Gaai, Vlaamse: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
 
  | above      = Gaai, Vlaamse
 
  | above      = Gaai, Vlaamse
 
}}
 
}}
[[Bestand: .jpg|thumb|right300px| , bron: Wikimedia]]
+
[[Bestand:Vlaamse gaai.jpg|thumb|right300px|Vlaamse gaai, bron: Usitea, Wikimedia]]
 
==Gaai, Vlaamse (Gárrulus glandárius)==
 
==Gaai, Vlaamse (Gárrulus glandárius)==
Middelgrote vogel met zeer kleurig verenkleed: witte stuit, witte vleugelvlekken, zwarte staart en roodbruin lichaam. Familie van de kraaien. Maakt vooral krijsende geluiden. De Vlaamse gaai is in Zeeland een vrij algemene broedvogel op Walcheren en in de kop van Schouwen; elders in de provincie vrij zeldzaam. Wordt plaatselijk fel vervolgd. Standvogel. In sommige jaren ook doortrekker en wintergast in vrij groot aantal. (Sch.: Spaens-jekster, W., Z.B.: annewuiten, nannewuiten, broekikster, en Z.VI.: wouter).
+
Middelgrote vogel met zeer kleurig verenkleed: witte stuit, witte vleugelvlekken, zwarte staart en roodbruin lichaam. Familie van de [[kraai]]. Maakt vooral krijsende geluiden. De Vlaamse gaai is in Zeeland een vrij algemene broedvogel op Walcheren en in de kop van Schouwen; elders in de provincie vrij zeldzaam. Wordt plaatselijk fel vervolgd. [[Standvogel]]. In sommige jaren ook doortrekker en wintergast in vrij groot aantal. (Schouwen: Spaens-jekster; Walcheren, Zuid-Beveland: annewuiten, nannewuiten, broekikster; en Zeeuws-Vlaanderen: wouter).
  
 
==Auteur==
 
==Auteur==

Huidige versie van 26 nov 2021 om 11:09

Gaai, Vlaamse
Vlaamse gaai, bron: Usitea, Wikimedia

Gaai, Vlaamse (Gárrulus glandárius)

Middelgrote vogel met zeer kleurig verenkleed: witte stuit, witte vleugelvlekken, zwarte staart en roodbruin lichaam. Familie van de kraai. Maakt vooral krijsende geluiden. De Vlaamse gaai is in Zeeland een vrij algemene broedvogel op Walcheren en in de kop van Schouwen; elders in de provincie vrij zeldzaam. Wordt plaatselijk fel vervolgd. Standvogel. In sommige jaren ook doortrekker en wintergast in vrij groot aantal. (Schouwen: Spaens-jekster; Walcheren, Zuid-Beveland: annewuiten, nannewuiten, broekikster; en Zeeuws-Vlaanderen: wouter).

Auteur

-K.F. Vaas, herschreven: P.L. Meininger