Etty Hillesum

Uit Wiki ZB
Versie door Johan Francke (overleg | bijdragen) op 27 jun 2017 om 10:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{InfoboxPersoon | afbeelding = 200px | naam = Etty Hillesum | onderschrift = Omslag van het boek 'Etty' De nagelaten geschrifte...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Etty Hillesum
200px
Omslag van het boek 'Etty' De nagelaten geschriften ...
Geboren 15 januari 1914 Middelburg
Overleden 30 november 1943 Auschwitz
Beroep schrijfster
VIAF E. Hillesum

Leven en werk

Bestand:Hillesum 156733.jp
Geboortehuis van Etty Hillesum aan Molenwater 77, foto: M. van der Weide, 24 november 2016, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 156733.

De vader van Etty Hillesum was docent klassieke talen te Middelburg. Etty werd geboren op Molenwater 77, maar verhuisde toen ze vier jaar oud was. Hillesum verbleef na Middelburg in Hilversum, Tiel, Winschoten, Deventer en Amsterdam. Daar studeerde ze rechten en schreef ze haar dagboeken in haar kamer aan de Gabriël Metsustraat. Tijdens de oorlog werd ze gedeporteerd en stierf uiteindelijk op 29-jarige leeftijd in het concentratiekamp Auschwitz. Zij werd bekend door haar dagboeken die pas in 1981 onder de titel ‘Het verstoorde leven’ werden uitgegeven. Sindsdien werden alle dagboekaantekeningen en brieven verzameld, van commentaar voorzien en uitgegeven. Hierin legde ze tegen de dreiging van een wereldoorlog verantwoording af van haar geloof in de menselijke mogelijkheden, waarmee zij zich ontworstelde aan het gezag dat op de ondergang van de joodse bevolkingsgroep uit was. Daarmee ontstak zij niet alleen voor zichzelf een licht, maar jaren later ook voor honderdduizenden anderen. Aan het geboortehuis, hangt een plaquette met een citaat uit haar dagboeken: Op ieder plek van deze aarde is men thuis, wanneer men alles in zich draagt.[1]

Bibliografie

  • E. Hillesum, 'Etty.' De nagelaten geschriften van Etty Hillesum (Amsterdam, 1986).

Auteur

-J. Francke, 2017

Bronnen

  1. E. Hillesum, 'Etty.' De nagelaten geschriften van Etty Hillesum (Amsterdam, 1986).