Eiers en beiers: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
(Importing text file)
 
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox
 
{{Infobox
  | above      = Eiers En Beiers
+
  | above      = Eiers en beiers
 
}}
 
}}
 +
[[Bestand:eiersenbeiers_58921.jpg|right|thumb|200px|Het machinaal oogsten van kruisbessen te Ovezande, nodig voor de bereiding van eiers en beiers, 1968, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 58921]]
 +
Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen
  
Gerecht bestaande uit (in verhouding) 1 pond onrijpe kruisbessen, 4 eieren, 100 gr suiker, 2 theelepels kaneel. De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
+
== Bereiding ==
 
+
Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden gewassen en met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna in een vlaschaal of -schotel worden opgediend. Garneren met kaneel. Dit kan bijvoorbeeld door met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
 
 
AUTEUR
 
 
 
V.d. Feen
 
 
 
 
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
 
 
 
 
 
Gerecht bestaande uit (in verhouding) 1 pond onrijpe kruisbessen, 4 eieren, 100 gr suiker, 2 theelepels kaneel. De kruisbessen wassen, ze tot moes koken, zeven en warm houden. De eieren met de suiker goed schuimig kloppen. Al kloppende het schuim bij kleine beetjes aan de hete moes toevoegen. Na afkoeling het gerecht opdienen in een vlaschaal en de bovenkant garneren met kaneel; dit gaat goed met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.
 
 
 
 
 
AUTEUR
 
 
 
V.d. Feen
 
  
 +
== Gerecht bestaande uit (in verhouding) ==
 +
*1 pond onrijpe kruisbessen
 +
*4 eieren
 +
*100 gram suiker
 +
*2 theelepels kaneel
 +
 +
== Auteur ==
 +
-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)
  
 +
== Literatuur ==
 +
-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1238284 Tempel, Cees, ‘Een gruwelijk lekker toetje’, in: ''Traditie, tijdschrift over tradities en trends'', 6 (2000) 2, 27.]
  
 +
-[http://zoeken.zeeuwsebibliotheken.nl/?itemid=|library/vubissmart-zeeland|1405174 Zeeuwse pot, van mosselsoep en kaneelpap (Soest 2008) 33.]
  
 +
== Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984 ==
 +
{{GoToOriginal}}
  
 
[[category:volkskunde]]
 
[[category:volkskunde]]
 +
[[category:Kunst & cultuur]]

Huidige versie van 5 dec 2014 om 12:59

Eiers en beiers
Het machinaal oogsten van kruisbessen te Ovezande, nodig voor de bereiding van eiers en beiers, 1968, foto, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 58921

Nagerecht op basis van onrijpe kruisbessen

Bereiding

Eiers en beiers is een nagerecht op basis van kruisbessen (beiers in het Zeeuws) en eiwitschuim. Onrijpe groene of rode kruisbessen worden gewassen en met een bodempje water tot moes gekookt en daarna door een zeef gewreven. Soms wordt daaraan nog een lepel frambozensap toegevoegd. Apart daarvan wordt een aantal eieren met suiker en kaneel tot een schuimige massa geklopt. Beetje bij beetje wordt de bessenmoes daarna door deze massa geschept. Het geheel moet vervolgens afkoelen en kan daarna in een vlaschaal of -schotel worden opgediend. Garneren met kaneel. Dit kan bijvoorbeeld door met een even vochtig gemaakt eierdopje dat gedoopt wordt in kaneel; zo kan men rondjes op de vla aanbrengen.

Gerecht bestaande uit (in verhouding)

  • 1 pond onrijpe kruisbessen
  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel

Auteur

-v.d. Feen, herz. J. Dekker (2012)

Literatuur

-Tempel, Cees, ‘Een gruwelijk lekker toetje’, in: Traditie, tijdschrift over tradities en trends, 6 (2000) 2, 27.

-Zeeuwse pot, van mosselsoep en kaneelpap (Soest 2008) 33.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984