Eendenmossels: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Jacqueline heeft pagina Eendemossels hernoemd naar Eendenmossels)
k
Regel 5: Regel 5:
  
 
==Eendenmossels (Lepadidae)==
 
==Eendenmossels (Lepadidae)==
Behoren tot de *Schaaldieren en zijn vrij nauw verwant aan de *Zeepokken. Dit blijkt vooral uit de vroegste larvenstadia. Eendenmossels spoelen, vastgehecht aan drijfhout e.d., regelmatig op het strand aan, afkomstig uit het open water van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Er zijn verschillende soorten aan het strand gevonden; de gewoonste is Lépas anaafera. De naam eendenmossels is ontleend aan het oude volksgeloof dat deze dieren de eieren waren van *rotganzen, waarvan tot voor kort de broedplaatsen in het hoge noorden niet bekend waren. De eendenmossels zouden in 'Schotland' en omgeving aan de bomen groeien, na verloop van tijd in zee vallen en uiteindelijk de jonge rotganzen opleveren.  
+
Behoren tot de [[Schaaldieren]] en zijn vrij nauw verwant aan de [[Zeepokken]]. Dit blijkt vooral uit de vroegste larvenstadia. Eendenmossels spoelen, vastgehecht aan drijfhout en dergelijke, regelmatig op het strand aan, afkomstig uit het open water van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Er zijn verschillende soorten aan het strand gevonden; de gewoonste is Lépas anaafera. De naam eendenmossels is ontleend aan het oude volksgeloof dat deze dieren de eieren waren van [[rotganzen]], waarvan tot voor kort de broedplaatsen in het hoge noorden niet bekend waren. De eendenmossels zouden in 'Schotland' en omgeving aan de bomen groeien, na verloop van tijd in zee vallen en uiteindelijk de jonge rotganzen opleveren.  
  
AUTEUR
+
==Auteur==
W.J. Wolff
+
-W.J. Wolff
  
LITERATUUR
+
==Literatuur==
 
Fr. de Graaf, Eendenmossels (1961).
 
Fr. de Graaf, Eendenmossels (1961).
  

Versie van 25 aug 2021 om 09:30

Eendenmossels
Bestand:.jpg
, bron: Wikimedia

Eendenmossels (Lepadidae)

Behoren tot de Schaaldieren en zijn vrij nauw verwant aan de Zeepokken. Dit blijkt vooral uit de vroegste larvenstadia. Eendenmossels spoelen, vastgehecht aan drijfhout en dergelijke, regelmatig op het strand aan, afkomstig uit het open water van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Er zijn verschillende soorten aan het strand gevonden; de gewoonste is Lépas anaafera. De naam eendenmossels is ontleend aan het oude volksgeloof dat deze dieren de eieren waren van rotganzen, waarvan tot voor kort de broedplaatsen in het hoge noorden niet bekend waren. De eendenmossels zouden in 'Schotland' en omgeving aan de bomen groeien, na verloop van tijd in zee vallen en uiteindelijk de jonge rotganzen opleveren.

Auteur

-W.J. Wolff

Literatuur

Fr. de Graaf, Eendenmossels (1961).

AFBEELDING Afbeelding van een rotgans, 'eenen watervogel, die in Zeelandt op de stellen en gorsinge loopen met weergave van de eendemossels, waarin hij zou groeien. (Zelandia Illustrata III, 1030).