Deegballen: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 2: Regel 2:
 
  | above      =Deegballen
 
  | above      =Deegballen
 
}}
 
}}
[[Bestand:deegballen.jpg|right|200px|thumb|Deegballen]]
 
 
Zeeuws-Vlaams gerecht (plaatselijk ook op Schouwen-Duiveland). Werd bereid als de aardappelen slecht werden en men buitenlandse aardappelen niet kon betalen. De ballen werden gemaakt van stevig gietbeslag (100 gr bloem, 1 dl melk). Na het rijzen werd het deeg lepelsgewijs in warm water gedaan en gekookt. Zo mogelijk werden de deegballen gepresenteerd met boter en suiker. Soms werden er rozijnen en krenten door het deeg gemengd, zodat het beslag leek op oliebollenbeslag.
 
Zeeuws-Vlaams gerecht (plaatselijk ook op Schouwen-Duiveland). Werd bereid als de aardappelen slecht werden en men buitenlandse aardappelen niet kon betalen. De ballen werden gemaakt van stevig gietbeslag (100 gr bloem, 1 dl melk). Na het rijzen werd het deeg lepelsgewijs in warm water gedaan en gekookt. Zo mogelijk werden de deegballen gepresenteerd met boter en suiker. Soms werden er rozijnen en krenten door het deeg gemengd, zodat het beslag leek op oliebollenbeslag.
  

Huidige versie van 5 dec 2014 om 10:36

Deegballen

Zeeuws-Vlaams gerecht (plaatselijk ook op Schouwen-Duiveland). Werd bereid als de aardappelen slecht werden en men buitenlandse aardappelen niet kon betalen. De ballen werden gemaakt van stevig gietbeslag (100 gr bloem, 1 dl melk). Na het rijzen werd het deeg lepelsgewijs in warm water gedaan en gekookt. Zo mogelijk werden de deegballen gepresenteerd met boter en suiker. Soms werden er rozijnen en krenten door het deeg gemengd, zodat het beslag leek op oliebollenbeslag.

Auteur

-P.J. v.d. Feen

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984