Gerard de Grendel: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Marja heeft pagina Grendel, Gerard De hernoemd naar Gerard de Grendel: hernoemd)
k
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox
+
{{InfoboxPersoon
| above      = Grendel, Gerard De
+
| afbeelding = [[Bestand:Grendel-stadhuis.jpg|200px]]
 +
| naam = Gerard de Grendel
 +
| onderschrift = Schetsontwerp voor de liggende leeuw met wapen van Middelburg in de vierschaar in het stadhuis van Middelburg, ca. 1740-1750, KZGW, ZI II, nr. 420a
 +
| geboortedatum = [[30 september]] [[1696]]
 +
| geboorteplaats = Middelburg
 +
| overlijdensdatum = [[19 maart]] [[1776]]
 +
| overlijdensplaats = Middelburg
 +
| beroep = beeldsnijder
 +
| VIAF = [http://viaf.org/viaf/]
 
}}
 
}}
 +
== Biografie ==
 +
De Grendel was leerling van [[Pieter Jacobs de jonge]] en werd in 1719 lid van het St.-Lucasgilde in Middelburg. Hij maakte vooral houtsnijwerk voor kamerbetimmeringen en schoorsteenmantels; van dit werk is voor zover bekend niets overgebleven. Wel bewaard is het beeldhouwwerk aan het orgel van de Lutherse kerk in Middelburg. In de Zelandia Illustrata bevinden zich enkele tekeningen van zijn hand. Het houtsnijwerk van De Grendel was van uitstekende kwaliteit, zowel in ontwerp als in uitvoering. Als ontwerper was hij zelfs tot in het buitenland bekend. Zo zijn ontwerpen voor schoorsteenmantels van hem opgenomen in series ornamentprenten die in Augsburg zijn uitgegeven.
  
(Middelburg 30 september 1696 - Middelburg 19 maart 1776). Beeldsnijder.
+
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
 
+
{{GoToOriginal}}
Was leerling van Pieter Jacobs de jonge en werd in 1719 lid van het St.-Lucasgilde in Middelburg. Hij maakte vooral houtsnijwerk voor kamerbetimmeringen en schoorsteenmantels; van dit werk is voor zover bekend niets overgebleven. Wel bewaard is het beeldhouwwerk aan het orgel van de Lutherse kerk in Middelburg. In de Zelandia Illustrata bevinden zich enkele tekeningen van zijn hand. Het houtsnijwerk van De Grendel was van uitstekende kwaliteit, zowel in ontwerp als in uitvoering. Als ontwerper was hij zelfs tot in het buitenland bekend. Zo zijn ontwerpen voor schoorsteen mantels van hem opgenomen in series ornamentprenten die in Augsburg zijn uitgegeven.
 
 
 
 
 
AUTEUR
 
 
 
A.J. Beenhakker, gecontroleerd redactie 2013
 
 
 
 
 
LITERATUUR
 
 
 
J.A. Frederiks: Gerard de Grendel, in: Bouwkundig Weekblad, 2 juli 1892.
 
 
 
Nagtglas II, p. 1076-1078.
 
 
 
 
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
 
 
 
 
 
(Middelburg 30 sept. 1696 - Middelburg 19 maart 1776). Beeldsnijder. Was leerling van Pieter Jacobs de jonge en werd in 1719 lid van het St.-Lucasgilde in Middelburg. Hij maakte vooral houtsnijwerk voor kamerbetimmeringen en schoorsteenmantels; van dit werk is voor zover bekend niets overgebleven. Wel bewaard is het beeldhouwwerk aan het orgel van de Lutherse kerk in Middelburg. In de Zelandia Illustrata bevinden zich enkele tekeningen van zijn hand. Het houtsnijwerk van De Grendel was van uitstekende kwaliteit, zowel in ontwerp als in uitvoering. Als ontwerper was hij zelfs tot in het buitenland bekend. Zo zijn ontwerpen voor schoorsteen mantels van hem opgenomen in series ornamentprenten die in Augsburg zijn uitgegeven.
 
 
 
  
 +
== Auteur ==
 +
A.J.B., gecontroleerd redactie 2013
  
 +
== Literatuur ==
 +
-J.A. Frederiks: 'Gerard de Grendel', in: ''Bouwkundig Weekblad'', 2 juli 1892.
  
 +
-Nagtglas II, p. 1076-1078.
  
 
[[category:persoon]]
 
[[category:persoon]]
 +
[[category:Zeeuwen]]
 +
[[category:Kunst & cultuur]]
 +
[[category:beeldhouwkunst]]

Versie van 14 jul 2016 om 12:06

Gerard de Grendel
200px
Schetsontwerp voor de liggende leeuw met wapen van Middelburg in de vierschaar in het stadhuis van Middelburg, ca. 1740-1750, KZGW, ZI II, nr. 420a
Geboren 30 september 1696 Middelburg
Overleden 19 maart 1776 Middelburg
Beroep beeldsnijder
VIAF [1]

Biografie

De Grendel was leerling van Pieter Jacobs de jonge en werd in 1719 lid van het St.-Lucasgilde in Middelburg. Hij maakte vooral houtsnijwerk voor kamerbetimmeringen en schoorsteenmantels; van dit werk is voor zover bekend niets overgebleven. Wel bewaard is het beeldhouwwerk aan het orgel van de Lutherse kerk in Middelburg. In de Zelandia Illustrata bevinden zich enkele tekeningen van zijn hand. Het houtsnijwerk van De Grendel was van uitstekende kwaliteit, zowel in ontwerp als in uitvoering. Als ontwerper was hij zelfs tot in het buitenland bekend. Zo zijn ontwerpen voor schoorsteenmantels van hem opgenomen in series ornamentprenten die in Augsburg zijn uitgegeven.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

A.J.B., gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

-J.A. Frederiks: 'Gerard de Grendel', in: Bouwkundig Weekblad, 2 juli 1892.

-Nagtglas II, p. 1076-1078.