Gerard von Brucken Fock

Uit Wiki ZB
Versie door Johan Francke (overleg | bijdragen) op 14 jul 2016 om 08:47 (Auteur)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard von Brucken Fock
BruckenFock 139739.jpg
Gerard von Brucken Fock, ca. 1930, foto, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 139739
Geboren 28 december 1859 Koudekerke
Overleden 15 augustus 1935 Heemstede
Beroep componist, pianist en schilder
VIAF G.H.G. von Brucken Fock

Jeugd en studie

Tentoonstelling van werk van Von Brucken Fock in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg in 1995, affiche, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 16292

Gerardus Hubertus Galenus von Brucken Fock werd geboren op kasteel Ter Hooge (destijds Koudekerke) aan de rand van Middelburg. Nog geen vier jaar later veranderde zijn vader Henri Dignus Fock de naam naar Von Brucken Fock. Zijn familie was van rijke komaf en hij heeft nooit hoeven te werken, maar hij volgde toch de HBS in Middelburg. Hij maakte deze niet af, omdat de muziek bij hem voorging. In deze tijd componeerde en tekende hij veel. Het water en de zee waren belangrijke inspiratiebronnen voor zijn composities. Ook schreef hij veel religieuze muziek. Hij nam compositielessen bij de bekende componist Richard Hol in Utrecht en in 1879 verhuisde hij naar Berlijn om les te nemen bij Friedrich Kiel. In 1885 trouwde hij Marie Pompe van Meerdervoort, de dochter van een Zeeuws Tweede Kamerlid.

Piano- en schilderwerk

naakt door Gerard von Brucken Fock, ca. 1900, tekening, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 2350

Gerard von Brucken Fock reisde veel door Europa, verbleef van 1885 tot 1902 dikwijls op de buitenplaats Eversdijk, woonde sinds 1920 te Aerdenhout en Heemstede. Hij was een leerling van Bargiel en Kiel. Zijn pianowerken (vooral veel preludes), liederen en twee symfonieën vertolken impressies van de natuur, die hij op zijn vele reizen zag (Bretagne en Zuid-Europa). Door Edvard Grieg werd Von Brücken Fock 'de Nederlandse Chopin' genoemd. Ook componeerde hij koorwerken: `De wederkomst van Christus', een Pinkstercantate en een Requiem. Als beeldend kunstenaar was hij leerling van J.F. Schütz te Middelburg. Hij schilderde en aquarelleerde vooral landschappen in tere kleuren. In zijn latere jaren wijdde hij zich vrijwel geheel aan de muziek. Het grootste deel van zijn werk bevindt zich in het Frans Halsmuseum in Haarlem.

Tekst Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-A.J.B.

Literatuur

-Gedenkboek Von Broeken Fock.

-Lepoeter, De buitenplaats'Eversdijk.

-A.J.A. ten Bruggencate, Gerard van Brucken Fock: een selectie (Middelburg 1995).