D' Outreleau

Uit Wiki ZB
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 7 apr 2021 om 11:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Outreleau, D
Louis d' Outreleau wordt beschouwd als de stichter van de Waalse kerk (rechtsboven) in Middelburg, Prent uit de Cronyk van Smallegange. Waalse kerk, West-Indisch Huis en pakhuizen, 1662, collectie J. Anderson. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 2440

Familie van geneesheren en predikanten.

Belangrijkste personen

1. David (Middelburg, einde 16e eeuw)

Telg uit een geslacht van refugiés. Was stadsdoctor van 1604-1621 te Middelburg. Onder een schuilnaam nam hij het op voor de predikant Philippus Lansbergen, die met kwade gevolgen een geheim geneesmiddel waarin muskus verwerkt was aan een kraamvrouw had verstrekt. Hij koos partij bij de daaruit voortvloeiende rellen d.m.v. een boekje getiteld `Tractatus medicus perbrevis in quo succinte ac disposite disputatur an puerperae liceat exhibere moschum, a Davide Ultralaeo conscriptus, Medioburgensii. 1613' (Heel klein medisch tractaatje, waarin uitvoerig wordt uiteengezet of het geoorloofd is aan een zwangere muskus te geven).

2. Jacob

Promoveerde te Leiden in 1674 op `De Pleuritide' (over de pleuritis). Praktizeerde te Middelburg en was lid van het Collegium Medicorum, in 1668 door Anthony Everaerts e.a. opgericht. Hij was de enige doctor medicinae te Middelburg die een open winkel aan de straat hield als apotheker (zijn vader, eveneens Jacob geheten, was ook apotheker). Door apothekers en geneesheren werd deze dubbele functie van Jacob als concurrentie ervaren. Besprekingen hadden tot gevolg dat de eersten medicijnen zouden gaan leveren, de laatsten slechts zouden praktizeren (11 februari 1679).

3. Louis (? - begr. Middelburg jan. 1606). Predikant

Arriveerde in Vlissingen zodra de stad zich in april 1572 had vrijgemaakt, samen met troepen of emigranten uit de zuidelijke gewesten. Preekte tijdens het beleg voor de militairen, die Middelburg insloten en werd na de overgave van de stad de eerste Waalse predikant aldaar. Hij mag worden beschouwd als de stichter van de Waalse gemeente, waar het eerste paar op 15 juni 1574 werd getrouwd en het eerste kind op 1 juli werd gedoopt. In 1585 zat d'Outreleau de Synode van Middelburg voor en was vervolgens diverse malen scriba. Hij tekende zijn stukken dan statig met Ludovicus Transaquanus. D'Outreleau werd in de Waalse kerk begraven.

Auteur

?

Literatuur

  • A.A. Fokker, Phillippus Lansbergen en zijne zonen. (A..Z.G. V en VI)
  • Nagtglas, Levensberichten.