Duizendguldenkruid

Uit Wiki ZB
Versie door Johan Francke (overleg | bijdragen) op 31 aug 2021 om 13:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Duizendguldenkruid
Duizendguldenkruid, bron: Roberta Collu, Wikimedia

Duizendguldenkruid (centaúrium)

Plantengeslacht behorend tot de Gentiaan-familie. In Zeeland komen drie vrij sterk op elkaar gelijkende soorten voor, alle met rose-rode bloemen en eironde tot langwerpige blaadjes.(Zeeuws-Vlaanderen: koortsbloemen).

Duizendguldenkruid (Centaúrium pulchéllum)

Het fraai duizendguldenkruid (Centaúrium pulchéllum) en het strandduizendguldenkruid (Centaúrium littorále hebben bloemen met een lengte van minder respectievelijk meer dan 12 mm. Zij zijn vrij zouttolerant en men vindt ze vooral in vochtige duinvalleien, op de lagere delen der drooggevallen zandige platen in het Veerse Meer en de Grevelingen en op zandige schorren.

Gewoon duizendguldenkruid (Centaúrium erythraéa)

Het gewoon duizendguldenkruid (Centaúrium erythraéa) lijkt op het strandduizendguldenkruid, maar is vaak wat groter. Deze soort gedraagt zich zeer zout mijdend. In de duingebieden en op de drooggevallen platen komt zij minder voor en dan alleen op plaatsen met zoet grondwater. Verder vinden we haar plaatselijk (bijvoorbeeld: Zak van Zuid-Beveland, Zeeuws-Vlaanderen) op enigszins vochtige sloten dijktaluds en in wegbermen. Met name het gewoon duizendguldenkruid werd vroeger gebruikt voor de bereiding van een koortswerend middel.

Auteur

-K.F. Vaas, herschreven: A.M.M. van Haperen