Driewegen (bij Borssele): verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox |above =Driewegen }} Dorp in de nieuwe gemeente *Borsele, Zuid-Beveland; tot 1 januari 1970 een zelfstandige gemeente waarin het niet meer bestaande *Coud...')
 
k
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox
 
{{Infobox
 
|above =Driewegen
 
|above =Driewegen
 +
(bij Borssele)
 
}}
 
}}
 
Dorp in de nieuwe gemeente *Borsele, Zuid-Beveland; tot 1 januari 1970 een zelfstandige gemeente waarin het niet meer bestaande *Coudorpe; landbouwdorp; 461 inw. (1980); opp. 657 ha.
 
Dorp in de nieuwe gemeente *Borsele, Zuid-Beveland; tot 1 januari 1970 een zelfstandige gemeente waarin het niet meer bestaande *Coudorpe; landbouwdorp; 461 inw. (1980); opp. 657 ha.

Versie van 21 okt 2014 om 14:58

Driewegen (bij Borssele)

Dorp in de nieuwe gemeente *Borsele, Zuid-Beveland; tot 1 januari 1970 een zelfstandige gemeente waarin het niet meer bestaande *Coudorpe; landbouwdorp; 461 inw. (1980); opp. 657 ha. Wapen: Op de wapenkaart van Smallegange komt een gecombineerd wapen voor van Driewegen en Coudorpe met drie dwarsbalken voor Driewegen, een sprekend wapen dus, en drie gesteelde bloemen voor Coudorpe. Bij de wapenbevestiging op 31 juli 1817 bleven alleen de drie dwarsbalken over. Vlag: De gemeentevlag van Driewegen toonde twee evenlange banen rood en wit, met in de witte baan het wapenschild. Deze vlag werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 april 1954. Monumenten: De N.H.kerk uit 1678, op last van de ambachtsheren Frederik en Emmerik van Watervliet gebouwd, is een rechthoekige zaalkerk met toren; de westgevel is versierd met gebeeldhouwde natuursteen en is een voorbeeld van het 17e-eeuwse Hollandse klassicisme in Zeeland. Geschiedenis: Als gehucht ontstaan op een driesprong van wegen; reeds genoemd in 1351. Het is in de I 6e eeuw dorp geworden mede door ontvolking van het zuidwestelijk ervan gelegen dorp *Coudorpe. Voor de Reformatie behoorde Driewegen nog tot de parochie Coudorpe. Na de Reformatie werden Coudorpe en Driewegen gecombineerd met *Ovezande. Coudorpe-Driewegen behielden echter een zekere zelfstandigheid als gemeente. De eerste predikant kwam er in 1582. Vanaf 1907 is er hier ook een Geref.Kerk.

AUTEUR A.J. Beenhakker, J.A. Trimpe Burger, Hulsbergen

LITERATUUR C. Dekker, Zuid-Beveland. Bijlo, Predikantenmoord.

AFBEELDING Gezicht op de Dorpsstraat te Driewegen (midden I8e eeuw). Potloodtekening, gewassen in 0.I. inkt, door J. Bulthuis.