Veer, toentertijd de manager van Stichting Nieuwe Muziek, zorgde ervoor dat de 12de editie van Festival Nieuwe Muziek aan Cage werd gewijd. Van 16 juni tot en met 10 juli 1988 werden ongeveer 20 tot 30 van zijn composities opgevoerd op verschillende locaties in Middelburg zoals de Vleeshal, de Kloveniersdoelen, de Nieuwe Kerk, en de Oostkerk. Cage gaf ook verscheidende masterclasses, alleen of samen met Misha Mengelberg en John P. Daarnaast was Cage vaak een deelnemer in discussies met medecomponisten, onder wie Iannis Xenakis. Voorts zijn een aantal schilderijen van Cage tentoongesteld in de Kloveniersdoelen. Het Schuttershof Cinema heeft bovendien een persoonlijk geselecteerde selectie films vertoond over Cage, waaronder L’age d’or van Luis Buñuel, Voyage dans la lune van George Mellies, Stoperas 1&2 van Frank Scheffer en Entra'cte van René Clair.

Zijn muziek verschijnt nog regelmatig op de agenda van Zeeuwse concertzalen. Op 9 maart 2012 nog, speelde Ernst Binnekamp Cage’s In a landscape in zijn voorstelling ‘Bach & Beyond.’

Discografie

Affiche van een dubbelconcert van John Cage en het Simon Nabatov Trio in de Grote kerk in Middelburg, 30 oktober 2005, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 20390

Complete discografie met al Cage’s werk

Muziekstukken opgevoerd tijdens het Festival Nieuwe Muziek (tot 1994)

  • 26'1.1499 (1955) door Utti/Blum/Carl in 1988
  • 27'1.554 (1956) door Johan Faber in 1988
  • 30 pieces door Kronos Quartet in 1988
  • Amores I & IV (1940) door A. Krzanowska in 1993
  • Cheap imitation (instr. Feldman) door Rzewski/Takahashi/Faber e.a. in 1988
  • Composed improvisation (1987) door A. Marinissen in 1993
  • Concerto voor de geprepareerde piano (1951) door RKO/Geoffrey Madge in 1988
  • Dream (1948) door Takahashi, Aki in 1988
  • Etudes Boreales (1978) door Uitti/Blum/Carl in 1988
  • Five 3 (1991) door Mondriaan 4/James Fulkerson in 1992
  • Freeman Etudes (1977/80) door Mifune Tsuji in 1984
  • Furniture Music (1980) door Rzewski/Takahashi/Faber e.a. in 1988
  • Living Room Music (1940) door Takahashi Kwartet in 1988
  • Litany for the Whale door Judith Bingham/Ann Manly in 1988
  • Music For (1984) door Xenakis ensemble e.a. in 1988
  • Music For (1984) door Rzawaski/Takahashi/Faber e.a. in 1988
  • Music For (1984) door Uitti/Blum/Carl in 1988
  • Music For (1984) door Xenakis ensemble in 1988
  • Music For (1984) door Uitti/Blum/Carl in 1988
  • Music For (1984) door Kronos Quartet in 1988
  • Organ 2/ASLSP (1987) door Klaas Hoek in 1988
  • Quarteta HV (1976) door Radio Phil. Orkest in 1988
  • Sixteen dances (1951) door Xenakis ensemble in 1984
  • Socrato door Takahashi/Rzewski in 1987
  • Solo for flute... (1957-58) door Utti/Blum/Carl in 1988
  • Solo with obbligato... (1933-34) door Trio Dolce in 1988
  • Some of the harmony of ... (1978) door Klaas Hoek in 1985
  • Some of the harmony of ... (1978) door Klaas Hoek in 1988
  • Sonatas & Interludes (1948) door Gerard Bouwhuis in 1991
  • Sonatas and Interludes (1945) door Uitti/Blum/Carl in 1988
  • Songs door Spyros Sakkas in 1988
  • Souvenir (1983) door Klaas Hoek in 1988
  • The Perilous Night (1944) door Takahashi, Aki in 1988
  • Theatre Piece (1960) in Ensemble MW2 in 1993
  • Three dances (1945) door Aki Takahashi/ Huub Kerstens in 1984
  • Two (1988) door Xenakis Ensemble in 1988
  • Variations 1 (1958) door Kunst na Arbeid in 1988
  • Variations 1 (1958) Uitti/Blum/Carl in 1988
  • Variation 1 (1958) door Klaas Hoek in 1988

Auteur

-Marlin Wagtmans (UCR), 2012

Bronnen

-PZC, 14 augustus 1992, pag. 7 en 11 september 1992, pag. 21.