Familie Ferleman

Uit Wiki ZB
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 23 feb 2021 om 14:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Familie Ferleman
Affiche van lesrooster van de geneeskundige school te Middelburg, augustus 1863. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 8565

Familie met verschillende geneesheren.

Levensbeschrijvingen

1. Hubert Willem (Ooltgensplaat 12 september 1818 - Haamstede 15 januari 1891) behoorde tot een achtenswaardige familie op Schouwen en Flakkee. Studeerde aan de Geneeskundige School te Middelburg. Hij werd in 1840 bevorderd tot plattelands heel- en vroedmeester en tot scheepsdokter. Om zich te oriënteren reisde hij naar Oost-Indië, maar hij vestigde zich te Burgh en Westenschouwen, dat slechts 550 zielen telde. Spoedig verhuisde hij naar Haamstede, waar hij tot aan zijn dood verbleef. De praktijk in de duinstreek was niet lucratief, bovendien moest hij de patiënten te Haamstede meestal delen met een andere geneesheer.

2. Bernard Johan (Ooltgensplaat 4 december 1822 - Middelburg 26 juni 1843), broer van Hubert Willem, populair student aan de Klinische School, met goede studieresultaten, werd aangegrepen door een acute ziekte. De Man, Cornielje, Broes van Dort en Persant Snoep stonden machteloos aan zijn ziek- en doodsbed.

3. Leonard Marinus Bernhardus (Burgh 3 augustus 1843 – Verenigde Staten 1898). Zoon van Hubert Willem, studeerde aan de Geneeskundige School, zonder een diploma te behalen. Leek op zijn oom; vrolijk en aantrekkelijk, maar kon de verleidingen der lichtzinnige wereld, zelfs die van het gezapige Middelburg, niet weerstaan en sloeg aan het boemelen. Na vier jaar ging hij varen. Uiteindelijk verloor hij zijn wilde haren, vestigde zich in Amerika, praktiseerde er en sloot een huwelijk te Grand Rapids. Hij behaalde in de U.S.A. een diploma en werd er rijk. Meer dan eens stak hij als trotse vader met zijn kroost de oceaan over. Zij beklommen dan in Haamstede nog eens de duinen.

Auteur

A.M. Lauret

Literatuur

  • De Man, Geneeskundige school I.